Sidor

13 augusti 2024

Vindolanda - unika romarbosättningar

Hela detta stora område, grönt på bilden, har varit bebyggt och bebott av romarna. Idag finns "bara" det svarta att se ovan mark, för de delar av området som är undersökta har täckts över igen inför framtida utgrävningar. Här finns upp till NIO olika bosättningar byggda ovanpå varandra, så det finns verkligen mycket att utforska!

Hela området går inte att få med i en bild, men man har byggt upp två modeller av hur försvarstornen har sett ut under olika tider. Ett i trä och ett i sten.Från dessa kunde man se ut över området.

Närmare museet har man byggt upp en keramikugn som visar hur all lera brändes.

Men det är inne i museet som alla fynden finns. Jisses, vad med saker man har funnit, välbevarade av den syrefattiga marken. Bara samlingen av olika skor är fantastisk.

Många olika utföranden, för både barn och vuxna.

Och för fest - med tjusig undersida!

En stor samling mynt från olika tider,

lerplattor med spår av både tassar och fötter,

intressanta nycklar för avancerade lås

och ändå är bara ca 27% av området undersökt!

Det mest fascinerande är skrivplattorna av trä som skulle eldas upp men någon släckte elden med vatten och just detta vatten hjälpte sedan plattorna att bevaras. Här kan man läsa inbjudningar till fester, inköpslistor till butiker och mycket, mycket mer. Tänk, tvåtusen år gamla vardagsskrifter! Originalen finns numera på British museum i London.

Middag åt vi på en annan pub, som hörde till Haltwistles hotell. Ingen myskänsla, men det gjorde oss inget denna gång. Stället hade vunnit Four in a Bed och hade diplomet på väggen. Personalen bar tshirts med Four in a Bed-tryck.

Maken åt en burgare med black pudding på

men min lilla paj med getost och tomater var verkligen liten, så tillbaka till rummet gick vi via Sainsbury's för att köpa ost&vin att avsluta kvällen med.

Nästa morgon lämnade vi Haltwistle och romarna och körde söderut över Hartside Pass (knappt 600 m ö h).

Det var vackert, folktomt och lite dimmigt.

En första träning för maken att köra på smala vägar och högre höjder, så att han lättare skulle klara vad som komma skulle  ;-)

Vi tog en snabb titt på ruinen av Lowther Castle

men bestämde oss för att inte betala den höga entréavgiften för att se parken. Och det visade sig vara tur, för den tiden behövde vi senare till något helt oplanerat ...

4 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Anni!
Intressant med utgrävningarna, helt otroligt att det är så fina saker de grävt fram. Slottet ser fint ut med tinnar och torn. Det blev en cliffhanger, hoppas vi får reda på vad som hände.
Ha det gott /Kram Marika

Anna i Portugal sa...

Det finns så mycket gamla slott och borgar i UK som bara förfaller, det är så synd, det är magiska byggnader tycker jag. Intressanta fynd från utgrävningarna.

Jossu sa...

Vilket museum! Jag förundras verkligen över att så gamla saker kan vara så välbevarade och så detaljrika. Tänk att man idag kan få se 2000 år gamla tassavtryck och inköpslistor.

Lena i Wales sa...

Jag har stannat vid Vindolanda, men inte besökt muséet, intressant.
Liknande utgrävningar från romartiden finns i Wales och dem har jag sett.
Jag har sett många Four in a Bed många gånger när jag bodde i Wales. Gillade det till en början, men sedan blev de mer och mer elaka mot varandra och då slutade jag titta.