17 augusti 2009

Snopp på snopp men ingen ände

Varför är krusbärsbuskar så taggiga?
Vem ska de skydda sig emot?
Finns de ens taggfria?


Mina björnbär är minsann taggfria och det är så skönt, så skönt.


Helgen har gett rivna armar och ben när jag plockat de sista krusbären på mina fem buskar. Jag lyckades till och med få rivsår i decolltaget!


Så följer snoppandet. Fram och bak, bär efter bär. Evighetsgöra. Terapiarbete. Ganska tröttsamt.


Har lagat en traditionell krusbärssylt som smakade prima till pannkakorna (jodå, jag hade Nutella hemma, men har inte öppnat den burken än). På en blogg hittade jag en persiko- och krusbärsmarmelad med kanel, så efter lite ändringar i receptet gjorde jag även den.
Helst vill jag ha tag i det chutneyrecept jag använde förra året, men jag har ingen aning om var det finns eller var jag kan ha hittat det. På nätet finns i stort sett bara två olika recept och inget av dem stämmer med det jag gjort. Suck. Det som var så gott!

Hittade ett recept på krusbärscurd och det lät ju lite udda. Tyvärr var receptet inte tydligt nog, jag gjorde fel och fick göra saft av eländet istället. Slöseri med snoppade bär till saftkok! Men saften blev god.


Idag har jag tagit tre söner till hjälp för att flytta den enorma hög med stockar som ska huggas till ved någon gång i framtiden. Högen har legat på garageuppfarten under en presenning och gjort det svårt för familjen att få plats med alla cyklar. Nu körde vi langningskedja och fick på några timmar bort eländet till en osynlig plats bakom garaget - bara någon meter från huggkubben. Lilleman hade den mest utsatta placeringen i kedjan och tjoade allt eftersom han sprang
- Nu kommer jag!

- Nu går jag!

- Nu kommer jag!

- Nu går jag!

så att bröderna inte skulle slänga stock i huvudet på honom.


Dottern kom hem från en regnig cykelvecka på Gotland. Magsjuk. Hon och den lika sjuka kamraten fick hämtas vid färjan och transporteras hem per bil. Bröderna följde med och tog cyklarna på tåget. Vi trodde att hon var matförgiftad, men allt eftersom rapporterna om fler drabbade kom in förstod vi att det var influensa. Usch och fy, det vill ingen ha - och inte just inför skolstart! På facebook överröstes jag av goda råd om pepparkorn, whiskey, sprittvätt mm. Maken tog glatt emot ordern på en stor whiskey, själv dricker jag inte ren sprit utan sillbit eller kräftklo till, så jag gjorde en rejäl grogg på vaniljvodka, apple sour och läsk. Den visste var den tog! Jag däckade och hade väldigt svårt att komma upp imorse...


Nu ska jag ta stryktvätten!


9 kommentarer:

Cari sa...

Du är så duktig och ambitiös och du kan konsten att fylla förråden inför vintern. Blir det någon björnbärsmarmelad med choklad iår? Det köper jag gärna :)

Anne-Lie sa...

Å jag som trodde att du hade legat i hårdträning när det gäller festande så däckar du på en - måste ha varit sockerchocken av läsken;-))

pepperkverna sa...

Nydelig blogg! Hege

Babsan sa...

Jag brukar göra krusbärsmarmelad, det är gott!

Anni sa...

Cari, björnbären har bara börjat mogna än men det blir en rejäl skörd i år, så nog ska det kokas marmelad med choklad alltid!

Anne-Lie, jag skippar nog läsken ikväll...

Hege, KUL med ett nytt nick i bloggen! Tack!

Babsan, jag ska prova ettrecept med vanilj också har jag tänkt... bara att snoppa vidare...

emsa sa...

Du har ju energi för tio!!

Susjos sa...

Ja verkligen! Vilken energi du har :)

Janicke sa...

Instämmer med föregående, tittar in i förbifarten med en kram!

Mia S sa...

Tack för bamsestyrkekramen !!
Den värmde i hjärteroten, och vad härligt det ser ut med med och på alla dina bilder, kräftor ska man väl kunna hinna med än hoppas jag..krusbären på landet får djuren ta (vilka djur äter dessa tro?..) jordgubbarna har fåglarna redan pickat sönder, tyvärr..
Vaniljvodka ?? jaha, (vad det är med bloggar ändå), visste inte att det fanns vaniljvodka (fast den ser ut att vara "farlig" att dricka.. eller var det läsken ?? ha ha)
Ha en bra dag och kram !