03 september 2009

En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk

Maken lämnar hemmet tidigt, åker till träningslokalen.
Mamman fixar frukostar, väcker barn, kollar fruktburk, gympakläder mm mm.
Det spöregnar.
Mellangrabben får med sig ett papper att torka cykelsadeln med.
(-Ja, det är bra att ta jackan, är den blöt kan du hänga av dig den, men blir tröjan blöt får du gå blöt hela dagen!)
Lilleman får galonisar på, de kan mamman ta hem igen efter lämningen.
Mamman öppnar garderobsdörren för att ta fram sin regnjacka. Den är inte på sin plats. Någon son har lånat den på sommarens läger, så nu ligger den i regnkläderssamlingen bland sjuttifjorton andra regnkläder i olika storlekar. Finns ingen tid att leta. Mamman tar vanlig jacka på.
Cyklar till skolan med Lilleman. Och hem igen utan Lilleman. Blöt.

Diskuterar klädsel med äldste sonen. Han har kvällen innan kommit på att han ska vara i skogen på Team Building med klassen. Ska sluta vid 15. Kruxet är att han så dags ska vara hyfsat snyggt klädd på tv-huset för att delta vid inspelningen av Så Ska Det Låta. Ingen ombytesplats finns, kön till toaletten brukar vara i klass med de till bajamajorna på Tjejmilen.
Vilka byxor klarar att bli blöta och torkar hyfsat fort utan att se alltför eländiga ut? Han tar ett par tunna svarta. Upptill regnjacka.

Mamman stryker snygg skjorta och packar i sin väska.
Stryker resten av tvätten också. I lugn och ro faktiskt. Ser Den tatuerade änkan med dottern, som uppskattar filmpärlan lika mycket som Mamman trodde att hon skulle göra.

Planerar middagsmaten. Maken och Lilleman måste hinna äta innan de ska iväg. Lättlagat? Orkar inte ta fram ur frysen och förbereda. Har inte ätit sushi på länge. Blir sugen.
Messar maken att han kan köpa sushi/thai/Donken till familjen, äldste sonen hinner inte äta (han ska bort på kvällen också, försenad från tv-inspelningen) men själv skulle hon uppskatta en räk- och laxsushi när hon kommer hem.

Får mess från äldste sonen som vill att hon packar med hans deo.
Äter några hembakta surdegsmackor istället för lunch. Längtar efter sushi.
Tar med dottern till skolan för att möta Lilleman, som sedan går hem med sin storasyster.
Går själv till tåget, köper macka och juice till sonen som säkert kommer att vara hungrig.
Inget till sig själv. Ska ju få sushi ikväll.

På tåget kommer samtalet från sonen som är försenad.
Tät kontakt följer. (-Var är du nu? -Vilken buss skulle jag ta? -Packade du byxor, de här går inte att spara!)

I tv-huset dras information och uppeppningsskämt för publiken. Mamman står i dörrslussen och väntar. Sonen kommer springade. Upp med deo, skjorta och juice. Mosa ner regnjackan i väskan. Går in bland de sista i studion. (-Hade du mer dricka?) Hamnar längst upp. Det är ok, både artister och ord kommer att synas.
Ommöblering bland publiken. Reserverade platser längre ner har inte fyllts. Mamman och sonen får flytta ner. (-Är ni ihop eller? Jaså han är din SON! Förlåt, sonen!) Utmärkta platser.

Inspelningen drar ut på tiden. Många felaktiga tonarter som behöver ändras. Mamman börjar bli hungrig. Sonen behöver mer dricka. Till sist är huvudprogrammet inspelat, nu följer kompletteringar och justeringar. Lagning av glasgolv som spräckts. Mamman tänker på sin sushi. Sonen kommer att bli väldigt sen till sin kvällsaktivitet.

Till sist slut. Kul har det varit. Som alltid.

Bussen ska köra iväg när mamman och sonen kommer springande. Mamman vinkar. Chauffören stannar. På bussen kan sonens mackor ätas. (-Men var köper vi dricka?)
Framme vid stationen. Kolla när tåget går. Hinner precis köpa dricka. (-Välj fort och skynda sedan in genom spärrarna innan 19 (då sonens SL-kort slutar gälla)).
Sonen sveper 1 liter Mer på tåget. Hemma i centrum rusar han iväg till sin aktivitet och mamman går in på Ica. Hungrig. Köper laxfilé till morgondagens middag. Ketchup och tomatpuré som är slut. Några mjölk. Hittar sin mamma vid fruktdisken. Får skjuts hem av pappa som sitter i bilen och undrar hur lång tid det kan ta att handla mat.

Vrålhungrig öppnar mamman kylen för att ställa in mjölken och ta fram sin sushi. Klockan är snart 20 och mamman har inte ätit på sju timmar. Var är sushin? Dottern svarar att det nog inte köpts någon, allt som fanns i påsarna packades upp vid matbordet.

Mamman har inte högt blodtryck, men skulle kunna få. I vissa lägen.

Mamman tar några djupa andetag, räknar till tio och skickar ett argt mess följt av ett telefonsamtal (-Äääää, jag fattade inte...).
Lammkorv finns i kylen, den steks i skivor, läggs i burken med en skvätt potatissallad och äts sedan direkt ur burken. Ungefär som på en amerikansk tv-film, fast där äts det glass ur burken istället.
Lilleman kommer hem, pratar av sig, tar på pyjamas, läser läsläxa, nattas.
Mellansonen kommer och gör läxor. Frågar, diskuterar.
Äldste sonen kommer hem, pratar av sig, gör läxor.
Maken kommer hem, tar ner sina träningskläder i källaren och hittar chokladen mamman har glömt i tvättstugan tidigare på dagen. Mamman tar chokladen och sätter sig en stund framför teven. Grand Designs på kanal 9.
Dottern vill ha hjälp med universitetsinloggning, men då har mamman stängt av datorn.
Mamman har ont i huvudet och lägger sig förhållandevis tidigt. Somnar och vaknar när Lilleman kommer tassande. Lägger sig så småningom skavfötters med Lilleman och drömmer de egendomligaste drömmar...

Och så blev det morgon och ny dag.

12 kommentarer:

Mia S sa...

Ja ojojoj...full fart och utan mat !

Så dom är inte så duktiga som det ser ut i tv alltså...?!

Ger en stor kram till stackars svultna mamman ♥

Nastasia sa...

Vilken mamma va?!...en så´n en skulle ALLA behöva få ha! ♥
...men en del får faktiskt nöja sig med att ha en så´n mamma som vän...och det duger GOTT! ♥

Kramar i massor!

Anonym sa...

Känner så igen matsituationen och minns hur irritation och ilska kan växa så man nästan exploderar-man är så hungrig och inget av det man planerat går i lås. Fast just idag har jag ingen anledning, har ätit hälsofil och cornflakes och har något tailändsk mix i frysen till i kväll...

Ann sa...

Blev anomnym av bara farten..Ann var det

Maria sa...

Hej!
Full rulle! Vad vore familjen utan mamman ;)
Illa att du inte fick med slutet på din film ju. Man är ju trots allt nyfiken!
Jag hann titta på en massa film när jag var sjuk. Wallander bland annat. Jag älskar dom filmerna!
Och sen en del lätt-tittade amerikanska komedier :)
Vad ska du hitta på till helgen?
Kram Maria

Ewa sa...

Underbara Anni♥ Hur orkar du????? kram

Ulla PE sa...

Och hur orkar du utan mat? Förstår ditt vredesutbrott på fb...

Nastasia sa...

Hi, hi...ja´a Du...men jag har ju inte testat A-L´s förslag förstås...kanske va det just Honung och en skvätt whisky som skulle ha hjälpt?! ;o)

Emma sa...

Jösses sicken präla du är! Dina barn och man kan skatta sig lyckliga! Jag saknar dig inne på VK...känns inte alls lika inspirerande att vara där inne längre....alldeles för lite chokladbloggar....=)

//Gussigem /Emma

Janicke sa...

Världen skulle vara bättre om alla hade en mamma som du. Håller med Natasia - härligt att få ha dig som vän!

emsa sa...

Jo nog skulle man lätt va barn i ditt hus!!

Anonym sa...

Vilken dag! OCH vad du skriver underhållande:-) Ha, ha! Jag kan riktigt se dig framför mig när sushin saknades...Oj, oj! Den magen skrek nog rätt högt när kopplinstonen till makens mobil pep till...Hälsningar från en lök som ska rulla ihop sig i sängen strax:-)