Sidor

21 april 2010

England 4: Ett oväntat trevligt utflyktsmål

Inte långt från orten med det passande namnet Biggleswade, ligger åtta hangarer fyllda med 100 år av flyghistoria. Ett 50-tal flygplan och 30-tal andra fordon, samtliga fullt fungerande!

Richard Shuttleworth föddes 1909 och kunde tack vare familjeförmögenheterna frossa i sitt stora intresse för bilar och flygmaskiner. Han började samla på gamla fordon när han var 19 år och deltog genast i olika veteranbilstävlingar, som han ofta vann. När han 1936 skadade sig i en allvarlig olycka i Sydafrikas Grand Prix, övergick han till att flyga, vilket ansågs vara säkrare. Året innan hade han utökat sina samlingar genom att köpa några avställda flygplan, som han återställt till flygbart skick.

31 år gammal omkom Richard Shuttleworth i en flygolycka som pilot vid RAF. Hans mamma startade en minnesfond över sin son, inte enbart med tanke på samlingarna utan också för sonens stora intresse för jordbruk och skogplantering. När kriget var slut grundades Shuttleworth College, de första eleverna antogs 1946 och befintliga byggnader på ägorna kunde användas. Ett museum för fordons-samlingarna öppnades på Old Warden Aerodrome och samlingarna utökades.

Idag är the Shuttleworth Collection världens största samling av flygbara flygplan från 1909 (en Blériot XI ) till andra världskrigets slut. Och ja, ni läste rätt - samtliga är flygbara!

Om detta visste vi inte så mycket när vi kom på vår lilla utflykt. Vi skulle få se lite flygplan och en fin trädgård, trodde vi.

Ojojoj.
Åtta hangarer med flygplan, bilar och andra fordon. Massor av memorabilia i form av planscher, detaljer, simulatorer, föremål... Och en trädgård, skapad 1820, med spännande dekorativa detaljer och pittoreska byggnader, vindlande stigar och nya oväntade fynd bakom varje krök.

Dessutom hamnade vi mitt i en rovfågeluppvisning, något som alltid är lika spännande. Den här gången fick mellansonen uppleva hur det känns att få vingen av en gam slagen i pannan. Han hann precis knäppa av kameran innan den slog till!
(om någon smart bloggare kan förklara hur jag slipper blankraderna i början av min text blir jag glad...) - HA! Jag fixade det!

7 kommentarer:

Babsan sa...

Lägger du in bilderna eller texten först?

Anne-Lie sa...

Verkar som om detta blev ett perfekt utflyktsmål för familjen! Gillar verkligen den sista närbilden - en fotograf måste ta lite risker;-))

Anni sa...

Där sa du något Babsan, jag lägger in texten först och får som det ser ut en blankrad per bild när jag sedan lägger in bilderna... Bör alltså göra som på den gamla tiden och skriva mina texter i ett worddokument istället... suck.

Men jag kan tycka att det ska gå att ta bort blankraderna, bara det att jag inte hittar var i html-koden.

Ulla PE sa...

Häftiga bilder!
Och du: i Florens blev vi bekanta med ett gäng från Somerset, som var i Italien för att titta på trädgårdar. En av damerna har ett B&B och hon älskar BLÅTT och blommor förstås. Jag sa att du snart dyker upp! Du ska få adressen av mig.

Susanne sa...

Tack för ett härligt reportage med härliga bilder!!!
Kram

Ninne sa...

Vilken upplevelse. Jag har en flygtokig gubbe, så jag vet inte om jag skulle ta o visa honom ditt fina reportage- så kanske vi kan planera in ett besök i England ngn gång?? Han är annars rätt svårflörtad på sånt
Tack för tipset!
Kram Ninne

Lisbet sa...

Tack för de snälla orden!

Datasmart är jag inte alls, är emellanåt helt förbluffad över vad en del kan. Den där vita rutan skulle jag inte ens ha tänkt på om du inte nämnt den!