Sidor

07 mars 2012

Veckans hus - bastu


Att bada bastu är inget för mig. Mina finska gener är obefintliga och mitt blodtryck är lågt. Jag kan möjligen sitta i en bastu i tre minuter för att få upp värmen, sedan börjar hela världen snurra för mig.

En del villor i min bekantskapskrets har bastu som mest används för att torka tvätt eller förvara prylar. Grannens gäststuga höll på att brinna upp när ett litet klåfingrigt barn hade satt på termostatet ...

Bastuflotten ovan, från Stockholms bastuflotte, passerade oss när vi åkte Den svenska Hurtigruten i augusti. Tur att jag knäppte en bild!


Det här huset däremot, det har jag barndomsminnen av. Det är den kommunala bastun i Vamlingbo på södra Gotland. Här har män och kvinnor olika tider, en dag i veckan vintertid och två dagar sommartid. Det är Vamlingbo Bastande Vänner som driver verksamheten.

Med ett fritidshus utan tillräckligt med vatten, dessutom otjänligt, är det skönt att få tvätta sig i annat än havet någon gång då och då. (Jo, Östersjön är "havet"). Hit åkte vi när jag var liten, hit åker pappa fortfarande. Ja, han har gjort det så mycket nu att han uppgraderats från sommargotlänning till nästan integrerad av gubbarna.

Och det går ju att duscha utan att gå in i bastun!


Men i somras satt jag här och mindes barndomen, samtidigt som jag väntade på att tvättmaskinen skulle gå klart ...

P.S. Undrar just om jag skulle gå på stan och fotografera en bastuklubb? De förbjöds mellan 1987 och 1 juli 2004 p g a HIV-smittorisken. Men nej, de är nog inte så intressanta ur byggnadshänseende ...

14 kommentarer:

Hedwig sa...

Att se tvättmaskinen var som att återvända till mammas bastu. Där stod tvättmaskinen i det lilla utrymmet för relax. Bastun på Gotland är ett bra exempel på hur det var förr. Primitivt, men det fungerade ju. Visst är det då som du skriver att bastun oftast blir ett torkrum och förvaring. Så synd att vi skall ha det så stressigt att vi inte hinner nyttja bastun för att stressa ner.

MAREdiME sa...

mysig husbåt!

Anonym sa...

jag älskar att bada bastu... men kan inte ha så varmt längre, sjuttio grader räcker.
aíno

Leena sa...

Hihi, du var då inte mycket till bastubadare! (Där kom den skrytiga finska bastuanden och överföll mig ...) Men jag tror att de flesta har badat för varm/torr bastu och tycker därför det är obehagligt. Bastu ska kännas varmt, välkomnande, mjukt, avslappnande, skönt ... det är inte tävlan om vem som kan stanna längst inne i hettan. Värmen ska vara så behaglig att alla trivs, så småningom kommer svetten också och så får man varma fläktar när man kastar vatten på stenarna. Man blir av med allt gammalt bös i kroppen och känner sig ren efteråt. Det är en riktig avkoppling!

Vete sjutton om vi inte ska ha en bastu i huset i alla fall ... :)

Gudrun sa...

Läcker bastubåt/flotte.
Det blir sällan bastubad här fast det kan vara skönt ibland.
Ha det gott,
kram

Lisbet sa...

Prinsessblomma och Saint Paulia, kärt barn har många namn... :)

Här bastar vi av och till. Somliga i familjen älskar att rulla sig i snön emellanåt. Huh huh.

Anna tassar in.. sa...

Lyckliga du som har tillgång till öarnas ö på det viset..

Mina finska gener är obefintliga ...hi hi det var kul minsann..

Anonym sa...

Bastuflotten ser perfekt ut,,hade gärna tagit en tur..
Jag jobbade innan och under tiden i ett badhus,,då bastade jag mycket,,åhh va ren man blir
Mia

Leena sa...

Och nu såhär en fredagskväll efter lite vin (vi har minsann grillat ute!) så är jag lie nyfiken på vad du kunde fotat på bastuklubbarna? Det tycker jag att du skulle ge dig på! Kan väl komma till användning i någon annan fotoutmaning om inte annat. Såså ... ut och fota! Lite får du väl offra för den sköna konsten!
Ha en skön helg!

Elisabeth sa...

Visst finns det många varianter på batur. Jag tycker det ska vara varmt och gott men inte hett. Det gäller att njuta - inte plåga sig!

Elisabeth sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mona sa...

"Din" bastuflotte ser enklare ut än "min", men samtidigt har "din" soldäck. Numera är jag inte så mycket för att basta, men jag kan tycka att det är mysigt om man bastun ligger så att man kan slänga sig "i sjön" efteråt.

Anki sa...

Den där bastuflotten är ju fin, men liksom du så är jag inte någon batubadare...

Lo sa...

Bastustugorna på Gotland finns nog kvar lite här och där. Vet att det finns en i Guldrupe som används. I Buttle fanns det en bredvid gamla affären, men den är en sommarstuga nu. (Och affären är en vanlig villa.)