24 april 2012

Veckans hus - grindar


Börjar min grindkavalkad med en sann favorit: Entrén till promenadvägarna på Djurgården. Så vackert blå! Snygg både mot vit snö och sommargrönska!Vid Hasselbacken stod grindarna också på vid gavel, men grindstolpar och portal skäms inte för sig.Så en liten enkel gotlandsgrind, just den här finns vid det lilla bageriet i Hamra.En grind som väcker många känslor och minnen hos mig. Genom denna grind har jag cyklat oräkneliga gånger. Gotland, såklart.När jag var till Wijs trädgårdar i Ockelbo för några år sedan, ställdes en del spännande grindar ut. Detta är tydligen den enda jag har tagit bild på. Intressanta grindstolpar, eller hur?Och så den solglada grinden till Ellen Keys Strand vid Vättern. Om besöket skrev jag här.Grind vid Gudhems kloster utanför Falköping.Och så vräker jag till med magnifika engelska grindar. Först ut är den till Kensington Palace i London. Och ni får detaljbilder:
I parken vid slottet finns också en inhägnad trädgård med fyra vackra grindar. Alla hade en temporär konstnärlig överbyggnad som passade till den magiska utställning som just då pågick i slottet:

En grind jag visat förr, vi körde fel på väg norrut mot Yorkshire och passerade detta praktexemplar.


Aningens modestare grind vid Fountains Abbey, Yorkshire. Läs mer här.Till sist en fuling från borgen vid Bernkastel-Kues, Moseldalen, Tyskland. Fram till denna grind kan varutransporterna ta sig, sedan packas varorna ur och åker bergbana upp till slottet. Grinden hindrade oss från att ta genvägen ...

7 kommentarer:

Öbon sa...

Grindar är vackra. Och funktionella, tänk om ni tagit den där genvägen och fått varutransporten i huvudet.

Anonym sa...

I love gates too, although open :)
There are so many beautiful, artful designs...

Hedwig sa...

Wow, alla så härliga på sina speciella vis. De rustika gotländska, de över-krusidulliga i England. Som vanligt sitter jag bara och njuter när jag bläddrar igenom dina foton. Hoppas de väckte massor av minnen för dig.

Anki sa...

Åh så fina grindar!
Håller med Hedwig i allt :)
Gillar den blå på Djurgården - den är så fin och jag älskar den blå färgen!

Mona sa...

Jag blir verkligen lycklig när jag ser den blå grinden. Vilken underbar färg! Tänk om man vågade använda lite mer färg på flera ställen så mycket roligare tillvaron skulle bli. Dom gotländska är så fina. Gillar speciellt den blå som du cyklat genom så många gånger.

Den där grinden i Ockelbo undrar jag om dom lånat från Dals Långed. Jag har nämligen foto på exakt samma grind därifrån. Jag blir väl helt enkelt tvungen att ta med den i min grindsamling också!

Den solglada grinden är underbar och den vid Gudhems kloster är också fin. Jag är väldigt svag för smidesjärn. Dom engelska är otroligt pampiga och av någon anledning gillar den sista fulingen också.

Mitt bidrag är inte färdigt ännu. Kanske kan jag slå rekord i antal bilder den här gången? Jag vet inte om Hedwig blir glad eller ledsen... :-)

Leena sa...

Jag visste väl att jag skulle få se många fina grindar hos dig! Om jag nu skulle rangordna dem så är grinden vid Gudhems kloster min favorit. Tycker också om grinden till Ellen Keys Strand (där jag inte varit - skandal, så nära som det är!). De flotta förgyllda grindarna är ju förstås fina men inte riktigt i min smak, även om jag också fotar såna ...

Emma sa...

Många fina grindar! Jag tycker att de två blåa är jättefina och passar extra bra i din blogg :)