15 juli 2012

En resa söderut


Ny bil. Glastak. Lilleman fick sitta fram hela resan och slapp därmed drogas med åksjuketuggummin och -tabletter. Jag satt bak, i mitten, i min egna glasbubbla.

I högtalarna Harry Potter, vi avverkade de tre första böckerna på vår resa.Lunch. Matsäck. Det är 16 grader, blåsigt och regnet hänger i luften. Vi äter snabbt.Så är första dagsetappen klar. Vi checkar in på fina Kirsebärskroen i Prästö på Själland.Pentry, uteplats, nära till stranden.Vi äter resterna av vår matsäck till middag i kvällssolen.Nästa dag far vi direkt till Hamburg. Besöker fantastiska Miniatur Wunderland som jag skrev om i förra inlägget. Tillbringar några timmar bland järnvägar och fantastiska miljöer innan vi tar oss till vårt lättillgängliga hotell söder om staden.Vi njuter av hotellets fina schnitzlar och går proppmätta på en promenad i den fina lilla förorten.

Tredje resdagen är mulen, vi kör raka spåret till vårt lilla radhus i semesteranläggningen utanför Venlo, Holland. Vår garanterat billigaste övernattning på resan, bara 49 Euro och då får vi ett hus med tre sovrum, vardagsrum, kök och uteplats! Plus tillgång till centrumanläggningens fina äventyrsbad som vi utnyttjar nästa förmiddag.Men denna eftemiddag styr vi kosan mot Floriade 2012, den gigantiska trädgårdsutställningen. Går runt tills de stänger, vilket de gör tidigare än utannonserat eftersom det ska bli busväder. Vi hinner till vårt hus innan åskovädret slår till.
(Det kommer ett separat inlägg från Floriade så småningom)Fjärde resdagen kör vi ut till kusten, den belgiska. Någon lunch i den nybrutala cementbunkern blir det inte, det känns inte lockande. Det får bli korvar från en mack istället. Tur är väl det, för en stund senare råkar vi passera en chokladfabrik ...Vi når vår lilla semesterlägenhet i Middelkerke och tar en rejäl promenad längs den fantastiska stranden.Just där vi går över sanddynerna för att komma till stranden är det inte bebyggt. Men på var sida om oss, längs med stranden, är det byggt en palissad av tiovåningshus, smala och fruktansvärt fula. Det som syns på bilden ovan är kortsidan av ena gigantiska huslängan!Vi går med vinden i ryggen, något annat är inte möjligt. Sanden piskar våra ben.Då och då bryts huspalissaden vid vår sida av ett ursprungligt, bevarat hus. Jag kan ana hur vackert här måste ha varit förr! Idag känns Hitlers hemska turistanläggning i Prora inte långt borta.Midsommaraftons kväll sitter vi i solen på en servering vid den fantastiska stranden och njuter av musslor och öl. Livet är gott!Men vidare ska vi! Åker längs kusten söderut. Besöker Calais fyr (271 trappsteg) och tror att vi ser klipporna i Dover. Eller om det var ett vitt fartyg?Utanför Calais ligger Saint Josephs Village, en kompakt samling gamla franska hus och miljöer. Här fanns mycket att se, både inne i husen och utanför, massor av fina detaljer och prylar.På sena eftermiddagen når vi resans mål, vårt fina hus strax söder om Rouen i Normandie. Här skulle vi nu bo i två veckor!

7 kommentarer:

Cari sa...

Så många bra tips jag får. Längtar tillbaka till bilresande i Europa på väg till mål i Frankrike :-)

Nette Cecilia sa...

Ser att ni har en härlig resa ,fina bilder ,kram Nette

Eva Trillian sa...

Anar en fantastisk resa! Och vilket hus ni skulle bo i! :) Imponerande!
Fascineras speciellt av det inklämda gamla huset ...

Razzy sa...

Vilken underbar resa ni har haft :) Vackra underbara bilder som vanligt.♥

Janicke sa...

Åh vilket härligt hus! Och härligt att få följa med så här i andanom.

Susjos sa...

Så roligt att få följa med på resan...i bilder :)

Leena sa...

Kul att läsa om er resa! En riktigt lång och skön semester, och så är det ju så roligt när familjen är med.
Och så får jag veta så mycket mer om Normandie där vi bara stannade ett par dagar på vår resa för några år sedan. Men att det är mycket att se där, det fattade vi ...
Nu är vi hemma och semestrar, rätt kul det också och det känns lite annorlunda när knappt några andra är hemma på gatan. Men till hösten måste det bli en resa igen. Men vart? Tja, jag får väl kolla lite vad andra tycker har varit kul. Om inte annat så får det bli en stadsresa.
Men blogglusten har försvunnit för tillfället, tittar bara in då och då. Men den kommer säkert igen!