21 maj 2013

Keramiken - uppföljaren - resultatet!


Jamen, jag är ju så barnsligt nöjd med mig själv!

Så här blev min skål och mitt fat från påskens keramikkurs. Jag glaserade i blått och torkade sedan av glasyr från blad och blommor, penslade blommorna med lila och bladen med grönt, något som knappt syns men som jag tycker blev så lyckat!Tror banne mig inte att det blivit lika bra om färgerna blivit skarpare!En liten blomma trillade av efter skröjbränningen, den fäste jag på min drejade mugg med hjälp av glasyr. Muggen fick samma blå glasyr som skål och fat, men jag doppade utsidan en extra gång (vilket gjorde den blå glasyren mustigare) och sedan kanten i svart.

Lite tjock och klumpig, men örat sitter fast och blomman pryder!En drejad skål var lite tunn i godset på ett ställe. Jag var orolig att den skulle kunna spricka. Då fäste jag en ödla på insidan och en groda på utsidan (båda framtagna med formar) för att förstärka där godset var som tunnast.

Skålen glaserades i samma blå, det blev lite kladdigt där ödlan satt men det gör mig inget.


Och grodan fick en svart matt glasyr.En annan drejad skål hade fått stjärnor på kanten. Jag torkade bort den blå glasyren från stjärnorna och penslade med vitt. det verkade fästa bättre än glasyrerna på bladen och blommorna överst i inlägget. Mycket beror på hur omblandad glasyren är, pigmentet sjunker så fort till botten.Detaljbild på stjärnorna. Jag är inte supernoggrann när jag torkar, vill gärna få en lite ruff yta.I skålen hade jag lagt blått glas, det smälter i den heta ugnen och flyter ut över bottnen. Jag gillar krackeleringen som bildas!Min allra första drejade skål, den jag gjorde av testklumpen lera, fick vit glasyr (jo, jag kan variera mig) och rött glas i botten. Skålen har en liten höjd i mitten, vilket fick det röda glaset att lägga sig i en ring. Sönernas humor (förstår inte vem de ärvt den av :-p) gjorde den genast till spottkopp eller kanske något för näsblod. Borde jag inte göra en liten keramiktand att fästa i glaset?Detalj på rött glas och vit glasyr. Läckert med luftbubblorna!En skål var försvunnen när jag skulle glasera. Gissa om jag var glad åt att jag fotograferat alla mina alster då! Så även kursledaren som efter några veckor skickade mig en bild på en ljusgrön skål och undrade om den var min. Jomenvisst. Tydlig märkning i botten också, nog undrar man hur man kan glasera andras alster? Men det kan såklart hända vem som helst och framför allt kunde personen i fråga ju valt en mycket värre färg - som brunt eller beige!Jag hade också gjort ännu ett litet vitt hus, denna gång med lila blommor för att mitt hus från förr skulle få en granne. Här kan man ana att den lila och gröna färgen syns bättre på vit glasyr än på den blå!Så nu är de två, husen i mitt fönster!Och så mina holkar. En svart och en blå. Japp, jag är väldigt nöjd. Hoppas att någon liten blåmes vill flytta in!

Nåmen de blå blommorna då, kanske någon undrar? Ack ja, där läckte ju glaset ut på bottenplattan från alla fem ... gissa om jag skäms? Jag har lite att jobba med för att få bort resterna på undersidan av blommorna, sedan ska de fästas på armeringsjärn och komma ut i trädgården.

Och jag har anmält mig till mer keramik i höst! Hurra!

10 kommentarer:

mammi sa...

Helt otroliga alster. De är ju definitivt inte gjorda på en "kafferast". Är ju själv keramiker, men tyvärr har jag fått en skada i höger hand. Yrkesskada heter det på fint språk !!! Kanske inte så konstigt efter att ha drejat sen 1976 !!! Verkstaden bara ropar på mig, full med material och redskap. Dina alster är bara så underbara.
Kram

Öbon sa...

Kanske du blir BÅDE glas- och keramikkonstnär.

Kul med grodan och ödlan på en av skålarna.

Razzy sa...

Så härligt blåa och jättefina :) det är så roligt att forma i lera, man kanske skulle ta sig en kurs till hösten nu när man kan :)

BP sa...

Gud sååååå duktig du är! Älskar skålen med ödlan och grodan! Vilket pillepill jobb, med du kan verkligen vara stolt över dig själv! Suveränt jobbat!

Cari sa...

Så snyggt.
Jämfört med förra kursen är ditt resultat helt otroligt. Hade ni bättre lärare eller lokal eller material den här gången?

Anne-Lie sa...

Du äger! Härligt att du blandar keramik och glas!

maria sa...

Helt fantastiskt snyggt. Gör mer så vi kan köpa!!!!

Janicke sa...

Åh så vackert!
Du är duktig, du.

aino sa...

jag dånar!!! så otroligt fina alster. du är en sann konstnär!!!
håller med maria ovan, gör mer så att vi kan köpa.
aino

Micke sa...

Ojoj, så vackert!
Du kan du :)