22 maj 2013

Onsdagstema - balansera


Backhoppning - en sport där det gäller att balansera rätt på skidor högt, högt uppe luften och samtidigt göra det snyggt! Och komma långt!För att få en uppfattning om känslan kan man sätta sig i en simulator. Det gjorde maken. På en liten skärm kunde jag se passagerarnas ansiktuttryck under färden. I början log han. Det var under själva hoppet. Sedan blev det tydligen störtlopp och jag såg på hans ansikte att det inte var riktigt lika kul längre.

Erbjöd honom ett åksjuketuggummi när han klev ur, men han avstod.Här står vi under själva uthoppet på Holmenkollens backhopparanläggning. Uppåt ser vi varifrån hopparna tar sats.Nedåt ser vi den lilla snöiga fläck de ska landa på, till publikens jubel.Och här, rakt fram, får man en liten känsla av hur brant det är. Läktarplatserna ger svindel fast vi har mark under fötterna.Med hiss åkte vi högst upp i tornet, här syns inte den del av backen som är själva flygfärden, här syns "bara" startrampen och landningsplätten.

Med min svårighet att balansera fick jag hålla mig i räcket ...

16 kommentarer:

Janicke sa...

Oj vilket spännande tema! Fick svindelkänslor i magen trots att jag inte är höjdrädd.
Välfunnet som vanligt!

Violen sa...

Första bilden är riktigt cool! De övriga har en lätt avskräckande effekt på mig, skulle aldrig våga ge mig ut på ett sådant äventyr! Intressant bildserie och trevlig text!

Eva Trillian sa...

Första bilden är bäst. Hopparens position + min fantasi = tillräckligt spännande ;) Adrenalinjunkies vill nog prova ;) Jag sitter så bra här framför datorn så!

Anonym sa...

Tror jag fortsätter att endast åka skidor på längden, trots att det är fina bilder och spännande höjder :0)

aino sa...

första bilden är fantastisk! backhoppning är den enda sport jag tittar på med förtjusning, för att det är så vackert när de flyger genom luften i balans!
aino

Leena sa...

Backhoppning är vackert! Måste varit intressant att få se backen på nära håll. Jag läste i en finsk tidning att Ahonens (den duktiga fd backhopparen) 10-årige son träningshoppar i stora backen. En sån liten plutt så högt ...

Jah Hollis sa...

Svindlande höjder är bara förnamnet. :-P
Tack för boktipset, och jo jag har läst lite om den på Tom Waits webbsida. Får väl se om jag får tillbaka så mycket på skatten att jag har råd med den. ;-)

Freja sa...

Vilken galen sport! Tänk att våga kasta sig ut och hoppa på det sättet utan vare sig säkerhetslina eller fallskärm!

BP sa...

Har ingen höjdskräck men dina bilder, som är otroligt bra, gör att "verkligheten" kommer ikapp mig. Förstår inte hur man kan vara så modig att kasta sig utför en sådan "ramp", flyga ca 100 meter och sedan landa på två ben. Får rysningar här.

Marit Johansson sa...

Väldigt tufft att åka upp där måste jag säga, hade jag inte gjort frivilligt :) häftigt!

Anita - Malta sa...

Oj !! Jisses vilken resa du tog oss med på. Härlig serie av bilder och visst kittlar det lite i magen ;-) Nä, men den där simulatorn hade jag nog provat !

Pialotta sa...

Tror inte jag skulle utsätta mig för detta som är riktigt höjdrädd. Härliga bilder du bjussar på :) Det gäller verkligen att hålla balansen :)

Susjos sa...

Vilken maffig utsikt där uppe! Men någon backhoppare blir jag aldrig...

Mona sa...

Aldrig att jag skulle sätta mig i en simulator. Kroppen och hjärnan tror ju att det är på riktigt så jag hade nog avlidit av skräck. Fascinerande bilder!

Anonym sa...

Huuuu, skulle inte vilja vara där. Får svår svindel bara av att se på bilderna.

/Öbon, som inte heller orkar logga in just nu

Anonym sa...

Ojoj, svindlande bilder! Urhäftiga! Vilken plats =) Ha en toppenhelg!! Kram