Sidor

02 april 2014

En hantverksvandring med Onsdagtema - ansamling


Här följer nu en ansamling fotografier från en väldigt trevlig hantverkstur i Gamla Stan som jag och några väninnor vandrade en kväll i mars. Jag kommer inte att upprepa temaordet, för ni kommer att med egna ögon se mängder av ansamlingar på dessa foton!

Vi började hos keramiker Gertrud Båge på Österlånggatan, som pratade glasyrer och rakubränning.Vi fick kika in i det allra heligaste - verkstaden! Hinkar stod staplade överallt.I den ena ugnen stod keramikalster i väntan på bränning.I vackra travar låg olika glasyrexperiment, kombinationer av olika glasyrer, krackeleringar, mm.Hyllorna var överfulla av sådant som en keramiker kan tänkas behöva.Vanliga, pedagogiska glasyrprover hängde på snöre. Dekorativa på sitt eget sätt.Därefter gick vi till Det lille skyltmakeriet som flyttar från Kindstugatan till större lokaler på Köpmangatan.Den ena emaljskylten var finare och roligare än den andra.Alla görs de för hand av Yvonne Zedell och har sin egen historia, för oss berättades de av hennes mycket underhållande make som jag dessvärre glömt namnet på.Närmare Stortorget finns guldsmeden Dan Tillberg. Här var det trångt!Han visade verktyg och arbetsmetoder.

En spännande glaskolv användes förr för att koncentrera ljuset till arbetsplatsen. Då, innan elektriciteten fanns.Favoriten på rundturen blev dock, helt oväntat, Skomakeriet Framåt AB på Sven Vintappares gränd.
Vi lärde oss massor av Carina Eneroth om kvalitet, handgjorda skor, skötsel, skinnens användningsområden, sulor, arbetsvillkor mm mm.

Bilderna får tala för sig själva, för här finns en hel del av det där ordet som jag inte skulle upprepa.
Och så avslutade vi vår vandring på en pub, en alldeles utmärkt vardagskväll!8 kommentarer:

Violen sa...

Så häftigt att få se så många olika hantverk en och samma kväll! Något sådant skulle vara roligt att delta i! Jättefina och intressanta bilder!Det kändes väl skönt att få sitta ner med ett glas öl efter alla intryck ni måste ha fått!

Freja sa...

Åhh så roligt! Jag såg några skyltar där hos skyltmakaren som jag gärna skulle ha haft!

Erik Semlan sa...

Åh vilken trevlig kvällstur runt bland hantverkarna.
Vilka läckra bilder. Intressant att se deras olika hjälpmedel och alla produkter, en del på gång andra färdiga. Svårt hitta favorit, men av erfarenhet så vet jag att det luktar/doftar speciellt hos en skomakare. Men även skyltmakeriet verkar spännande att kika runt i.
Jättetrevlig rundvandring.
Avslutningen verkar inte fel alls, även om det är en vardagskväll.

Meta sa...

Det var en väldig massa ansamlingar av allt möjligt. De där rundorna är roliga och intressanta.
ha en fin dag
Meta

lilalili sa...

Vilken spännande rundtur med en perfekt avslutning på dagen!

Scaniatjejen sa...

Verkar ha varit en riktigt bra rundtur och många perfekta bilder till dagens tema tog du! Gillar emaljskyltarna allra bäst, skulle gärna ha någon sån med mig hem.=)

Nette Cecilia sa...

Där hade jag gärna varit med ,jätteintressant ,kram Nette

Lajsas Fotografi sa...

Va kul att få en inblick i det hela =)