30 april 2014

Onsdagstema - åtskild


Åtskilda är tankarna mellan den modernt (?) tänkande fastighetsägaren Centrumfastigheter och den miljöbevarande stockholmaren. Igår var sista dagen som Konditori Kungstornet hade öppet.

I snart 80 år har det drivits konditori i denna unika lokal som nu ska slås samman med den intilliggande för att skapa en större butik. Inredningen ska monteras ner och placeras i förråd.

Åtskilliga har reagerat. Det skrivs protestlistor, skapas sidor på Facebook, skrivs i tidningar och görs reportage på tv. Stadsmuseet, Byggnadsvårdsföreningen, Skönhetsrådet m fl är kontaktade.

Mina bilder är några år gamla, men den unika miljön är kvar.
Frågan är hur länge.

7 kommentarer:

Janicke sa...

Verkligen tråkigt, detta. Hit gick jag och mamma efter varje skolavslutning. Stora bakelser och choklad med vispgrädde.
Och eftersom det inte var precis ofta jag fick vara ensam med mamma, och ännu mer sällan gå på kondis med henne, så är detta ställe mycket speciellt för mig.
Skandal att det ska rivas bara för en trist affärslokal vilken som helst.
Jättefint dokumenterat, duktiga du.

Violen sa...

Så sorgligt när gamla fina miljöer försvinner! Vilken skatt du har i din dokumentation av de unika lokalerna! Jättefina bilder!
Ha en fin Valborgsmässoafton!

Anonym sa...

Vilket ställe, så himla snyggt och vilken retrokänsla. Mycket tråkigt att de lägger ned, ett sånt konditori som har den riktiga känslan borde få vara kvar. Ha en fin Valborg!

Erik Semlan sa...

Detta har jag helt missat! Tack för dina fina bilder, så kul att se. Men gud så trist att stället stängs och försvinner. Undrar vad som händer med väggmålningen? Så snyggt att du verkar ha dokumenterat allt från det fina gamla kondiset.
Var där för dryga året senast, ja sista gången. Snyft, snart inga vettiga kondis kvar i stan.
Suck! Bara alla dessa moderna kaffestugor med sina stora kakor och gigantiska muffins överallt på stan, lite olika namn på dem och olika färg på inredningen. Gud så tråkigt. Jag gillar de där äldre personliga fiken och konditorierna. Där de har olika bakelser och småkakor. Större variation i fikabrödet än bland kaffet. ;-)
Undrar om café String finns kvar på Nytorgsgatan? Det var ett kul fik med udda möbler! Jag har läst dikter där.
Kan du rekommendera något ställe nu när Kungstornet stängt.
Många fina bilder. Trevlig valborg.

Marit Johansson sa...

Verkligen fint bevarad miljö, hemskt tråkigt att det ska stängas ner...

Freja sa...

Helt galet, det där borde kulturminnesmärkas, så fantastiskt läckert!

anemonen sa...

Det är ju kultur och nostalgi med i bilden. Tråkigt när det inte får vara kvar.