13 juli 2014

Fototriss - smultronställe


På vår färd från Gatwick till Somerset stannade vi till vid Jane Austens hus och museum i Chawton. Här bodde hon med sin syster Cassandra, sin mamma och en väninna under 8 år innan sjukdomen tvingade henne till Winchester för behandling.Vid det här lilla oansenliga bordet satt hon och skrev med fjäderpenna böckerna Mansfield Park, Emma, Övertalning och reviderade de tidigare skrivna Förnuft och känsla samt Stolthet och fördom. Hon påbörjade också sin sista bok, Sanditon, som aldrig blev klar.

Jane gick i skolan tills hon blev 11 år, sedan undervisades hon av pappan och sina äldre bröder. Biblioteket i den lilla stugan avslöjar att hon läste mycket.Systern skötte allt hushållsarbete så att Jane kunde ägna sig åt skrivandet. På nätterna delade de både rum och säng och hade detta lilla tvättbås med potta bakom en dörr. Bröderna som ofta kom på besök med sina stora familjer (några hade elva barn var) hade stora sovrum väntandes på övervåningen, rum som annars stod tomma.

Jane fick flera böcker utgivna anonymt, trots att de blev populära, men femtio år efter hennes för tidiga död skrev ett syskonbarn en bok som gav henne en bredare publik och på 1940-talet blev hon äntligen accepterad som en stor engelsk författare.

Jane dog av sin sjukdom, blott 41 år gammal, och ligger begravd i Winchesterkatedralen (en fantastisk byggnad!) där hon till att börja med fick en sten som inte sa ett ord om hennes författarskap utan beskrev hennes väna varelse.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ett trevligt smultronställe. Gillar Jane Austins böcker.

Olga T sa...

Vad spännande det är att se hur människor levt!

Susjos sa...

Va fint det ser ut! Vad hade hon för sjukdom?

Eva Trillian sa...

Så skönt när ens romantiska föreställningar visar sig vara helt riktiga ;) Tack för det!
Fin plats!
Blev ändå lite konfunderad över det lilla bordet ... verkligen? Spännande!

Janicke sa...

Tänk att hon satt så till synes obekvämt och skrev så mycket! Lyssnar nu på Övertalningen som radioföljetong.

Puh vad du har jobbat inne hos mig, tack ♥
Den mystiska bilden är en sån där långsmal röd paprika som jag har lekt med i bildbehandlingen. Kranarna fotade jag på Hallwylska, så kanske hade vi omvänd ordning i Sverige tidigare. Återvinningen finns på Överjärva gård, Järva Byggnadsvård.
http://www.overjarvagard.se/gaardsbutiker/

Freja sa...

Vilket fint smultronställe du visar, det skulle jag gärna besöka!

Berit Elisabet i Kasperian sa...

Så intressant. Jag har läst flera av hennes böcker, och finner dem fascinerande. Hon visste en hel del om mänskliga svagheter, och drev rätt ordentligt med den tidens societet.
Lite märkligt när man förstår under vilka omständigheter hon själv levde. Påvrare och mer undanskymt än jag trott.
Tack för din triss! :)

Olga T sa...

Tänkte väl att jag sett och kommenterat ditt inlägg innan, men det gör ingenting med dubbelt upp. Kul att få lite resetips på bloggarna :)

Meta sa...

Mycket fint de bodde men enkelt. Spännande att få se ur de har det i andra delar av världen och hur de arbetar
Ha en fin fortsatt sommar
Meta

cissi sa...

Nu skäms jag, har inte läst en enda av Jane Austins böcker. Om böckerna är lika fascinerande som hennes liv måste de vara läsvärda.