12 januari 2015

Golven är klara!


Köksgolvet och återställandet av köket tog ganska precis en vecka. Det är helt underbart att ha ett tätt golv och slippa alla smuts- och matrestsamlande springor!Men sedan var det resten av bottenvåningen. De gamla brädgolven (från 1904) var slitna och gav oss stickor i fötterna. Egentligen är grangolven aldrig tänkta som yta utan enbart som undergolv. Gran är alldeles för mjukt.

Nu skulle det bli ett parkettgolv i ljus ask!Om ni visste hur vi har släpat möbler och saker fram och tillbaka i rummen!Jullovslediga och tentapluggande söner har fått hjälpa till att bära.Men nu ligger det där, på plats! Och det är så vackert! Det är så skönt att gå på! Hela bottenvåningen har fått ett rejält statuslyft!Och maken som krupit på knäna de två veckor som golvläggningen tagit, har äntligen fått gå till jobbet igen idag. Han har gjort ett helt fantastiskt arbete med en otrolig precision och uthållighet. Ja, varenda list är på plats!

Det som nu saknas är eldskydden framför kakelugn och vedkamin. Maken har bilat bort den gamla betongen och de sneda klinkerplattorna från 40-talet, fyllt upp med ny betong till gamla golvets höjd och nu är det jag som ska gjuta ytskikten i glas!

Hur kom det sig då att vi drog igång med detta gigantiska projekt just nu? Jo, tack vare Ernst!

Parkettgolvet var en födelsedagspresent till mig och maken när vi fyllde jämnt och var en typisk sådan där grej som skulle göras "någon gång". Köksgolvet var en gammal dröm. Redan när vi flyttade in i huset (för 22 år sedan) ville jag ha ett rutigt linoleumgolv, men den golvläggare vi pratade med sa att det inte var genomförbart. Så såg jag på Sommar med Ernst och han lade in ett rutigt linoleumgolv i köket på det hus han renoverade!

Så hamnade maken och jag på en golvbutik som vi passerade. Vi gick in, valde plattor och tog hem parkettprover. Helt eniga var vi, så valet var lätt och nu är allt alltså klart! Hurra!

11 kommentarer:

Cari sa...

HURRA.
Du och maken är bäst när det gäller renovering.
Det vet vi som följt er genom lägenhet och hus.

Stare Ström sa...

Oj, så ni måste ha slitit! Men snyggt ser det ut!

Eva Trillian sa...

Ernst har mycket att stå till svars för :) Heja honom!
Så snyggt det blev! Verkligen. :) Nästan så man börjar fundera ...
Sv: Så du ville inte se något obehagligt? Och då såg du blodig skräck? *S* Vet du? Jag förstår mig HELT och fullt på din logik *tummen upp*

Violen sa...

Gratulerar! Så snyggt det blev med de nya golven! En eloge till din make som har genomfört det hela! Vilket slit för hela familjen!
Ha en riktigt skön kväll!

Razzy sa...

Riktigt snyggt blev det :) Kram Eva

Åke sa...

Mycket fint vart det! Stor eloge!!! Gjuta ytskikten i glas? Blir det åt det blåa hållet måntro ;

KajsaLisa sa...

Jättesnyggt, speciellt köksgolvet.

Made in Malta sa...

En onekeligen ganska så utförlig dokumentation både kul och intressant att få följa. Otroligt snyggt blev det också och de fina golven är helt i min smak :-) Hurra och grattis till dig och maken !

Svar. Connect hotel i Skavsta är helt ok och har bott där många ganger då vi ofta anlänt vid midnatt. Men nu när vi har en övernattningslägenhet i Älvsjö var det med tunga steg vi gick i snöyran mot hotellet. Ville "hem" trots att vi var otroligt trötta. Gissa om vi blev glada när det visade sig att biluthyrningsfirman lämnat bilnycklarna på hotellt. Så det blev bilen iallafall. Skönast att vakna i egen säng efter en lång och tröttande resa.

Ha en skön vecka Anni !!

Janicke sa...

Förstår att du är glad och kan tänka mig att du tassar omkring barfota. Så snyggt det blev. Vilket gott team ni är, du och maken.
Blir spännande att se hur de gjutna glasplattorna blir. Bara det är ju en underbar idé!

HelenTh sa...

Det blev verkligen jättesnygg och jag förstår att du är glad. Fantastiskt jobb ni gjort! Vi har också rutigt linoleumgolv i köket som jag är väldigt nöjd med, så behagligt att gå på och vackert att se på.

Leena sa...

Det blev helt perfekt! Kunde inte bli bättre tycker jag. Förstår att du är glad och nöjd, det skulle jag också varit. Vi har ett fuktskadat parkettgolv som vi måste göra något åt, något år. Det känns lite jobbigt faktiskt. Men det ska bli, någon gång ...

Roligt att läsa din blogg med all energi och allt du gör. Jag samlar lite kraft för att börja blogga igen. Det blir det nog endera dagen. Ha det gott!