06 maj 2017

English Style - The Lost Gardens of Heligan


En sommarvecka hyrde vi ett av dessa små rara hus i Cornwall.På andra sidan om den lilla vägen låg vår terrasserade trädgård, men det är inte därifrån jag tänker visa bilder när Blommig fredags tema är English Style.Våra kära Yorkshirevänner kom även den gången för att träffa oss och vi vandrade genom kornfältoch majsfält,klättrade över nedfallna trädför att så småningom komma fram till den fantastiska trädgård som legat bortglömd sedan all personal tog värvning vid första världskriget. The Lost Gardens of Heligan. Det var inte förrän 1990 (bilden ovan är från 1991) som man insåg vilka skatter som fanns i den då helt förfallna miljön. Sedan dess jobbar man med att återskapa de gigantiska markerna.Det första besökaren möts av är den muromgärdade köksträdgården. Och ja, nu blir det fotofrossa. Dessutom är alla bilder klickbara till större storlek.
Detta är samma interiör som på fotot från 1991 tidigare!
 
Så finns en överdådig blomsterträdgård. Ack dessa murar!


Det finns små restaurerade hus för olika ändamål.Det har gjorts flera teveserier och -program om upprustningen, jag minns speciellt den om köksträdgården. Monty Don har såklart varit här. På Youtube finns massor av filmer!

En stor del av trädgården är skogsland och ängsmark, där finns roliga frågesporter som gör promenaden extra intressant.The Mud Lady kanske någon känner igen? Hon skapades på en gigantisk trädrot av de lokala konstnärerna Sue och Pete Hill.Längst ner i trädgården finns djungeln, en dalgång som sträcker sig hela vägen ner till kusten. Här finns Storbritanniens största samling av palmer och ormbunkar. De tre botanisterna Tremayne samlade på 1800-talet in mängder av exotiska växter på sina resor runt om i världen. Det var då som den exotiska delen av trädgården byggdes upp, även om den långt innan dess var ett självförsörjande gods med både bryggeri, kvarnar och sågverk.The Lost Gardens of Heligan och det närliggande Eden Project (som får bli ett eget inlägg) är värda en resa i sig! Det finns kombibiljett att köpa, så man får lite rabatt på entrépriset.

Och om ni ändå är i trakten så tycker jag att ni gör en rundvandring på St Austells bryggeri. Mycket trevligt och god öl! (Därifrån råkade vi smita från notan, så våra Yorkshirevänner blev uppringda och fick lösa det hela, men det är en annan historia, även den väl värd att berätta.) Åh, nu längtar jag till England igen!

16 kommentarer:

Vonkis sa...

Wow

Alltså

wow

Anonym sa...

Nu längtar jag ju ännu mer efter att en dag få komma dit på riktigt och se Heligan med egna ögon. Minns fortfarande dokumentäfen från början av 90-talet om detta ställe. Så oerhört fascinerande! Tack för att du visar.
Kram Kristina

Susie på Stjärnarve... sa...

Åh, nu slog Englandsfrossan till och jag tänker på allt vackert jag sett där - och visst skulle man vilja ha deras klimat här. Fast vi är ju en bit på väg numera när vi bor på Gotland! Fast det är alldeles för torrt här- vilket naturligtvis är skönt i och för sig!!
Och det är klart att man måste dra fram dom dåliga sidorna i England för att inte bryta ihop totalt och längta dit för jämnan!! *fniss*
KRAM
Susie

Vilt og vakkert sa...

Heisann, for en åpenbaring, Anni. Vel verdt å streve for å komme til den bortgjemte haven. Minna meg også om romanen jeg slukte om den glemte haven...

Og det ble en smittsom latter, jeg måtte også le da jeg leste kommentaren din, jovisst skal det også finnes en dame i haven vi tillegg til dammen ;:OD) Til tross for at vi snakker "samme språk" er det likevel visse forskjeller som kan skape merkelige uttrykk!
Se innlegget https://viltogvakkert.blogspot.no/2012/09/tasha-tudor-wear-old-fashioned-frock.html

Tur til Devon står på programmet, vet ikke når, men en gang blir det tilbake!
Ha en fin søndag ;:OD)

Marit sa...

Så vakre bilder! De walisiske husene er så fine, men de er sikkert ganske kalde om vinteren...
Det er virkelig fint der!

Ha en fin søndag!

Villrose sa...

Ja, der skulle man ha vært....
Engelske hager er bare utrolig flotte og spennende!

Unknown sa...

Wow, vilken bildfrossa. Jag längtar också till England.
Tack för att du berättar om detta paradis.
/Kiki

BP sa...

Vilken fantastisk bildkavalkad!!! Men jag stannar vid bild 3, vilket måste vara en av dina bästa foton EVER. Vilken bild!!!

Cornwall är cool - om man inte åker bil på smågatorna där man inte kan backa på och skrapar backspegeln på bilen i murarna... vilket hände mig såklart;-)

Eva Trillian sa...

Åh. Ja. Nu vill jag också tillbaka till england. Eden projekt ligger på min bucket-list ;)
Av alla fantastiska bilder i detta inlägg går jag härifrån med den fantastiska blåklinten (?) vackert inpräntad i min själ :)

Violen sa...

Fantastiska bilder och trevligt berättat! Det där med trädgårdar kan engelsmännen! Tack för en fin rundvandring!

Maggan sa...

Så underbara bilder från England måste ha varit underbart att få se allt detta på riktigt.Ha det gott/Margareta

Trädgårdsvägen sa...

Så intressant inlägg!!! Jag har ju sett olika program om denna trädgården, men oj så fina bilder! Jag blir så sugen på att resa till England och titta på trädgårdar. Önskar dig en skön vecka! Kram /Charlotte

Janicke sa...

Den där bilden i kornåkern!!

Härlig bildkavalkad på temat, så intressant.

FREEDOMtravel sa...

Vilka mysiga hus och vilken härlig grönska!

Anonym sa...

Verkligen vackert och intressant. Har inte varit där, ännu.
Fina bilder, tack!

Anita sa...

Men Anni! Vilken nostalgitripp jag fick nu. Har varit två gånger i The Lost Gardens of Heligan (jag bara älskar namnet, låter som en saga). Och jag känner igen mig så mycket genom dina bilder. The Mud Lady minns jag och jag har ett minne av att det fanns fler figurer där. Och murarna, dessa varma goa murar. Jag minns också programmen om köksträdgården. Och tänk när man vandrar ner i djungeln och omsluts av den varma luften. Det är makalöst vilken växtlighet det är där.

Tack för att jag fick åka tillbaka till The Lost Gardens of Heligan med hjälp av dina härliga bilder. Förutom de fantastiska bilderna från Heligan så älskar jag första bilden med vandringen genom kornfältet. Som en tavla!

Ha en skön helg"
/Anita