Sidor

17 mars 2019

I väntan på våren


Dagarna segar sig fram, vardag som helg. Ute är det snö, snöblandat eller regn. Inne sitter jag och drömmer om våren och solen och trädgården. Läser två fantastiska tjocka, stora, inspirerande böcker av danske Claus Dalby som får benen och lusten att spritta ända tills jag tittar ut genom fönstret.

Men man har inte roligare än man gör sig.



Så en solig dag åkte jag iväg till dottern. Så här "fint" bor hon. Med utsikt över en grushög. Gråa hus, grått grus. Här ska fler hus byggas, men när? Blir de också deprimerande klossar?



Vi gick en promenad och såg ett annat grått hus, men ett hus man blir glad av. Ett hotell för möss.



Med brandstegar.



Skapat av "Anonymouse" som gjort liknande små hus på flera platser i landet.



I Gustavsberg finns det två, för mitt emot hotell Stilton ligger Vera Pistacias konditori. Musen och blomkrukan har någon annan ställt dit.



Här finns, precis som i hotellet, massor av detaljer att fascineras över.



Affischer i mus-storlek



och bakelser. Jag blir så glad av denna kreativitet!



Tjejmiddagarna fortsätter med mina två gäng från BVC. 1993-gänget hade tema Lakrits senast.



Då blev det räkor med lakritsaioli till förrätt - väldigt gott!



Biff med ett kryddigt lakritssmör till varmrätt (det smöret behöver jag nog få receptet på)



och jag hade plockat ihop en dessert med lakritsglass (gjord på dulche de leche, grädde och lakritssyrup - mycket god om jag får säga det själv), lakritskladdkaka, citronflarn (lyckades bränna de lakritsflarn jag skulle haft), raw-bollar med lakrits och lingonpulver (nja, de gör jag nog inte om) och lite annat smått. Det blev lite för mycket, men det har ni nog redan fattat.



En annan kväll hade jag gänget från 1995 hos mig. Där har vi varken tema eller arbetsfördelning, utan värdinnan fixar allt.



Dessvärre blev de flesta bilder suddiga, men jag bjöd på glöbbel (glögg+bubbel) till fördrink, citruskyckling på fänkålsbädd till varmrätt



och resten av min goda lakritsglass med maränger gjorda på kikärtsspad (jag var ju tvungen att prova och tänk att de blev precis hur goda som helst!), grädde och hallonkolasås som efterrätt. Serverade efterrätten i de blå glasen som jag lätt glömmer bort att jag har och dekorerade med lite Ruby-choklad som jag köpt i Köpenhamn.



Två dagar senare var det kalas här. Vi slog ihop firandet för min svåger och Lillhunken. Svågern kom direkt från Paris och hade med sig massor av goda franska delikatesser, jag gjorde grönsaksrätter



och tårta :-) Lillhunken delar födelsedag med Djurgårdens IF, han är född på föreningens 110-årsdag. (Välplanerad mamma, eller hur!?) Istället för ljus stack jag ned ett medlemskort i tårtan.

Själva födelsedagen kunde vi fira på Hovet och när grabben för första gången beställde en öl innan matchen fick han såklart visa leg, precis som det ska vara när man fyller 18!



Ibland gör jag undantag från min policy att inte visa personer på bild, som när självaste kakmonstret var på besök. Lämpligt suddig eftersom treåringar inte sitter still så långa stunder.



Nu i veckan var jag på en mycket trevlig tillställning på Nobelmuseet. Ett antal av Stockholms museer höll korta och roliga föredrag om vin. Det handlade om festen vid Erik XIV:s kröning, om supandet på medeltiden, om Systembolagets gigantiska lager i Jordbro, om nattvardens olika varianter, om judiska traditioner (nu på onsdag kommer trogna judar världen över att dricka massor!) och till sist



så hade alla glas fyllts på när vi fick veta mer om hur valet av vin till Nobelbanketten går till



och vi fick prova den champagne och det röda vin som serverades på förra årets middag i Blå Hallen.

Bara ett litet axplock av sådant jag roar mig med i väntan på att gå ut i vårsol och rensa ogräs.

9 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Anni!
Ibland önskar man att de byggde lite fantasifullare, även om jag tyckte det gråa huset var riktigt snyggt. Hoppas omgivningen blir lite grön och fin. Men finast är de små mushotellen, så kul. Idag är det grått och blött ute, men det blir bättre så småningom.
Ha en fin söndag /Kram Marika

Marit sa...

Samme været her dessverre. Til neste uke meldes det om bedre vær og jeg håper at noe av de enorme snømengdenene som er her vil smelte. Jeg er veldig glad i fargen grå, men alt må ikke være grått ;)
Flotte kaker du viser!
Klem

BP sa...

Du har nog gjort ditt bästa för att undvika gråvädret. Å du har verkligen lyckats fullt ut. Hade inte förväntat mig nåt annat;-)

"Anonymouse" är helt suverän. Har också bloggat om hans hus som fanns i Jakobsberg.

Som äkta Djurgårdare är det väl självklart att man tajmar förlossningen till rätt dag. Å det lyckades du till synes också med:-)

Anita sa...

Hej Anni!

Nu har jag bytt dator och trodde det skulle bli lätt som en plätt att kommentera men se kommentarerna försvinner hela tiden så nu blir det en sista kort testkommentar för att se om den möjligen går in.

Som vanligt vattnas det i munnen när jag är inne hos dig och tittar. Vilken härlig Köpenhamnsresa! Och jag gillar mushotellet och alla små detaljer.

Ok, nu prövar jag. Annars får jag återkomma ...

Kram Anita

Anna sa...

Ids inte ens visa på några bilder över hur det ser ut här... :D :D :D Får inte ens upp altandörren.

Mias Mix sa...

Det går ingen nöd på dig i väntan på våren. Och nu är den faktiskt här, Sörmland har haft plusgrader i 7 dagar nu så meteorologiska våren är här. Imorgon ska det bli runt 10 grader.
De där små mus-husen är underbara. Så himla söta!
Att bo på en byggplats känner jag igen. Om någon månad är äldreboendet bredvid oss klart och då börjar de snart med hyreshus vid vår parkeringen.
Härliga middagar. Älskar lakrits! Om du kommer hit ska vi åka till Björnlunda och äta världens godaste lakritsglass.
Bra tajming med sonens födelse. Gissar att han blev glad över både tårta och medlemsskap.
Synd att det inte blev något idag men vi håller tummarna att för nästa vecka. Kram!

Violen sa...

Nu är det väl snart dags att börja ogräsjakten! Men du använder din tid väl i väntan på våren. Vi har haft en föraning idag, 12 plusgrader och sol!
Ha det gott!

Eva Trillian sa...

Du roar dig med så mycket trevligt i väntan på att få rensa ogräs (eller var det vårsolen som var det viktigaste ;) ?)
Så himla kul att BVC-gängen fortfarande träffas!

Vonkis sa...

Alltså.
Oj oj oj.

Måste testa att göra de där marängerna och om du får tag på receptet på det kryddiga kryddikga lakritssmöret skulle jag gärna testa det med.