Sidor

03 mars 2020

Keramik till trädgården


Tretton kilo lera gjorde jag av med under sportlovet. Ungefär 2,5 kilo per dag. Så vad gjorde jag? Planen var nya blommor till trädgården, för de jag har sedan tidigare har krympt i antal. Några är trasiga och andra har jag sålt.

Först av allt ville jag göra hortensior, så det började jag med. Bara för att inse att alstret hade stora likheter med en badmössa.När leran var nästan lädertorr målade jag med rosa och ljusblå engobe. Totalt gjorde jag tre engoberade hortensior. Efter skröjbränningen ska de glaseras.Nästa blomma var något vallmoliknande. Jag hade klippt ut en mall hemma, men insåg att de skarpa vinklarna hade lätt för att spricka. Det blev bara två av denna modell och jag försökte trycka till sprickorna så att de inte skulle bli djupare.Med samma mall testade jag en lite mer detaljerad vallmo, men det var väldigt svårt att få den att hålla den vågiga form jag vill ha. Det blev bara en enda sådan.Den mest lyckade modellen gjorde jag med en annan mall, en gammal plasttallrik från IKEA. Tallriken har jag använt förr, men nu lade jag ned lite mer omsorg på detaljerna. De här kan nog bli riktigt bra, så jag gjorde elva stycken!För att slippa spara lera mellan dagarna kavlade jag ut ett fat med spetsduksmönster och lade det i en gipsform. Vecken som bildades av att leran var större än formen ...... dolde jag med lite extra blad och blommor.Passade på att göra ett stort kavlat fat också. Bilden är tagen på hyllan i torkrummet, jag glömde att fotografera tidigare. Så viktigt att fotografera av allt man gjort för att minnas vad man så småningom ska glasera!Jag försökte mig på att dreja också. Sist jag gjorde det var 2013 och då fick jag fram fem små skålar. Den här gången gick det inte alls lika bra. Jag fick ont i benet av att trampa ned pedalen, trots att jag förberett mig med Voltaren för knät.Skam den som ger sig! Med den sneda skålen (här beskickad för att få den randig) som botten ringlade jag mig uppåt och lät de olika lerkorvarna synas. Dekorerade med kavlade murgrönsblad och målade hela klabbet med engobe, koppargrönt på bladen och ofärgad prickig på resten.

Nu är det några veckors väntan på att allt ska skröjbrännas, sedan får jag komma och glasera det som klarat sig. Ytterligare några veckor senare kan jag hämta hem mina förhoppningsvis lyckade och vackra alster!

10 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Anni!
Så fina alster du gjort, skall bli kul att se dem glaserade och klara. Gick keramikkurs för många år sedan, så roligt. Dreja är svårt men tror jag har en skål kvar. Tyvärr ordnas det inga keramikkurser längre hos oss, har försökt anmäla intresse, hos ett studieförbund. De blev jätteglada och skulle höra av sig om det blev något. Finns antagligen inte tillräckligt stort intresse.
Ha det bra /Kram Marika

Mias Mix sa...

Du gör så fantastiskt fina saker!! Den där sista är ju helt underbar! Och badmössorna blir nog fina ute i trädgården :) Tycker faktiskt de liknar hortensior mer än badmössor! Jobbigt bara att få lov att vänta så länge...
Så ni har också pratat om att ställa in Italien. Vi har ju bokat i Slovenien och första stället i Italien redan. Slovenien går att avboka utan kostnad och Italien kan man omboka till en annan destination för 99 kr. Och Cinque Terre har jag inte bokat ännu som tur är. Tror det får bli Norrland istället, där borde man väl vara trygg :) Min man var i Göteborg när första fallet kom dit... sen var han i Danmark när första fallet kom dit... Nu har hans jobb ställt in alla flygresor och har nästan bara Skype-möten istället för att träffas på riktigt. Kram

BP sa...

Är tokförtjust (läs: förälskad) i din badmössa. Den första som är naturell alltså. Den är helt outstanding. Så otroligt läcker. Den passar ju på vilken balkong som helst också. Tycker den var mycket mera detaljerad och fin än efter behandlingen med rosa och ljusblå engobe (engobe fick jag googla).

Sedan är blommorna jättefina och fatet med spetsduksmönster är en höjdare.

Tänkte om du gör en "stam"/fot till första badmössan så har du en exotisk svamp. Absolut tokälskar den första skapelsen:-)

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Om jag skulle bada och ha en badmössa på huvudet så skulle det absolut vara en hortensia och den skulle se ut precis som den du gjort. Hoppas du visar bilder på hur den ser ut efter glasering. Tror att den blir jättefin. Precis som allt annat du gjort. Kommer att bli så vackert i trädgården.
För övrigt kan jag bara säga att jag är djupt imponerad. Jag som bara varit i kontakt med lera i min leriga trädgård. Och så minns jag ju den där filmscenen i Ghost. Och 13 kg! Bara det gör mig imponerad.

Kan meddela att det snöar här nu. Fast förhoppningsvis går det bort under dagen. Men trädgården är vit igen.

Ha en fortsatt fin vecka! Och jag hoppas knät är bättre nu.
Kram Anita

Violen sa...

Så läckra alster du fick ut av dina 13 kilo lera! "Badmössan" är helt underbar. Hoppas du visar den när den är helt färdig! Du är otroligt kreativ, det mesta du gör väcker habegäret hos mig! Har en gång i världen fått till ett troll i lera, det var fult som stryk men charmigt på sitt sätt.
Ha det gott! Hoppas ditt knä är ok nu!

Maggan sa...

Så jättefina alster du har gjort av leran det fina spetsduksfatet med blad och blommor var helt i min smak.Jag har en gång i tiden gått en keramikkurs och det var jätteroligt överhuvudtaget är det roligt att vara kreativ och få skapa.Ha det gott/Margareta

Kristinas oas sa...

Gillar verkligen dina "badmössor"! :) Helt underbara och då är de inte ens glaserade ännu.
Längtar efter att få hålla på med keramik igen, men inga studieförbund inom fem mil har kurser. Skittrist!
Ser fram emot att se alla dina alster efter bränning och glasering.
Kram Kristina

Carina sa...

Vilka underbara idéer och som utomstående ser jag inte det du tycker blev mindre bra. Det är väl som vanligt - jag ser alltid mina egna fel :) Du hittade ju lösningar som dessutom var väldigt snygga. Jag gick en kurs en vår och min favorit - läs låg inom min nivå att klara - var att kavla och jag har nånstans en liten blå burk med en utsparad snäcka på locket.

Om du vill testa hybridjulrosor igen - maila mig så kan jag se om det inte finns några fröplantor du kan få. Det är ju alltid roligare att testa när det inte kostar skjortan ;)

Kram, Carina

Susanne Granholm Carter sa...

Så underbara konstverk du skapar. Är supernyfiken på att se slutresultatet även om det du visar är supervackert redan där. Underbara "badmössor". Tänkte inte på det själv. Det var först när jag läste dina rader som jag fick en sån där aha-syn framför mig. En syn av "gamla fina damer" som man träffade på i badhuset, klädda i bubbliga och blomsterprydda badmössor. Ja, när man var liten ;). Kan inte anamma mig att jag sett det senaste tiden fast å andra sidan är jag ingen badhusbesökare längre... det kan ju förklara frånvaron av badmössor.
Ha det gott! Kram

Vonkis sa...

Ska bli roligt att se hur det färdiga resultatet (eller resultaten?) blir. Håller tummarna att det torkar bra.