27 april 2020

Lökängen levererar och ekorrarna busar


Trädgårdsfägrings sista tema för säsongen är ögonstenen och med tanke på alla ögonstenar jag har i trädgården väljer jag de som är aktuella just nu. Först ut är lökängen som börjar leverera på allvar!Jag har inte räknat alla narcisser som slagit ut, men mängden är verkligen maffig och mer är på gång. Mitt i allt ståtar några kejsarkronor, men de är lite olika utvecklade. Några har fått två stammar och verkar inte vilja blomma, andra ser lite allmänt ledsna ut. Jag hoppas att det utlovade regnet är rikligt, för det är mycket i trädgården som är torrt just nu. Ja, till och med vattentunnorna ekar tomma!Förutom de vanliga helgula påskliljorna som är grunden till hela ängen, satte jag en hel del av denna narcisslök i fjol. Påminner om citronglass med lite apelsinrippel. Mums!Desto lugnare i färgskalan är denna vita maräng med lite gula kanteroch denna helvita med traditionell strutoch denna som jag bara har några få av.Betydligt mindre än de andra är denna lilla sötnosliksom Tête-à-tête som är så vanlig i handeln om våren och som alltid grävs ned här i ängen efter att ha stått i kruka på trappan under påsk.

Så småningom kommer en väldoftande vit narciss som fanns runt en av rabatterna när vi köpte huset. Den har jag flyttat över till ängen, men den blommar senare än de andra.

Första tulpanerna visar sig också nu, men de har nog inte så bråttom när väderprognosen talar om svalare väder.Häcken mot gatan är en klasespirea som sprider sig friskt med rotskott. I höstas kapade jag halva häcken och fick en meter fri yta. Varför ha två meter bred häck när det räcker gott med en meter? I helgen slet en annan ögonsten, maken, med att gräva upp så mycket han orkade av mina kapade plantor och lägga tillbaka den sållade jorden. Vi behöver skaffa lämplig kant att sticka ned för att hindra fler rötter att växa ut mot gräsmattan.

Den yngre ögonstenen, Lillhunken, fick ägna en stor del av söndagen åt att släpa ris, gamla stockar och allmänt skräp för att sedan övningsköra med släp till tippen. Tre vändor hanns med innan stängning. Köerna var rejält långa, det är tydligen sådant alla villaägare ägnar sig åt i coronatider.Mina fyra ekorrungeögonstenar är ena riktiga busar. Farligt söta sådana. Här är det en av dem som klättrar runt på min svarta hängstol.

Min koltrastögonsten har inga problem med att bada inför publik.

Min kamera fylls av foton på dessa ljuvliga motiv.
Fast ibland får jag inte till skärpan, som här när en av dem sitter bland mina nyplanterade pelargoner och mumsar på ett pelargonblad! Den lövkorg med sänghimmel som skyddade en annan kruka i förra inlägget fick raskt flyttas hit - pelargonerna är viktigare!Så, det var några av alla mina ögonstenar. Vinkevink!

20 kommentarer:

Cari sa...

Som vanligt fantastiska bilder.
Många ögonstenar.

BP sa...

Fastnar helt och hållet på dina ekorrar. Vilka bilder du tagit! Några ser lite mindre ut än andra. Är det bara ungar? Var finns föräldrarna i så fall?
Åsså tyckte jag att ekorren som mumsar i sig pelargonbladet ser ut som om h*n läser på sin iPhone.
Bilden med koltrasten som njuter oblygt av sitt dagliga bad och bara svansen av ekorren i stolen är en höjdare:-)

Razzy sa...

Så söta små ögonstenar trots att de busar och äter av blommorna. Kram Eva

Susjos sa...

Vilken ljuvlig kavalkad av dina fina blommor, och så dessa söta ekorrar! Vilka foton du får till med dem! Kul med koltrasten i badet på samma bild!
Ha det gott, och jag tror dina blommor blir glada för regnet!
Kram

Susie på Stjärnarve... sa...

Gu´ vad söta ekorrarna är! Vi har ekorrar i "kohagen" bakom oss men dom är väldans noga med att inte komma in på tomten. Dom vet att det bor en liten jakthund här förmodligen.....
TREVLIG HELG/Susie

Bosse Lidén sa...

Vilken trädgård du har. Väldigt fina foton.
Ekorrarna skulle jag vilja ha hemma hos mig. Men de är väl inte till salu. :)

Maribel sa...

Hej Anni!
Du har många fina ögonstenar, som gärna skulle få bo här. Narcisser och tulpaner får jag njuta av snart. Koltrasten har visat sig, men brydde sig inte om mina russin. Du har nog en annan bättre sort. Ekorrungarna är helt ljuvliga
Din lökäng är så fin.
Ha det gott /Kram Marika

Mira sa...

Såg igår två ekorrar leka på vårt gårdsplank. Kanske får vi se små orrungar här också snart...

Maggan sa...

Så underbara vårblommor som du omger dig med jättefina ögonstenar,Ekorrungarna är så otroligt söta inte kan man annat än gilla dem Koltrasten vill man gärna ha i sin omgivning och deras underbara sång njuter man av nu när våren är här.Ha det gott/Margareta

Janicke Henrikson sa...

Gillar alla dina ögonstenar!
Upptäckte två av de där citroniga narcisserna med apelsinrippel i en av mina plättar och den blev en ögonsten för mig.

Lena i Wales sa...

Fina ögonstenar.
Vackra narcisser.
Så söta svenska ekorrar och busiga.
Ha det bra!

Kristinas oas sa...

Härlig lökäng du har Anni! Och när sedan tulpanerna kommer igång också... Gillar den där första narcissen, lagom mycket färg på den. :)
Och vilka söta ekorrar sedan! Fast jag gissar att fågelungarna ligger risigt till i din trädgård? Busiga och helt bedårande ekorrar, hur som helst!
Önskar dig en fin Valborg!
Kram Kristina

Vonkis sa...

Citronglass med lite apelsinrippel, vilken underbar liknelse! Du kan verkligen måla med orden. Att det finns så många olika narcisser visste jag inte, har mest bara sett dem som gula blommor men där har jag haft fel.

I början av isoleringen skrev jag till affären på fb och frågade om de skulle börja öppna lite tidigare för oss i riskgrupp men fick bara till svar att det inte brukar vara så många som handlar när de öppnar.

Angående smöret till pajen. Det hade stått framme några timmar och var väldigt mjukt så det hade fastnat rätt mycket bös i smöret tyvärr. Men jag funderade ett tag på om jag skulle försöka plocka bort och använda det som hade blivit kvar.

Paula sa...

Som jag njuter och ler åt de fina ekorrungarna du har i din närhet! Vilken lycka att få följa, det har jag aldrig fått vara med om! De känner nog vilken djurvän du är! Kram

Violen sa...

En ljuvlig lökäng och gulliga, busiga ekorrar, vad kan man mer begära i dessa tråkiga Coronatider!
Ha det gott!

Janicke Henrikson sa...

Hej igen Anni, och Pimms på dig! Har svarat och kommenterat på min fotoblogg. Det är vad medlemmarna gör i denna utmaning, så nu gör jag likadant.
Vill bara säga att jag gärna ser din boxergosing och att jag ska göra vad jag kan för skott av min pellis men kan inget lova. 😘

Susanne sa...

Men Åh vilken blomsterprakt ni har! Och dessutom med en smarrig glassbuffé bara så där mitt i trädgården!! <3 Underbar liknelse. Jag kan riktigt se den halvsmälta mjuka glassen ligga i en blå keramikskål och bara vänta på att jag ska hugga in.... Mums!!
Alltså, ekorrarna <3 Jag dööör... Dom är helt bedårande och riktiga charmtroll. Underbara bilder! Har visat maken och vi sitter bara och tittar och blir alldeles varma i hjärtat. Och den där bilden med fokus på pelargonen!!! Topp! Så cool bild!
Idag får vi njuta av välbehövligt regn även om det känns aningens grått och tungt men det gör nytta!
Stor Kram

HWIT BLOGG sa...

Så söta bilder av ekorrarna...vilka busungar :)
Önskar dig en fortsatt härlig helg.
Kram Titti

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Oj, nu är jag jättesen med kommentaren, kommentarsgranskningen har aktiverats, hoppas du ser den!

Alltså Anni, dina ögonstenar är de finaste stenar mitt öga skådat. Först lökängen ... och så ekorrungarna! Busungar men ack så söta busungar. Vilken lycka att få ha dom så nära. Att följa alla deras upptåg (även om en del av dom är lite väl busiga). Men det är väl så barn är ...

Tack för att du värmde mitt hjärta med dina härliga ögonstenar! Ta hand om dig och de dina och njut vidare av vårgrönskan!

Kram Anita

Mias Mix sa...

Förra inlägget kunde jag läsa men kom inte in bland kommentarerna. Men håller verkligen tummarna att du får dina pengar. Och byrån är ju superfin, den förstår jag att du är nöjd med. Och ekorrarna lika fina i detta inlägg också :)