25 januari 2021

I vår, då ska jag ...


Så faller snön igen där ute. Bäddar in min och fåglarnas värld i vitt. Gömmer mina vintergäck som tittat fram vid verandan.

En kort tid är det vitt och vackert, sedan blir det stockholmssnö igen. Grått, slask och sörja med inslag av gult som de fyrbenta lämnar efter sig.


Mina beställda fröer kom idag och jag stör mig på att såjorden ligger ute under snötäcket. Å andra sidan kan jag gott vänta en vecka tills mamma har flyttat och då har kanske snön smält bort igen.

Förutom allt det där jag brukar så; linnétagetes, tomater, zinnia, squash, rosenskära, purpurkål och vallmo, har jag tänkt testa lite nytt i vår. Inget konstigt för vana odlare, men nytt för mig. Gurka till exempel. Hade inte ens fallit mig in att jag skulle odla gurka förrän jag såg väninnans jättelånga kinesiska "slangen".

Och varför inte testa att odla och göra egna cornichoner? Låter roligare än västeråsgurka i mina öron. Vem vet, jag kanske får tvätta mina öron i höst, så att de hör bättre ;-)

Chilin Jamaican Bell brukar Anita odla och fylla med ost. Inte nog med att det verkar supergott, frukterna är ju så söta också, som små klockor.


Grönkål av olika slag har jag alltid i mina pallkragar, men svartkål vill jag prova nu. Man kan aldrig få för mycket kål! Och brysselkål, ja ska jag odla det så ska det såklart vara en snygg sort! Lite stör det mig att den ska ta upp plats i grönsakslandet hela sommaren och inte skördas förrän fram emot jul, till skillnad mot svartkålen som jag kan plocka av hela sommaren också. Men om jag struntar i spetskål och pak choi som tog så mycket plats förra sommaren, kan brysselkålen få flytta in istället. Lila brysselkål på julbordet, det blir häftigt!


Mangold, ja självklart! Och snygg ska den vara! Brukar odla den som finns i många färger, åt det gul-orange hållet, men rosa tilltalar mig mer! Dessutom är den som svartkålen - ätbar hela sommaren och långt in på hösten.

I vår ska jag rensa bort allt det där gräset som trängde sig in i rabatterna. Noggrann ska jag vara. Bort ska det, en gång för alla!

Fixa växtstöd i tid ska jag också. Lära mig svetsa - hur svårt kan det vara? Alla nyplanterade rosor behöver få stöd, för de ska växa sig riktigt höga. Att fundera ut hur stöden ska se ut och skissa på olika varianter, det ska jag göra i vår ...


... men tills dess fortsätter jag att mata mina fåglar och hoppas på att de tänker visa sig när det är dags för fågelräkningen igen. Hackspettens röda rumpa matchar trädgårdens faluröda snickerier och lyser upp min vitfluffiga värld idag!

14 kommentarer:

Lillian www.sognafaret.no sa...

Planlegging og alt en har lyst til er halve jobben. Og for en herlig følelse når en har klart å gjennomføre det og kan se resultatet. Ikke hver gang det blir det samme som planen, men man har gjort så godt en kan i det minste. Hakkespett har jeg også til tider. For et par år siden hadde de rede i tuntreet her.

BP sa...

Japp, då fick vi snöomgång nummer 2 för den här vintern. Vårvärme i lördags, snödroppar söder om Stockholm och vintergäck hos dig.
Du är som vanligt väldigt ambitiös vad gäller dina odlingar. Är aningen överraskad att du inte har odlat gurka som "alla" verkar odla i olika former.
Vad gäller resten av dina planerade grönsaker så föredrar jag spetskål och pak choi om jag ska vara ärlig. Brysselkål, broccoli och zucchini är dom grönsaker jag gillar minst.
Att lära sig svetsa - det låter verkligen häftigt. Den kunskapen borde du ha nytta av även med din keramik.

Vonkis sa...

Visst är det roligt att planera (och drömma om) det man vill så. snart kan jag börja så fröerna jag köpte i höstas, längtar som en tok. Måste erkänna att barnslig som jag är skrattade jag åt namnet på den kinesiska gurkan...

Hur gick det med kvistarna, hittade du några att ta in och sätta i blom?

Susjos sa...

Jösses vad du ska odla! Blir så imponerad, en annan har inte gröna fingrar överhuvudtaget!!
Fint ändå med hackspetten där mitt i vintern.
Men nog längtar man till våren och sommaren!
Så bra att din mamma fått plats på äldreboende, och att katten få vara med, det är ju fantastiskt!
Kram!

Maribel sa...

Hej Anni!
Snön har dalat hos oss också, och nu ser det fint ut igen. Rent och vitt och solen skiner. Det var en hel del du skall så, men det är så trevligt att plocka in från egna odlingar. Gurkan brukar inte vara något problem, men förra sommaren fick jag spinn på en planta, så den fick jag slänga ut. Fick också en brysselkålsplanta av sonens flickvän, men det blev ingen kål, däremot var plantan dekorativ. Min såjord var kvar i växthuset och hade stelnat till en klump, så den fick komma in för att tina upp. Väntar ett tag till att så, tills min växtlampa kommer.
Ha det gott /Marika

Maggan sa...

Hej!
Jag kan skicka över lite snö den är helt gratis här har vi en meter och det verkar fortsätta snöa.Så härligt med inköp av fröer det ligger mycket vårkänslor i det.Jag har inga fröer köpt ännu men det kommer jag att göra framöver.Förra sommaren så fick jag ohyra på mina Gurkplantor så dem var det bara att slänga men den här sommaren hoppas jag på ska bli bättre fick inte heller så mycket Tomater som jag brukar få.Ha det gott/Margareta

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Snön kommer nog att ligga kvar ett bra tag för det spås kyla i långtidsprognoserna. Så kul att du ska testa 'Jamaican Bell'. Den vill ha en stor kruka och den blir hög. Ser ut som ett paraply som vänt sig i vinden i växtformen. Gurka kan jag inte vara utan men för mig blir det slanggurka och Västeråsaren. Brysselkål har jag slutat med, dom har blivit så angripna av kålfjärilens larver trots nät. Men att skörda på julafton, det är något av det häftigaste som finns. Vilken känsla det var när jag gjorde det. Men tänk på att så dom tidigt. Dom tar sin tid att utveckla sina små huvuden längs stammen så driv upp dom i god tid inomhus så du får kraftiga och fina plantor att sätta ut. Och nog kan du skörda dom efter första frostknäppen också, typ i slutet av september, början av oktober.

Nu när det blivit vinter så ska du se att det kommer många fåglar som du kan räkna. Det här blir första året som jag visserligen kommer att räkna men det kommer inte att bli många att rapportera. Håller ju igen med maten och har bara skalade frön och äpplen som jag sätter i honungsrosen. Det går ju rykten om råttor och jag är försiktig och håller väldigt noggrann span. Har inte sett några och inga spår i snön heller så jag tror inte dom är här. Dom som säger dom sett bor en bra bit bort i området. Många gånger är det ju också skogsmöss som "växer" och blir råttor i folks ögon.

Ha en bra dag och var försiktig utifall isfläckar döljer sig under snön!
Kram

Janicke Henrikson sa...

Lycka till med allt det nya! Och med allt annat också. Jag ser fram emot rapporter om hur det går. Snön behövs för vår jord och våra växter och det är underbart vackert just nu. Man jag håller med dig om att slask är inte kul.
Utan all jämförelse, jag ska själv ta nya tag i mina små odlingsplättar i vår. Har inte orkat/kunnat på senare år men nu så ... Hoppas verkligen att vi får en härlig vår och att den kommer snart!

Carina sa...

Ja tänk till våren :)

Mangold har jag haft många år men jag använder den aldrig hittar liksom inget som känns kul... Men eftersom den är så tacksam ger jag inte upp. Kanske redan i vår att jag hittar ett bra recept :)

Älskar hemodlad gurka och tack för påminnelsen - jag har en svag känsla av att flera kära sorter är slut.

Här föll snön idag och det ska ju bli kallare så det tunna puderlaget blir kvar. Och här på landet förblir den vit.

Kram, Carina

Ätliga trädgården sa...

Så mycket kul du har på gång att så! Mangold sår jag nästan enbart för att den är så snygg och det är ju all kål också. Svetsa står min min agenda också. Eftersom mannen är en fena, så har det inte blivit av att jag lärt mig, men det vore kul att kunna.
Allt gott
/Anette

Lena i Wales sa...

Vad spännande med fröer och planer för våren. Blir lite lättare i vinterslask när man har något positivt att se fram emot.
Lycka till med odlingarna!

Violen sa...

Det känns som att det är ett tag kvar innan det är dags att börja så fröer. men det är hög tid att planera och drömma inför kommande växtsäsong.
Tack för dina fina bilder, de fick mig på lite bättre humör!

Kristinas oas sa...

Ja, hur svårt kan det vara liksom?! :) Klart du ska testa!
Här blir det också lite nytt i grönsakslandet, men mangold har jag gett upp, tyckte inte det var gott. Men brysselkål däremot! :) Hade sparat svartkål för att ha nu under vintern, men med iskylan så lär den gå till kaninerna när det väl blir plusgrader.
Kram Kristina

Bosse Lidén sa...

Du verkar vara riktigt på G. Lycka till med dina planer. Jag gissar på att fåglarna var färre än vanligt.