Sidor

16 maj 2022

Sorterar bilder, fixar kalas och bakar tårtor

Nu blir det många matbilder. Maken och jag kom hem från vår resa på kvällen den femte maj, ägnade nästa dag åt att handla mat och förbereda fest, men på kvällen stack jag iväg på tjejmiddag. Vi skulle återigen försöka få fira en väninna som fyllt jämnt, men hennes migrän satte stopp för värdskapet och en av de andra i gänget fixade med kort varsel fram en middag till oss som ville ses.

En riktigt god kycklinggratäng enligt Tareq Taylors recept, den gjorde jag själv några dagar senare och kommer absolut att göra igen!

Nästa dag var det bara att ta sig i kragen och fixa allt som behövdes för släktens firande av maken (nej, han fyllde inte jämnt men släkten hade velat fira mig på påskafton då jag inte orkade med att fixa något stort kalas, så nu passade vi på). Pastasallad Caprese med jordgubbar till helgrillad ryggbiff och massor av grönsaker,

ostar vi köpt med hem från Nederländerna (jodå, det kommer att komma reseberättelser när jag sorterat alla foton)

och tårtor, en med frukt och en klassisk Birgitta/Pinocchio/tårta (kärt barn har många namn).

Så blev det söndag och väninnan från Karlskrona var i stan. Vi sågs på den inte så pk Gudrun Sjödéns outlet där jag fick hela fem klänningar för halva reapriset. Det är minsann inget fel på kläderna, när man hittar rätt färger.

Sedan åt vi på restaurangen i Kulturhuset, jag åt varmrökt lax

och väninnan långkokt kött - men ser ni att vi fått precis samma tillbehör? Även såsen? Näe, det här var inget vidare ...

Så följde jag henne till tåget och hade inte haft något emot att hoppa på, trots att jag bara varit hemma i knappa tre dygn.Tänk att det går hela vägen till Dresden!

Nästa kväll var det dags igen. Jag tog mig via Castor för att hälsa på Razzy

sedan gick jag till Stadsmuseets gård där maken och två vänner slöt upp. Vi fick lyssna på musik och sång från 1600-talet innan vi gick en liten guidad tur på museets 1600-talsutställning, allt för att komma i rätt stämning.

Efter en kortare stadsrundtur i Gamla stan åkte vi båt ut till Vasaskeppets förlisningsplats samtidigt som en kompetent och rolig forskare med inlevelse berättade om skeppet och dess korta färd.

Vi slapp kantra och kunde tryggt gå i land på Djurgården för en kort promenad till Vasamuseet

där vi gick in till det mäktiga skeppet

och fann vårt vackert dukade bord.

Vasakärven fungerade som servettring och ska förknippas med just Vasa och inte med högerextrema grupper.

Vi serverades en tallrik med liten fin kräfta och gäddqueneller

som servitören hällde kräftsoppa runt. Åh. Så. Gott.

Därefter kom lax med grönsaker och en ljuvlig vitvinssås.

Vi fick höra fler anekdoter från Vasa

men så småningom var det dags att lämna museet och fara hem. Den här kvällen var resultatet av den chokladpralinsfärgningskurs jag fått i present för tre år sedan där kursledaren med kort varsel ställde in kursen och sedan kom ju pandemin och nu äntligen fick det bli något helt annat i present från tjejgänget!

Sedan följde några dagar med trädgårdsfix, ESC-kvällar, en utryckning för att jobba på Castor då den som skulle jobbat blev sjuk och mera tårtbak för att igår åka till Sveriges närmaste stad igen och gå på dop. Denna gång med lite extra allt då den blivande faddern både döptes och konfirmerades innan det lilla barnet döptes.

Taket i kyrkan är så vackert!

Så blev det fika med mina tårtor som jag suckat och svurit över då

chokladmoussen inte ville stanna på tårtan utan gled ned över kanten. Efter en timme i kylen stabiliserade sig moussen och tårtan kunde fixas till. Smaken var det i alla fall inget fel på.

Hem till hockey-VM och nu är det ny vecka med bara två uppbokade kvällar (samma som Tre Kronors matcher - hur tänkte jag där?) men desto mer trädgårdsfix. Plus att jag ska förbereda en möhippa.  Hoppas på lite bloggläsning också. :-)

8 kommentarer:

Mia Eggimann sa...

Det ser helt fantastiskt ut och jag hade gärna besökt Wasa museet.
Jag åt gott i helgen med.

BP sa...

Alltså om man gillar mat och tårtor så var ditt inlägg en absolut orgie.
Sedan var det ju fantastiskt fint att få äta så himla god mat på Vasamuseet. Det visste jag inte att man kunde. En himla kul idé.
Sedan har jag ärligt talat aldrig förstått varför man gillar Gudrun Sjödén kläder. Att man gillar färgerna håller jag med om, men annars ser klänningarna ju ut som säckar utan form. Ooooops...

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilka fina tårtor du bakar. Ser riktigt häftigt ut vid Vasamuseet och maten ser riktigt god ut. Den som väntar på något gott... tur att det äntligen blev av. Blev den lilla döpt till Björn? inte så vanligt numera men maken heter det
och sonen fick heta det som andra namn.
Ha det gott /Marika

Violen sa...

Så mycket god mat, vackert fotograferad också! Här har matinspirationen gått i stå så det känns uppiggande med dina bilder
Ja, hägg och syren blommar samtidigt men inte överallt. Syrenen behöver stå i ett skyddat läge för att blomma nu.
Ja, det blir ett hål i brödet när man använder bakmaskinen, degblandaren sätter sina spår. Det blir lite spill men det uppvägs av bekvämligheten.
Ni var väl och tittade på tulpaner i Nederländerna? Jag hoppas att det kommer bilder!
Ha det gott och var rädd om dig!

Susjos sa...

Jösses så mycket du har på din agenda, min vecka i Turin är ju ingenting!
Så mycket god mat och vilka tårtor du bakat, wow!
Vasamuseét och middag där, så trevligt och gott!
Sveriges närmaste stad var jag tvungen att googla, aha...Enköping!

Björn är ett fint namn, det heter vår yngsta son ;-)
Ha det fint!
Kram

Janicke sa...

Jösses så du håller igång.
Så underbart att se de blå tallrikarna igen. Är det de fd mina? Har för mig att du fick dem.
Hungrig blir jag som så ofta ....

Carina sa...

Å vilken energi och jösses så trött jag blir ;) Pinocciotårtan kallar jag pärontårta eftersom den innehöll konserverade päron när jag fick den första gången. Så man kan äta gott på Vasamuseet nuförtin... ..det verkar som det var längesen jag var där.

Kram, Carina

Vonkis sa...

Men å vilken fantastisk present! Guidade visningar och god mat, en sådan kombination. För att inte tala om alla tårtorna och kycklingen (som jag nog ska ta och testa framöver). Men maten på kulturhuset verkar ge en del att önska. Det ser slappt ut att ha samma tillbehör till både kött och fisk.