05 juni 2022

Utrecht, en trevlig stad med fina kanaler

Vår andra dag i Nederländerna for vi iväg till Woerden, där det var marknad kl 9. Vi gav oss direkt på ostståndet.

Fick utmärkt betjäning av den här unga tjejen med sin felfria engelska. Vi smakade massor av olika ostar.

Den här, med italienska örter, var en av de fem vi köpte. Alla blev ordentligt vacuumpackade för att kunna hålla i månader.

Så for vi vidare till Utrecht och möttes av kanaler, såklart. Bilen parkerade vi i ett garage nära den restaurang där jag bokat bord till kvällen.

Vi skulle upp i domkyrkans torn, en guidad tur som jag köpt biljetter till på nätet. Just nu renoveras tornet, så det var helt inklätt i byggnadsställningar.

Efter de första hundrafemtio trappstegen var vi uppe vid de gigantiska klockorna,

sedan var det ytterligare 345 trappsteg upp till tornets topp. I vanliga fall är det "bara" totalt 465 trappsteg, men tack vare byggnadsställningen fick vi gå extra högt.

Utsikten visade innerstadens traditionella låga hus och de modernare och opersonligare höghusen utanför centrum. Ser ni kaffekannan? Den står på ett parkeringshus.

Tornet och själva domkyrkan är skilda åt efter en fruktansvärd tornado 1674, men i gatstenarna kan man se hur byggnaderna en gång satt ihop.

Vi kikade in i domkyrkan och i dess trädgård - här är det säkert fint senare på sommaren när det grönskar ordentligt.

Så gick vi vidare mot Rietveld-Schröders hus, det som vi sett som modell på museet. Konstaterade att blåregnet blommade överallt.

Och att man kan bygga väldigt smala hus! Troligen bara en genomgång till gården, men med ett extra rum på övervåningen.

Men så började makens mat- och sovklocka göra sig gällande och jag insåg att eftermiddagen inte skulle bli rolig om han inte fick mat. Vi hittade en uteservering där jag beställde en Uitsmijter och han en toast.

Det tog tid.

Jag insåg att vi inte skulle hinna till den guidade turen.

Men mackan var god.

Så här serveras te i Nederländerna. Ett glas med varmt vatten, en tesil med teblad som man själv får stoppa i vattnet och så en liten kaka bredvid. Lite skillnad mot den tyska dubbelväggiga glaskoppen som höll teet varmt i evigheter.

Det var bara att se de förbetalda biljetterna fladdra iväg och gå en lång promenad längs stadens kanaler istället.

Det går en större kanal runt hela gamla innerstaden och sedan två smalare tvärs genom staden. Den runt staden var grönare

medan den större genom staden kantades av låg bebyggelse på båda sidor.

Ni skulle sett och hört (!) tjejerna i kanoterna när turistbåten bakom tutade på dem! De for som yra höns åt alla håll för att komma ur vägen!

Vi gick mest nere vid vattnet där husen varierade i stil. Ser ni blåregnet som letts ut till lyktstolpen?

Så småningom kom vi in till butikerna där vi handlade lite småsaker,

men inte dessa superbilliga tulpaner. Vilka buketter för 5 Euro!

Vi hade fått ett tidigt bord på den restaurang som fått bäst kritik för sin rijsttafel och rätterna bars in, alla på en gång. Fråga inte vilken skål som innehöll vad, men

vi fick totalt 16 rätter. Jag gillade alla utom den ena fisken.

Trötta i benen men mätta och belåtna denna valborgskväll for vi hem till vår lilla stuga i polderlandskapet. Funderade på hur den här mannen kunde se vart han var på väg med sin cykel...

9 kommentarer:

BP sa...

Vilken märklig stad... Alltså jag menar stadens "gamla stan" ligger som en ö i mitten omgiven av modern bebyggelse. Har inte bestämt mig om jag gillar det eller inte;-) Men jag gillar det rätt okonventionella sättet att bygga nytt bredvid gammalt i femte bilden från slutet.
Holland har onekligen en sak gemensam med Sverige - alla pratar perfekt engelska.
Ristafeln var ju gigantisk för två personer. Tog ni med er doggy bags hem?

Maribel sa...

Hej Anni!
Hade gärna varit med på allt, men kanske inte orkat gå upp i alla trapporna till kyrktornet. Blir alltid lika imponerad över gamla byggnader, speciellt domkyrkor. Hur kunde man bygga så högt och fint. Det var mycket mat för två personer, men det ser riktigt gott ut, liksom mackan.
Vilken härlig resa med många upplevelser.
Ha en fin nationaldag /Kram Marika

Anna i Portugal sa...

Utrecht står på min önskelista, så tack för titten! Portionerna ser ut att vara enorma.

Ann K sa...

Utrecht har jag inte besökt. Det får jag göra. Tack för titten!

Violen sa...

Utrecht, vilket trevligt inslag i er resa! Städerna med kanaler är riktigt charmiga och det är kanske kul att ta en guidad tur på dem. Rijsttafel förknippar jag med Holland, kul att ni provade det. Man behöver inte gå hungrig från bordet!
Tack för toppenbilder och trevlig text, nu blev jag ressugen igen!
Ha det gott!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Mmmmmmm ... vilka härliga ostar. Och att få dom vakuumförpackade så att dom håller i månader. Kyrktornet med sina byggnadsställningar ser nästan ut som ett höghus. Klockan är enorm, ja som du skriver, gigantisk. Pust, blir trött när jag tänker på alla trappsteg. Hoppas ditt knä klarade sig. Skillnaden mellan den gamla och den nya arkitekturen är enorm. Kan bara säga att det är skönt att i varje fall den gamla bebyggelsen får vara kvar.

Blommand blåregn är njutbart och mackan såg väldigt njutbar ut. Synd att biljetterna till den guidade touren seglade iväg i takt med att maten tillagades. Men vandringen vid kanalerna ser ju ut att varit trevliga ändå. Och mer blåregn. Vilken kontrast i arkitektur mellan husen (där blåregnet växer i lyktstolpen). Gammalt möter nytt känns det som ... ungefär som när jag är på promenad och möter ungdomar :)

Och nu har kommentarsgranskningen aktiverats igen. Sen som vanligt ... men jag tror du ser kommentaren :)

Kram

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Ja du det undrar jag också men han kanske cyklade på känn och förutsatte att alla andra flyttade sig :) När barnens farbror bodde i Holland lärde jag mig att fastighetsskatten beräknas på ytan i markplan... ..så då bygger man på höjden för minska skatten. Sen är de ju många på liten yta också.

Kram, Carina

Vonkis sa...

Såg truffelkaas och tänkte först att det var en mumsig chokladtryffelkaka. Nästa sekund såg jag att det var en massa ostar på bilden och förstod att kaas nog är släkt med käse...

De första hundrafemtio trappstegen, jo jag tackar jag.

50 kronor för tulpanerna! Här hade en så stor bukett gått på några hundra.

Susanne sa...

Men, vilken spännande plats och OJ!! Sååå mycket mat... Många fina bilder och härlig läsning men hur tänkte killen längst ned?? Han bara "Tutar och Kör" och chansar Hej vilt :) :) Och klart jag såg kaffekannan. Undrar om den har någon funktion på nåt sätt. Funderar hur man tänkte när man placerar en kaffekanna på ett parkeringshus...
Tack för att du låter oss följa med på resan!
Allt gott!!