Sidor

05 september 2022

Tusen trädgårdar och gomiddag

Det landsomfattande jippot som heter Tusen Trädgårdar är verkligen trevligt! I många år har jag inte kunnat åka för att se på andras privata trädgårdar, men de senaste två gångerna har det passat. För två år sedan besökte jag några toppenfina trädgårdar norr om Enköping, i år blev det ut mot Åkersberga.

Den första trädgården var i Täby och där odlades bland annat den här tyska salladen som hette något med kamel, om jag miss rätt. Katten också, jag tänkte ju köpa frön till den på min resa!

Odlaren själv var tyska och visade sina ekologiska odlingar med fårull som skydd mot både rådjur och hetta.

På Länsmansgården i Åkersberga fanns mer än trädgård, bland annat detta fik

som var så mysigt inrett

och sålde god räkmacka!

Inne i konsthantverksboden träffade jag kollegan Siv från Castor, hon säljer sina saker även här.

Den gigantiska pionrabatten kämpade i hettan.

I en annan del av Åkersberga fanns en trädgård med många rum. Det var väldigt inspirerande att se bilderna från hur det sett ut förr

och att se keramikinstallationer i rabatterna.

Ytterligare en trädgård, här hade man utnyttjat nivåskillnaderna till en bassäng med karpar och trappor och sittytor i många riktningar. Vid bubbelpoolen i bakgrunden hade husägarna stått när de gifte sig i sin egen trädgård.

På Resarö fanns drömmen. Det syns ju när någon jobbar med trädgård som profession ...

... och sedan gick man runt huset ...

Dessa smakfulla detaljer

och hemtrevliga miljöer. Ack ja.

Men se det var precis lika mysigt att sedan komma hem till Razzy och hennes nalle som stod vid grillen och väntade på oss.

Vansinnigt gott grillat, supervackert örtsmör, Razzys delikata potatisar med hollandaisesås

och såklart jordgubbar till dessert!

Razzy driver en internethandel med garner, så alla ni som gillar att sticka - ge er in och handla av henne omedelbums! Dessutom är hon kollega med mig på Castor, om ni missat det.

5 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Tack så väldigt mycket för ett mycket trevligt inlägg!
Jag kände mig nästan taggad att börja jobba med keramik när jag såg de fina trädgårdsinstallationerna. Caféet med koppar hängande på tråd! Så bra skyltat, lite annorlunda.
Fina bilder och trevlig text! Igen! :)

BP sa...

Då var du ju på min hemmaplan, ja i Täby alltså. Länsmansgården i Åkersberga är helt suverän. När det är Konst i Roslagen i Oktober brukar fler konstnärer dela på Länsmansgården. Den ligger visserligen aningen långt bort, men ett besök där är absolut värt den "långa" resan.

Maribel sa...

Hej Anni!
Alltid kul att besöka andra trädgårdar, för inspiration. Grönt och frodigt och vilken utsikt. Locka mig inte med garn, jag kan starta en affär snart. Har i alla fall äntligen börjat på en ny riddari och den är snart klar. Det finns garn till en eller två till.....
Ha det gott /Kram Marika

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Vilket härligt inspirerande inlägg från inspirerande trädgårdar. Gillade jordgubbarna i "God Jul-skålen". Matchade den röda färgen perfekt :) Och huset och trädgården på Resarö ... verkligen en dröm!

Kram

Lena i Wales sa...

Vad kul att se bilder från dessa olika trädgårdar. KÄnns nästan som jag varit med.
Räkmackan ser heller inte så även ut.
Ha det skönt!