Sidor

27 februari 2023

Glasfrossa hos mästare Pacinek

Så här kan en rondellhund se ut i det tjeckiska glasriket. Vi hade från Ceska Lipa åkt till närliggande Novy Bor för att besöka

glasmuseet Novotony, men se det var stängt trots andra uppgifter från företaget på Google. Så surt.

Vårt andra mål var hos glasmästare Pacinek och där var det öppet. Vi parkerade bilen och började med att vandra runt i trädgårdens fantastiska glasutställning. Så nu blir det massor av bilder på glaskonstverk!

Här stod också en hel mängd träformar som används när man vill blåsa samma glasmodell flera gånger. Ett konstverk i sig!

Så gick vi in i hyttan där mästaren Jiri Pacinek själv stod och arbetade tillsammans med tre andra karlar. Han var hur trevlig som helst och berättade glatt om sitt konsthantverk.

Hans svägerska var inte lika bra på engelska, men hon följde oss först upp på övervåningen där det var en stor butik med fantastiska glasföremål.

Sedan låste hon upp den gamla halvt förfallna kyrkan bredvid glasblåseriet.

Här har glaskonsten fått flytta in! Eftersom vi kom efter turistsäsong höll man på att möblera om för ny utställning. Alla de vita pelarna brukade ha glasskulpturer på sig, men nu var de tomma. Vi fick dock se så mycket vackert här på övervåningen att det inte gjorde något!

Detta var verkligen en upplevelse som jag varmt rekommenderar, inte enbart för att jag är jävig! Själv höll jag mig till blygsammare prislägen och köpte en (blå) skål på fötter och en (blå) döskalle med glitter.
Sedan for vi vidare norrut, in i Tyskland där vi mumsade lunch i form av panerad fisk med potatismos och rödkål.

Som ni anar närmar sig reseberättelsen äntligen ett slut - det blir några fler bildinlägg eftersom vi fick se ytterligare några fantastiska platser som jag vill visa. Ett av inläggen ska hinnas med före nästa EFIT ...


10 kommentarer:

Violen sa...

Rena frosseriet i glaskonst! Alla föremålen är inte vackra men ändå kul att se. Jag gillar glas så det här är ett toppeninlägg.
Ha en skön måndagskväll!

BP sa...

WOW! Freedomtravel.se var ju i Tjeckien för något år sedan och besökte det ena glasbruket efter det andra. Helt fantastiska konstverk! Och alla skiljer sig åt. Precis som Pacineks alster som inte liknar något jag sett tidigare.
Första gången jag ser hjortar och hästar i glas. Inte min smak, men ändå fantastiska alster.

Anna i Portugal sa...

Älskar glaskonst! Tack snälla för att jag fick följa med på det här besöket. Vilken fantastisk trädgård!

Äventyret framtiden sa...

Jag älskar glaskonst jag också. Vilket inlägg, så njutbart så jag nästan går i bitar. Hur i himmelens namn klarar man av att vara med om allt detta utan få något värre fel? Glaseufori.
Rödkål, givetvis, det är Tyskland det och gott är det.
Tack, tack! Nu lever jag lite längre igen!

Maribel sa...

Hej Anni!
Är imponerad över allt man kan göra av glas. Vi hade turen med dottern att Dale Chihuly hade utställning i Kew Gardens då vi var där, för några år sedan.
Det var utplacerat i parken. Minns särskilt vita stora näckrosor och vackra stora konstverk i blått. Det var en upplevelse. Otroligt att få häst och hjort huvudena så naturtrogna.
Ha det gott /Marika

Susjos sa...

Jösses, vilka grejer, förstår att du var i himlen! Det ser helt fantastiskt ut!
Kram till dig!

Lena i Wales sa...

Underbar glaskonst. Älskar glas.
Tror att du visat något smakprov tidigare.
Ha det bra!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Vilken glasfrossa! Förstår att du njöt av att gå omkring bland alla konstverk. Och en del blått hittade du också. Trevligt att mästaren var så öppen och gärna berättade om sitt konsthantverk. Till och med i kyrkan hade den flyttat in. Skulle inte vilja säga äntligen, tycker det är väldigt trevligt att resa med dig. Ser fram mot de återstående bildinläggen.

Kram

Matilda sa...

Wow vad häftigt!
Sambon gluttade över axeln och tyckte också det var häftigt.
Roligt med så mycket trädgårdskonst (kan dock inte låta bli att föreställa mig allt glaskross i gräsmattan när det blir storm...)

Susanne sa...

Wow! Så mycket fint och fantastiska skapelser! Det kan verkligen inte vara en enkel konstform att utöva.
Fastnade främst för dom spännande konstverken att ha i trädgården. Underbara färger och former. Superkul att se och läsa :)
Tack!!