Sidor

06 februari 2023

Örnnästet Hohenwerfen

Egentligen regnade det den dag då vi besökte borgen Hohenwerfen, men hur kul blir en sådan bild? Nej, ni får se den maffiga borgen i strålande solsken!

Antingen tog man bergbanan upp från parkeringen eller så gick man längs den slingrande stigen. Det regnade som sagt, så gissa vilket vi gjorde?

Eftersom vi tillbringade hela dagen här så blev det mycket vandrande upp och ned inom både borgen och dess trädgård, så nog hade vi gjort rätt som tog bergbanan! Här står jag längst ned innanför murarna, sedan följer jag vägen längs murens högra sida (det är brantare än det ser ut),

går uppför trapporna mot

borggården

och vidare upp i borgens övre våningar

dit vi kom på vår guidade visning - med audioguide.

Nog hade det varit härligt att sitta där på gården med en öl i solen. Om det varit sol.

Vi kikade på dasset.

och åt lunch i borgens restaurang. Mina friterade Camembert var nog direkt från matbutikens frysdisk, de såg inte hemgjorda ut. Och salladen var dränkt i dressing. Men makens korv med surkål var god, sa han.

Här i borgen spelades filmen Örnnästet in. Det fanns en utställning om inspelningen, med mycket kuriosa och fina fotografier. Extra kul att de hade just den svenska filmaffischen! Jag borde väl se filmen nu också?

Det fanns också en stor utställning om falkenerare och olika falkar.

Bland mycket annat en hel samling av de småhättor fåglarna har på sig för att förstå att det är dags att arbeta.

Självklart var det fågeluppvisning med falkenerare i borgens trädgård. Eftersom vi inte hade annat planerat såg vi dagens båda föreställningar som blev lite olika. Det är ju levande djur som inte alltid har lust att jobba i dåligt väder.

Vi såg också den stora utställningen om häxor genom tiderna, bl a med verklighetstroget framställda "föreställningar" i modern teknik. Den ena föreställningen var faktiskt så verklighetstrogen att den var barnförbjuden!

Här fanns även magiska figurer

och kinesiska masker.

Vi åt patéer och ostar på hotellrummet den kvällen. Vår näst sista i S:t Johann.

6 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Vilken häftig plats, med så mycket att uppleva! Utställningen med häxor och falkuppvisningarna hade jag gärna sett. Synd på regnet, men sånt rår en inte på och det verkar som det blev en bra dag i alla fall!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Aha, Örnnästet, den filmen har jag i varje fall hört talas om ... oklart om jag faktiskt sett den men det har jag säkert. Kul med den svenska bioaffischen.
Mäktigt ställe i varje fall. Otur med regnet dock. Anar att utställningen var intressant men samtidigt skrämmande. En hemsk och mörk tid. Mindre hemskt med fågeluppvisningen. Förstår dom dock att dom inte ville jobba i regn.
Ja du, dom "camembertarna" så definitivt ut som dom var hämtade direkt från frysdisken.

Kram

BP sa...

Personligen tycker jag att sådana miljöer med höga berg, borgar och slott borde besökas endast när solen skiner. Annars är allt så hotfullt tycker jag. Speciellt bergen ger en känsla av att de faller ned på en...
Å falkar på det - nja...

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilken underbar bild med hela borgen i solsken. Undrar som alltid, hur bar man sig åt att bygga så högt upp. Hade varit intressant att se falkenerarna. Ni ser ut att ha haft en riktigt härlig dag där.
Ha det gott /Kram Marika

Matilda sa...

Spännande slott! Blir lite nyfiken på interiören - var det stora pampiga salar? Äldre möblemang? Eller var det främst museiutställningar?

Anni sa...

Matilda - det var inga pampiga salar alls. Ett rejält dekorerat kapell och något rum med träpanel, men det var verkligen inte inredning som stod i fokus på denna borg.