Sidor

19 mars 2017

En tung helg


Jamen då säger jag: Varning för många matbilder!
Torsdagens inspirerande ateljébesök hör inte till helgen, så det berättar jag om en annan dag.
I fredags flyttades tjejmiddagen hem till mig eftersom värdinnans dotter däckat i hög feber. Det var precis lagom ansträngande att dammsuga, duka bordet, skura toaletten och tända lite ljus innan värdinnan kom med all färdiglagad mat.



Hon har en avundsvärd resurs i form av en syster med delikatessbutik. Nu fick vi smaka en del spännande tilltugg som vi inte smakat förr, bl a en variant på popcorn som först smakade kola och sedan kom ett redigt sting av svartpeppar och chili - de var beroendeframkallande. Rågchips, osötade bananchips och parmesanchips doppade  vi i två olika dippar samt i den mjuka franska osten Brillat Savarin. Bellini i glasen. Gott!



Den ekologiska gårdskycklingen smälte i munnen, tillsammans med Picards portionspotatisgratänger och rödvinssås.

Och ett antal olika rödviner. Vi brukar testa flera olika viner när vi träffas och om några av tjejerna är bilförare blir det minst sagt en del åt oss andra ...



Två delikata praliner inför efterrätten ...



 ... som var en chokladfondant, serverad med ekologisk lingon/hallon/blåbärsglass.

Ingen orkade något kaffe. Och ganska sent blev det innan jag var klar med disken.

Sedan blev det lördag och jag åkte genom stan till en söderförort (Farsta). 50 minuter tog det med lokaltrafiken, så bara för att man bor i nollåtta har man inte allt nästgårds.

Där hade vi möte, vi hantverkare som säljer våra saker i butiken i Gamla Stan. Kommande halvårs arbetsschema bokades och en hel del annat avhandlades.



Så fick jag smita från de andra för ytterligare en 50-minuters resa genom stan, nu till norrförort (Sollentuna). Där samlades vi gamla KTH-vänner (och två lundensare faktiskt, men de får vara med ändå) för att fira den äldste av oss som ska fylla jämnt.

Vi fick en fantastisk halstrad tonfisk med wasabisås och mangosalsa som förrätt. Så gudomligt gott!



Den förenklade modellen av rostbiffssalladen har spridit sig hit, sist fick jag den hos väninnan på en av essingeöarna, hon som gett mig ursprungsreceptet.



Tre goda ostar, fröknäcke och


sa jag att vi drack ett antal olika rödviner?



Kalasgod glasstårta från Stockholms Glasshus, det yttre skiktet var av min favoritsort - en chokladglass med rom och apelsin.

Sedan var vännen ordentligt firad och vi tog oss så småningom hem på dagens (dygnets) tredje långresa. Denna gång tog det en timme men det berodde såklart mest på att det var sent.



På söndagen satt jag ganska länge under täcket i tevefåtöljen och njöt av fredagens Let's Dance innan jag tog mig in i duschen och sedan in till själva hantverksbutiken för ytterligare ett möte. Puh.



Efteråt gick jag i sakta mak genom stan för att få njuta av vårsol och alla andra flanörer en stund innan jag åkte hem, tog fram trädgårdsmöblerna, gräddade pannkakor till middag och bestämde mig för att inte äta någon mat eller dricka något vin på flera dagar ...

Jag säger det igen - TUR att det är måndag imorgon (och då är det EFIT)!

16 kommentarer:

Stare Ström sa...

Vilka läckerheter!!!

Janne sa...

Go kväll det är så man blev små hungrig nu av alla dessa läckerheter som du ha lagt upp hehe -
Önskar en fortsatt trevlig söndags kväll

Cari sa...

Tack för att ni kom. Så himla trevligt.

llh sa...

Oj oj oj ska det va så ska det va ordentligt. Inga halvmesyrer! Inspirerande :)

Vonkis sa...

En ska inte vara småhungrig när en läser din blogg :-)
Tack för påminnelsen om att det är EFIT imorgon, hade helt glömt det.

BP sa...

Hahaha! Det var verkligen ett minst sagt matigt inlägg om man säger så! Fastnade mest på gårdskycklingen (min favo är Bosarps), Picards potatisgratäng som är en skänk från ovan och min absoluta favo den halstrade tonfisken med wasabisås. MUMS säger jag bara:-)

Efter dessa matorgier var det ju inte helt fel med lite "resmotion" antar jag;-)

Eva Trillian sa...

Tur att jag åt frukost samtidigt som jag läste ;) Men ... jag vet inte, havrepuffar kändes, av någon anledning, ganska fantasilöst ;)
Du är en fena på goda måltider i din blogg :) Det gillas!

Lena i Wales sa...

Oh, vad gott det ser ut. Trodde inte jag var hungrig nu, men efter att ha sett dina bilder inser jag att jag hade fel!
Roligt också att få se lite Stockholmsbilder, tack!
Ha en bra ny vecka!

Susanne sa...

Tänk så tokigt det kan bli... Min hjärna tänkte direkt när jag läste din överskrift om en "tung helg", att något hänt, att någon gått bort... För att sen förstå lite mer ;) ;) Och det glädjer mig!! Skönt att inte något neativt tungt hänt utan enbart speglar en intensiv, positiv helg där jag kan ana att magsäcken var tyngd av en massa läckerheter och godsaker. Precis som det ska vara :) Och som vanligt en fröjd att se och läsa dina text- och bildberättelser :) Ha en toppenvecka!!

Åke sa...

Det här fick man kämpa sig igenom... tandvattnet fuktade i mungipan :) Vilka kalas rätter :) Tummen upp ;) Men fröknäcke då??? Ingen bild och recept...

hagen vår sa...

Hei!
Så mye deilig mat. Jeg får vann i munnen.
Ha det godt! Anne

Janicke sa...

Jisses mänscha vilka läckerheter! I min kyl finns inget intressant just nu, annars hade jag rusat dit och länsat. Vilket härligt liv du har!

Tack för tipset om din fontän, gick in o kollade. Häftigt!

Anni sa...

Jooo Åke - jag har länkat till receptet på fröknäcket! Avstod dock från att lägga in bilden :-P

KaJsaLisa sa...

Vilken tur du har med syrrans butik, ser gott ut

Barbro sa...

Oj, vad mycket godsaker!

Mias Mix sa...

Haha, du har inte behövt svälta i alla fall! Så mycket härlig mat och dryck med trevligt umgänge, kan ju inte bli så mycket bättre!