29 juni 2009

Fototriss


För första gången tänker jag delta i Fototriss, veckans tema är S eller E och jag har valt det genomgående temat Sand eller Sandstrand i mina bilder. Samtliga är tagna i Normandie förra sommaren. (Ni får klicka för att se dem stora!)

I helgen har vi baxat runt en tung skylift i trädgården, det har varit mycket trixande med att få den förbi rabatter och träd utan att skada. Drivhjulen fungerade inte, utan vi fick använda oss av all tonårskraft vi kunde uppbringa. Men nu är takplåtarna snygga igen och husgavlarna har fått ny rödfärg, åtminstone längst upp. Det doftar gott av färgen när dörren står öppen!

Jag har sågat ner halva träd bland syren- och gullregnsbuskage och gjort de första två glasen till kökets vitrinskåp. Ska alldeles snart ut och se om de blivit bra - så spännande! Kunde kika in i den varma ugnen igår kväll, men det är en annan sak att lyfta upp glasen och hålla dem på plats. Se om de ändrat storlek och - hemska tanke - inte längre passar i hålen!

Koltrastarna är tillbaka med full styrka, två honor kommer så snart de ser mig och hanarna sitter en bit ifrån för att vakta. Den ene hanen saknar stjärtfjädrar och har lite svårt att flyga, jag antar att det var han som hade närkontakt med katten förut - vilken underbar tur att han klarade sig! Igår var ena honan inne i arbetsrummet för att tigga mat, maken kunde lyfta upp henne i händerna och bära ut henne igen. Tokiga fågel!

Igår promenerade jag på Djurgården med två bloggvänner, det var varmt men skönt att gå längs kanalen. Planen var ett besök på Rosendals trädgårdar, men där gassade solen obarmhärtigt, så vi valde en annan viloplats i skuggan. Jag hade kameran med och hann fotografera lite turistmotiv som får dekorera dagens inlägg (bortsett från trissen förstås).

Väl hemma igen stod skyliften så fint utrullad på gatan och trettonåringen hade med hjälp av telefonsupport lyckats laga middag till resten av familjen. Tänk att de klarar sig utan mig, haha!

Så lite utlovat om blåregn:
Det finns flera olika sorter; floribunda (japanskt), sinensis (kinesiskt), frutescens (amerikanskt) och macrobotrys vet jag säljs i Sverige. Det finns även vitblommande blåregn (vem vill ha det?). Det amerikanska ska gå upp till zon 3, de andra kräver zon 2. Mitt står i ett skyddat hörn i sydväst och jag har haft det i cirka 15 år. För att blomma måste det klippas rejält, när man bestämt vilka skott som ska få växa iväg ska alla andra klippas av efter första eller andra bladparet! Då måste blåregnet blomma och sätta frö för att överleva. Årets blomning lär vara exceptionell enligt vad jag sett på nätet!

I Monets trädgård i Giverny är bron över näckrosdammen täckt av blåregn, det fanns fortfarande några klasar kvar när jag var där i juni ifjol så frågan är om de olika sorterna har olika blomningstid - i så fall behöver jag skaffa ett med senare blomningstid för att komplettera mitt!

På grannflickans studentmottagning hamnade jag så lämpligt bredvid ägaren till Skälby Blomstercentrum som berättade att han ett år tog in fantastiskt fina blåregnsplantor, men fick ingen såld - ingen trodde att de kunde få dem att trivas här i Stockholm! En av de finare exemplaren jag själv sett var hos trädgårdsskribenten Kenneth Nilsson, han har en kolonilott på Söder där ett hårt tuktat blåregn klär in hans lilla fina stuga.

Och till sist har jag fått en fin award från Emsa! Den ska skickas vidare till 12 bloggvänner, varav en tillbaka till avsändaren, så Emsa - varsågod! Övriga vänner som får awarden är: Nastasia, Plutostina, Öbon, Razzy, Babsan, Pockethexan, Sara, Kristina, Marie, Bloggullet och Samtal från min trädgård.

12 kommentarer:

Mia S sa...

Tack så mycket för den fina Awarden och jag har skickat en tillbaka !

Fototriss är roligt, var med där förr och ska nog hänga på igen framöver... och man längtar till standen nu när man ser dina fina bilder :)

Ha en bra dag i värmen...kram !

Sofi sa...

Tack för Awarden ♥

Nastasia sa...

TACK mitt go´a Gryyyn! ♥

...och Du Anni, jag hade också vågat mig in i ditt arbetsrum! Så det så!...men klart det hade varit lite sådär toksvårt, du vet, för maken Din att lyfta upp mig och bära mig ut förstås...huga HEMSKA tanke! ;o)

Kramen på Dig!

christina sa...

Fin triss!! /christina

Babsan sa...

Tack -♥-

Samtal från min trädgård sa...

Tackar, och du har fått den åter. Låter kul med fototriss! Vackra bilder.

Susanna sa...

Vilken skön fototriss!
/Susanna

Mona sa...

Vilken fin fototriss!
Jag såg att ni skulle träffas på Djurgården. Ringde B för jag tänkte det kunde varit kul att komma upp. Men värmen fick oss till slut att avstå.
♥ mona

Anni sa...

Mona, jag hörde det o bad B hälsa till dig! Skäll på henne om hon inte gjort det ;-)

Bloggullet sa...

Grattis till din award.

Och tusen tack för min, jag blir så glad och häpen varje gång.

Såna härliga foto du tagit, den blåa färger är ljuvlig.
Kram

Pockethexan sa...

Å tack så mycket för awarden jag har varit lite sen att skriva men jag är jätte glad för den o jag är lite svag för gulliga nallar.

kramis!! <;}

Ha en skön sommar!

Razzy sa...

Tack så hemskt mycket för awarden :) Kram♥