23 juli 2009

En nätt reseberättelse...

Tänkte bara testa hur långa blogginlägg man kan göra här på Blogger - hämta kaffekoppen och sätt er bekvämt ;-)

Efter pool- och grillmiddag hos släkten utanför Lund och en natt i svit på Scandic (där grabbarna var överlyckliga när de upptäckte att en säng var höj- och sänkbar), tog vi båten Trelleborg-Sassnitz. Bodde fyra nätter i en privatlägenhet (på övervåningen i huset på bilden) på Rügen, paradisön vid den gamla östtyska kusten. En underbar kombination av Gotland och kontinenten - dit vill jag tillbaka!

Första dagen besökte vi den närliggande staden Putbus (anlagd av svenske Wilhelm Malte) med sina vita hus utplacerade symmetriskt i en cirkel, den fina slottsparken med hjorthägn och lunchservering vid orangeriet. Hann nästan med den lilla museirälsbussen, men den tutade glatt iväg när vi kom runt hörnet.

Istället blev det marknad i Thiesow med inköp av havtornsgelé och -te (mycket havtorn på Rügen) och besök i badorterna Göhren och Sellin. Sagolik snickarglädje och underbara sandstränder!

Läckra glassar på ett café längs strandpromenaden var ett måste! Jag åt en med choklad och valnötter... mmm...

Längst ut på den vackra piren i Sellin finns en gondol som sakta sänks ner i vattnet (en blåaktig glasbubbla kan skönjas på min bild). Film visas under tiden och väl där nere kan man titta ut i havet och förhoppningsvis se några förbisimmande fiskar. Det roligaste grabbarna fick se just på den här åkturen blev en liten räka som virvlade förbi i vattendraget...


Nästa dag åkte vi till det nyrestaurerade jaktslottet utanför Binz, lite fanns kvar av inredningen, men tornets trapphus var en upplevelse att upp i med sin genombrutna spiraltrappa - vi fick mana på minstingen hela tiden och säga till honom att inte titta neråt!

Uppifrån tornet var utsikten magnifik -jag zoomade in badorten Binz och Hitlers jättekomplex i Prora, 4 km långt bygge längs stranden! Ni måste nog klicka på den disiga bilden för att förstå hur stor byggnaden faktiskt är! Den ser ut att vara delad på två, men hela den bortre delen ingår också i komplexet!

Så kostade jag på mig och minstingen att åka det lilla turisttåget från slottet till Binz, han tyckte att det var roligt och vi kom fram innan resten av grabbarna ens kommit till bilen! I Binz hittade vi en stor trevlig restaurang med uteservering under tak, där satt vi bra när det kom en rejäl störtskur!

Efter en promenad bland alla Binz vackra hus med sin snickarglädje var Prora sedan ett måste. Denna obeskrivliga huskropp som byggdes längs en av de allra vackraste stränderna för att tyska arbetare skulle få komma på badsemester under indoktrinering av nazisternas läror. Flera liknande komplex skulle byggas enligt planerna, men det blev aldrig av och nu står kolossen som ett mycket starkt minnesmärke.

Jag och de två yngsta grabbarna promenerade de fyra kilometrarna tillbaka till Binz längs stranden och på kvällen åkte vi till restaurang Nautilus, inredd med ubåtskänsla. Hit hade min bror hittat på en semester för ett antal år sedan och vi ville gärna uppleva den udda miljön. God mat var det också, jag åt en senaps- och omelettinbakad lax (ja, det låter egendomligt, jag vet) som var mycket läcker!

Sista dagen på Rügen tog vi oss till Königstuhl, den mäktiga 117 m höga klinten norr om Sassnitz. Promenadvägen från parkeringen gick genom vacker bokskog i nationalparken Jasmund, så de sex kilometrarna fram och tillbaka blev en skön vandring. Och utsikten var hissnande!

Det finns flera historier om hur klinten fått sitt namn, men jag gillar bäst den om kung Karl XIII som satte dit en länstol varifrån han
beskådade slaget mellan de svenska och danska flottorna år 1715! (Bilden är dock tagen från Königstuhl mot klippan bredvid.)

Vidare till Kap Arkona, där avstod vi från promenaden till fyrarna och sparade tid genom att ta det lilla turisttåget istället. Den äldre fyren byggdes på 1820-talet och använde sig av 17 råoljelampor och paraboliska speglar, den nya elektriska byggdes 1902. Vi knallade uppför alla trappstegen i den nyare och njöt av utsikten i den kraftiga blåsten. Tyvärr var sikten inte god nog för att Danmark skulle synas...

På kvällen gick de tre äldsta av oss på konsert för orgel, puka och två trumpeter i en kyrka i grannbyn. Det var häftigt - jag gillar kyrkoorglar!

Så lämnade vi soliga, vackra Rügen och körde 80 mil på autobahn i regn...

Vi bodde i en
semesterby (vårt hus på bilden) nära belgiska gränsen i en vecka tillsammans med drösar av holländare och en och annan tysk. Första dagarna var det lite
halvdant väder (vi var faktiskt tvungna att sätta på värmen i huset när vi kom), men sedan blev det bättre.

Första dagen tog vi det lite lugnt, åkte på eftermiddagen till borgruinen Kasselburg där det också fanns en vildsvins- och varganläggning med rovfågeluppvisning. Alltid lika kul att vara med om hur fåglarnas vingspetsar slår i huvudet på publiken, sedan fick vi se matningen av vargarna också! Minstingen fick en ask med mat till vildsvinen, men vargarna vill man knappast vara med om att mata...

Andra dagen var också ganska slö, de här dagarna var förmiddagsvädret inget vidare så vi hade ingen brådska iväg.

På eftermiddagen åkte vi till Ars Technica i Losheim precis vid gränsen. I den gam
la tullstationen har man byggt en enorm Märklinanläggning och -utställning. Jag är väldigt svag för tåg (och borgar, slott, korsvirke, bergstoppar och grottor), men grabbarna tyckte också att det var kul att se alla finesser och byggen. Dessutom kan landskapsmaterialet även användas till Warhammer, så de fick shoppa en del i den stora affären.

På tisdagen var det slut på sovmorgnar! Tidigt gav vi oss iväg för att vara på det stora nöjesfältet Phantasialand söder om Bonn när de öppnade. I gassande sol roade vi oss hela dagen, åkte både det ena och det andra. Maken blev åksjuk redan vid första åkturen, så han fick ett åksjuketuggummi och de äldsta grabbarna fick ta sig runt på egen hand efter det. Vi var kvar tills de stängde, så alla hann åka allt de ville, dessutom såg vi två fantastiska uppträdanden med akrobater. (Bilden från internet.)

Därpå följde en sådan där dag då allting klaffade, allting hanns med. Annars tycker jag att man ofta bara hinner en bråkdel av vad man tänkt, speciellt när man reser med barn som kan vara svåra att skynda på.

Vi åkte sommarrodel i Rohren, (bilden från internet) besökte underbart vackra lilla Monschau (där, ok, lunchen inte blev något vidare) som låg inklämt i en dalgång och trampade dressin mellan Leykaul och Sourbrodt ToR.

Dressin var en höjdare, det vill jag göra igen, men någonstans där man får trampa i sin egen takt och stanna lite då o då på vägen. Här gav man sig iväg i samlad tropp och väntade in varandra på vändstationen. Tre gånger om dagen görs turen och vi hamnade tillsammans med ett stort gäng belgiska scouter. Två dressiner framför oss satt en vuxen med fyra inte-så-starka små scouter och de stoppade upp farten fullkomligt. Tanken är att man håller avstånd mellan dressinerna, men här lade vi oss fyra i klump (de långsamma, en holländsk familj framför mig o mellangrabben och dressinen bakom oss med maken, äldste o yngste sonen) och vi i de bakre dressinerna trampade på så att vi gav fart åt alla!

Den lille grabben på dressinen framför oss sträckte också ut sin hand för att få kex när jag utfodrade mina söner. Han var överhuvudtaget mer intresserad av oss än av det som hände framför dem.

På tillbakavägen var det nerförsbacke, då kunde vi rulla långa sträckor och var även tvungna att bromsa in för att inte komma för nära dressinen framför. Då var det viktigt att hålla avstånden!

När vi närmade oss slutet satte jag och mellangrabben oss i soffan och lät minstingen (som bytt dressin) trampa helt själv. Det fixade h
an galant och mottagningskommittén var mäkta imponerade!

Dagen efter blev det lite sovmorgon igen, men jag ville ut och vandra på den tyska landsbygden och fick med mig maken. Han hade köpt en karta med cykel- och vandringsvägarna i trakten och vi kombinerade ihop en egen sträcka som borde vara ca 6-7 km. Nja. Den blev 13 och vi kom hem mer än en timme senare än vi hade sagt till sönerna.

Promenaden gick genom ett böljande landskap av skogar och fält, förbi sågen där det luktade gudomligt av nysågat trä och genom den lilla orten närmast oss. Riktigt skönt var det och riktigt varmt blev det...

I ortscentrum hann vi spana in den lokala kinesrestaurangen och såg att de hade buffé med ät-så-mycket-du-orkar, så vi tog med oss grabbarna dit och som de njöt! Minstingen tyckte att det var det bästa han någonsin ätit!

Efter lunchen gjorde vi lite nytta, dvs pantade alla tomglas vi släpat med oss hemifrån (ja, vi är smått galna!) och köpte ny öl.

Åkte till lilla vackra Kronenburg där jag till min lycka hittade ett slottscafé och äntligen fick äta en smaskig tysk bakelse i en vacker slottsmiljö med fantastisk utsikt!

Sista dagen åkte vi till besöksgruvan i Reschied där man en gång utvunnit bly. En ganska grund gruva, men med mycket intressant att se. Obeskrivliga arbets-förhållanden!


På väg tillbaka till packning och städning passerade vi lilla Waldenburg
där vi åt lunch på en vackert belägen restaurang med mycket långsamt och udda värdpar. Mellangrabben imponerade stort på värden när han var den som skulle äta forell (vad äter tyska barn - enbart wurst?).

Och hemresan, ja den har ni kanske sett EFIT-bloggen om...

Vakna än? Då ska ni bara veta hur lång tid det tog att få in den här bloggen med alla sina bilder...

Och så kan jag berätta att jag igår promenerade en mil i goda bloggvänners sällskap! Vi pausade för god middag och ett glas vin (/öl/vatten) och hade några väldigt trevliga timmar med en hel del prat!

På tåget hem fick jag sällskap av en ung iranier (har vi inte setts någonstans? bor du i XX? kanske på Konsum? men kanske på tåget då?), sådant piggar alltid upp ;-)


10 kommentarer:

Ann Charlotte sa...

Tack för intressant läsning och vackra bilder. Att Tyskland hade så mycket vackert att se på - dit vill jag nu, efter jag läst din reseskilding.
Å ne-ej....somnat har jag inte. Hur skulle man kunna göra det när det är så bra skrivet!?

Kram på dej!

Anne-Lie sa...

Kul att få läsa hörru! Klart att man orkar igenom - det tog inte ens så lång tid att få upp sidan. Det låter som om ni haft det riktigt bra!
Mycket god mat och många roliga upplevelser. Dressinen låter spännande!

Babsan sa...

Tack för reseberättelsen!

Å fina bilder!

Emma sa...

Vilken härlig resa!!! Dressin, slottscafé och annat himmelskt! Jag blir helt klart inspirerade...kanske bröllopsresan borde gå till tyskland istället? hm....
ha en härlig helg!

Razzy sa...

Tack för härliga bilder, till en sådan blogg kan man ju inte somna :)

Lallis - liv och leverne sa...

Men vilken härlig berättelse . Tack:)
Kram Lallis

Sara sa...

Vilket underbar story... :) Nu måste jag åka till Tyskland, så vackert och jättefina bilder! :)

Kram kram

Ewa sa...

Jihå sa...

Nu har jag läst - tack! Prora hade jag ingen aning om, huga.
Lyllis dina ungar som får vara med om så mycket. Även om jag undrar om ni nånsin tar det lugnt ...?
Fina bilder tar du, du fina. Kram!

Jonte sa...

Du är ju en allkonstnär som inte bara kan hantera glas i alla dess former men också en kamera (fast det är väl glaset i linserna som gör det kanske ;-)

När jag åker till USA ska jag försöka lägga upp lite bilder jag också.