Sidor

10 augusti 2009

IRL-träffar runt om i landet

Inte kunde jag ana att jag skulle få så många vänner genom internet.

Först gav de mersmak i bloggar. Någon vågade visa sig på bild. Ett ansikte till nicket! Sedan blev det mejl, sms, chatt, kanske ett telefonsamtal. En röst till namnet!


Så småningom vågade vi oss på att träffas. Den första irl-träffen hade jag med Babsan, under en paus i hockeymatchen mellan Djurgården och Brynäs. Fast då visste vi inte varandras namn, så en viss förvirring spreds när vi inte hette det vi trodde att vi hette.


Promenader
följde. Då var vi flera. Gick runt Djurgården, runt Kungsholmen, längs
Brommas stränder, runt en sjö på en ö. Började träffas hemma hos varandra. Åt kräftor hos Öbon. Glöggade i galleriet. Reste till Artista och blev överraskade. Gick på Djurgårdsmatcher med Razzy.

I sommar har jag promenerat i både små och stora konstellationer av internetvänner. Provgått Tjejmilsrundan.

Gotland kom Nastasia med familj på besök. Vi spelade kinaschack och boule, drack Pimm's och rött, åt lammsmäcka och promenerade till fiskeläget. Fotograferade. Ungdomarna fortsatte med kubb och vanligt schack när vi föräldrar var på rundvandring. Det blev en väldigt trevlig kväll!

Nu i helgen har jag varit till Ulla. Torsdagen hann bli fredag innan rödvinet var uppdrucket och vi pratat av det första nödvändiga.

Upp tidigt på morgonen för att hämta Eva som kom från utlandet utan giltigt pass, men med efterlängtad choklad och ljuvligt bröd. Frukost ute i solen, vid det forsande vattnet. Te i underbar hemdrejad tekanna. Hembakat surdegsbröd, auraost och fikonchutney.

Så snart Eva kunde öppna sin väska bytte hon tröja, så att vi hade likasamma, hon och jag. Fast hennes var grå-svart. Det var inte min.

Bilfärd till Alingsås. Träff mitt på torget med Anne-Lie. Vandring bland trähus, shopping i Balders hage och räkmackor hos Violas. MMS-terror till gemensamma internetvänner.

Lax, havskräftor och annan middagsmat inhandlades på vägen tillbaka till den gamla kvarnen där Ulla bor. Drinkar blandades, mat förbereddes, bord dukades, grill tändes. Länge länge satt vi i den underbara sommarkvällen och njöt. Pratade, skrattade, lyssnade på vattnet. Åt. Drack. Någon bet av en tand. Någon drack lite för mycket.

Nattlig promenad runt orten krävdes. Tonåringarna tystnade när tanterna kom skrålandes längs vägen. Sveriges minsta biograf besöktes. Tyvärr fanns ingen kopia av Deppens senaste inne. Ingen maskinist heller.

Några provade på att spela Wii Guitar Hero innan sängdags. Koncentrationsförmågan var något störd.
Sedan var det inte svårt att somna. Någon vaknade och såg syner. I mörkret blir alla klädhögar till datortokiga typer.

Vaknade på morgonen efter gjorde vi, konstigt nog. Duschen krävde bruksanvisning. Tebehovet var stort. Frukosten var minst lika god som morgonen innan. Vädret var lika fint som morgonen innan. En smält chokladbit och en analyserad hundbajshög skvallrade om kvällen innan. Grannen med hunden kom förbi igen och trodde inte att vi alls sovit.

Så fick vi se orten i dagsljus också. Alla vackra hus. Den lilla lokala mataffären. Det nedlagda spinneriet som nu bl a är ett hotell med häftig design. Någon förstörde dagen för en stackars man som trodde sig ha koll på blommor. Glassbehovet var större än glasstillgången, så vi tog oss in köksvägen i en restaurang/konferensanläggning med underbar inredning och karaktärsfull innehavare. Två vuxenglassar och två barnglassar. Don efter person.

Tillbaka till kvarnen och dopp i sjön/dammen ovanför fallet. Någon gillar inte djupt vatten. Någon annan tyckte att det var kallt, men badade ändå. Några lärde sig att på finlandssvenska badar man i badkar men simmar i sjöar, även om man inte är simkunnig.

En ljuvlig gaspacho avnöjts i värmen. Någon var viftande ivrig och hade sönder sina glasögon. Avskedets stund närmade sig. Jag och Anne-Lie lämnade den närmast pastorala miljön för den kommersiella. En uteservering på Avenyn. En öl på Ullevi. En lång väntan på en videoshow av Madonna.

Och jag vet.
Jag ska inte jämföra.
Men det är svårt att låta bli.

Var fanns publikkontakten?
Var fanns spelglädjen?
Var fanns Madonna själv?

Ibland var hon inte alls på scen,
utan vi såg bara videon på storbildsskärmarna.

Ibland hördes hennes sång,
men hon hade ingen mikrofon.

Ibland kändes det som om vi var på ett Friskis-pass
och inte på en livekonsert.


Men visst.

Hon är obeskrivligt vältränad.
Hoppa hopprep och sjunga samtidigt kräver sin kvinna.

Hennes röst imponerar.
Att det finns så mycket kraft i en så liten kropp.

Och det är kul att ha sett henne.
Men nästa gång gör jag det på youtube.


Framåt halv tre på natten var vi på plats hemma hos Anne-Lie. Yngste sonen hade upplåtit rum och säng åt mig och jag sov som en stock.

Frukost på uteplatsen, en stunds lay-outande och facebookande, en tur till slussarna. Räkmacka eller chokladmuffin på slusscaféet. Promenad i den vackra miljön med olika nivåer på vattenytor och ett jättefartyg som ganska precis kom igenom slussen.

Grillning av chèvrefylld kyckling som sedan serverades med hemodlad potatis, hemodlad sallad och hemsyltade tomater. Alla söner vågade sig fram ur vråna. Tipp tapp tipp tapp tippe tippe tipp tapp...

Så avfärd till Landvetter. Flyg till Bromma. Slut på det roliga för denna gång. Dags att boka nästa!

18 kommentarer:

Babsan sa...

Vilken fin sammanfattning, blir varm i hjärtat ♥ ♥ ♥

Hoppas jag får vara med på nästa!

KRAM bloggvän!

Anne-Lie sa...

Funderar bara på om du likt tonåringarna nu har vänt på dygnet;-))

Glad över att jag fick dela upplevelsen med dig♥

Razzy sa...

Vilken härligt sommar du har haft, med häftiga upplevelser :) Välkommen hem vännen♥

Ulla PE sa...

Och så kan man notera tidpunkten du bloggat på! Kul att se dina bilder också, jag själv tog inte speciellt många, men måste se vad Julia har fångat på bild. Och Anne-Lie!

Men en fantastiskt rolig helg var det!

Och nej: om ni klickar på mitt namn just nu kan ni inte läsa min beskrivning av helgen; har inte haft tid att blogga på länge och det fastnade visst nån kloss i bloggmaskinen ... Men kanske den lossnar igen!

Kristina sa...

Jag visste väl att du skulle veta vad det var =) Tack!
Tillbaka på jobbet och en ny vecka orörd framför mig.... Ha en bra dag!
kramar ♥

Kattila sa...

Umm vad härligt det låter och så var du så nära så nära att jag nästan kunnat ta på dig :-)
Min man föreslog faktiskt Slusscaféts räkmacka i förrgår när vi såg på När och Fjärran där de åt just räksmörgåsar fast i Skagen.
Låter som du haft en underbar semester, såväl i Tyskland som på Gotland och här i väst!
Ha det fortsatt gott!/Kattila

JiHå sa...

Åh vilken härlig och vacker skildring, tack! Och du gör en korrekturläsare lycklig - en av få numera som skriver chèvre rätt!
Kram till dig.

Ingvor sa...

Vad fint du haft det, och de andra vännerna på nätet!
kanske en dag, man vet ju aldrig...
Men nu, oj vad glad jag blir för din skull, läser och ler,njuter av bilderna!
kram ♥

Öbon sa...

Åååh, vad härligt! Vilken superhelg ni haft :-)

Mumintrollet sa...

Låter ju helt underbart! Förutom det där med att bita av en tand förstås... Har inte hunnit höra vad min syster tyckte om konserten, men vad jag har förstått så är smaken delad. Från de få klipp som jag sett från konserten har jag iallafall fått uppfattningen om att det var lite halvkasst... Hon kanske borde gå i pension?

Sara och Mr T sa...

Åh en sån härlig läsning!

Jag önskar (eller läs; ska fixa) att internet'en fungerar på min dator så man kan lägga in både bilder och text i sina inlägg. Göra inläggen mer personliga liksom...
Klart du ska jämföra, speciellt om det var skillnad på biljettpris?

Kram kram

Agneta sa...

Du skriver och beskriver på ett sätt så det känns som om man nästan varit där...
Så glad att du delar med dej av alla dina upplevelser
Kram

emsa sa...

Låter som en saga, en riktigt bra sådan!
Så himlans kul och mysigt!
Kram!

Gunilla (PixelCat) sa...

Det verkar ha varit en riktig höjdarhelg! Man nästan känner i munnen hur gott allting var som ni ätit och druckigt... Min väninna härifrån Piteå som också såg Madonna tyckte ungefär som du - inte en hundraprocentig konsertupplevelse alltså.

Anonym sa...

Det låter trevligt, hoppas du vill titta in på min nya blogg
Mia

Janicke sa...

Vill bara meddela att jag är trött på att vara JiHå.
JiHå = 46an = Janicke.

emma sa...

Hejsan! Hittade till din blogg via VK (heter lilltjejen där). Vilken fin blogg du har! Måste bara fråga vad det är för drink? Den ser så god ut :).

Anni sa...

Drinken bestod av mangosorbet i botten, så tranbärsjuice, apelsinjuice och toppa med vitt bubbelvin (då flöt glassen upp). Min drink var den som blev snyggast randig och därför populärt fotoobjekt!