25 augusti 2010

Bella Italia!

Jo. Jag har mer från sommarresan. Om ni vill och orkar.


Vi bodde tre nätter på hotell i San Remo på italienska rivieran. Familjerum med separat sovrum för barnen och ett litet pentry i stora rummet med balkong. Hotellet hade en uppskattad pool, vi badade varje förmiddag innan vi gav oss ut på utflykter. Att vara först ner i vattnet på morgonen kändes väldigt lyxigt!


Vi vandrade runt i San Remos gamla pittoreska kärna, La Pigna. Huvudvägen går genom tre portar som markerar hur utbyggnaden av den medeltida citykärnan har växt fram. Den innersta och äldsta porten är från 1321.Det är ruffigt, slitet, mörkt. Tvättlinor, mopeder, fönsterluckor. Saknade bara ekot av lite italiensk skönsång...


På väg till franska Eze gjorde vi en avstickare till byn Dolceacqua där vi åt pizza och köpte olivolja. Inga handikappvänliga gator här heller!


Dolceacqua har 2000 invånare och en historia som går tillbaka till järnåldern.

Högst upp i den gamla stadsdelen ligger resterna av slottet, byggt 1151. Gatorna följer den branta sluttningen, de slingar sig fram som i en labyrint. Husen är upp till sex våningar höga.


Och i Bergamo hade vi tid över innan planet hem lyfte. Den gamla stadskärnan, Città Alta, är väl värd ett besök - bara kyrkorna i sig är helt magnifika! Det var helt fantastiskt att gå på de smala grå gatorna och plötsligt se den stora porten (vi kom från "baksidan", hade vi kommit från stora torget hade det upplevts helt annorlunda).Vad som dolde sig innanför porten hade man aldrig kunnat ana - vilken kontrast - vilka rikedomar! När vi sedan gick ut genom huvudingången finner vi ytterligare två kyrkor alldeles bredvid. Jag avstod från att gå in i basilikan eftersom jag inte kunde skyla axlarna, men såg många som struntade i att respektera de reglerna.

Även om ni klickade på länken till Bergamo ovan, kan ni läsa ytterligare en resguide/kärleksförklaring här - jag kan minsann tänka mig att ta lågprisflyget tillbaka och utforska staden noggrannare!

8 kommentarer:

Öbon sa...

Mmm, Bergamo är fint, men den finaste staden jag vet i Italien är nog Vicenza.

San Remo såg också trevligt ut, det var väl där Taubes bagarvän höll till?

Charlotte sa...

Jättefina bilder. Dit blev jag riktigt sugen att åka!

Anne-Lie sa...

Gillar den vingliga bron in till olivoljeaffären! Vill ge mig av på bombardemangen!

Susjos sa...

Åhhh...Italien! Underbara bilder. Påminner om den gamla staden calgata som vi var till.måste googla och se hur gammal den är !
:)

Gunsside sa...

Skikkelig bra spennende bilder
- Ha en fin uke ;)

Babsan sa...

Är det höst nu menar du?

En fin sommar vi i alla fall...

Susanne sa...

Fantastiska bilder!!! Underbara hus och detaljer du hittat!! Måste varit en härlig resa=) Trevlig helg=)

Lillianna sa...

San Remo ser underbart fotografiskt ut! Jag älskar sånna där smala gränder med härliga små hus och alla underliga fönsterluckor.

/Lillianna