Sidor

10 september 2010

En oväntad reaktion...

Ägnade mig åt hjärngympa idag. Det var inte tänkt så, det var tänkt som en vanlig stavgångsrunda efter att jag lämnat av Lilleman på skolan.

Ni vet hur det är när man kommer till sin vanliga, välkända matbutik för att handla och de har möblerat om? Hur man inte hittar någonting? Hur hjärnan går på högvarv för man känner igen sig och ändå inte.

Så blev det för mig.

Jag tog min vanliga timmeslånga stavgångsvända, men för första gången i motsatt riktning mot vad jag är van vid!

Oj.


Istället för den sköna tankerensande motionsvända mina fötter går utan att jag styr dem, blev det en ganska frustrerande och ansträngande vandring med nya infallsvinklar, nya stigar, okända buskar och inte alls självklara val.

Trots att det handlar om en välkänd miljö blev allt så annorlunda!

Efter halva sträckan hade jag ont i huvudet.

Jag hade kunnat välja andra vägar än jag brukar, så gör jag ibland när jag stavar bland villorna - det är så kul att se olika hus och trädgårdar! Men nu ville jag gå exakt den vända jag brukar - ville känna hur det kändes åt fel håll. Ville utmana mig själv.

Var bara inte beredd på att jag skulle reagera så kraftigt.

Sista kvarteren kändes som tur var helt normala igen. Där har jag ränt fram åt båda håll så mycket att inget var nytt. Väl hemma var jag ganska återställd, men lite huvudvärk ligger kvar.

Jag önskar att fler provade på detta. Att göra det välbekanta tvärtom. Jag tror att många skulle få upp ögonen för hur utbrända kan känna det. Få en liten inblick i hur man faktiskt kan må fysiskt dåligt av det fullt normala om det ändras lite. När hjärnan blir överfull.

Jag googlar på "hjärngympa". Får helt olika sökträffar beroende på om jag lägger till "för hela kroppen" eller inte. I ena fallet är det rena tankekrävande övningar som korsord och frågesporter som kommer upp, i andra en hel drös med fysiska rörelser för att få hjärnhalvorna att samarbeta bättre. Intressant. Tål att funderas vidare på...

10 kommentarer:

Maria sa...

Kul utmaning! Ja när vänster blir höger och kurvorna går åt fel håll, då får lilla hjärnkontoret lite att bita i... vi gick en sån vända en gång och gick bort oss helt och hållet... 2 timmar efter utsatt tid var vi hemma. en av de gångerna vi gick iväg utan mobil... barnen var ganska oroliga..

ja vår kommande flytt kräver sin hjärngympa så det räcker, tror jag tar invanda promenadvägar en tid framöver så det inte helt slår fel...

Anonym sa...

¡pǝɯ np å
¡ɐɹq pıʇןןɐ ɹä ɹɐƃuıuɐɯʇn

Susjos sa...

Hur fick fighter till det? Skriva upp och ner?
ja,man kan bli snurrig för mindre! :)

Pockethexan sa...

Tänk att så lite kan göra skillnad som att gå "sin" runda från andra hållet, men det är nog att tänka på för många som är insnöade på att allt SKA göras på samma sätt som det alltid e gjort när det kan finnas många andra bra lösningar..

Tack för att du visar att det behövs lite "kämpa" för att ta sig ur gamla vanor som kanske inte alltid e de bästa!!!

Kramis o nu e den snart på väg hem till dig så hoppas att du inte ha hunnit läst den.. "Karamellskorna"
<;D

Nica sa...

Jodu. Du är en klok kvinna. Det där är något vi alla borde göra oftare. Bryta upp spåren - gå i motsatt riktning- vända på stekarna!
Köpte fina krokar i dag. För att få upp din vackra glaspresent på rätt ställe. Och så ramar, att pressa in mina pannåer med tulpaner i.
Får förhoppningsvis bli en lite mer kreativ fredag. Och här hos dig finns det drösvid med inspirarion!

Kramkramkram

Anne-Lie sa...

Men Anni du måste utmana dig mer! Man ska göra saker annorlunda för att hålla hjärnan vaken. Det handlar om att bygga nya vägar i kopplingarna - annars får man bara en och annan autostrada när du egentligen vill ha ett spindelnät! Försök göra något annorlunda varje dag tillexempel:
Borsta tänderna med den andra handen, ta olika vägar till jobbet (el promenixen), byt plats vid bordet osv.

Bryt mark i hjärnbarken;-))

Anni sa...

Jamen exakt, Anne-Lie, det är just det jag menar!

Det intressanta var att jag reagerade så kraftigt fysiskt!

Förklarar också varför rutiner är så viktiga för dem som har det rörigt omkring sig.

OCH att hjärngympa för hela kroppen handlade om helt andra saker - dina exempel är ju på den traditionella hjärngympan.

Ninne sa...

Det var en härlig järnjympa o visst är vi alltför mycket Vanemänniskor--- det ska gå i samma spår... Nu ska jag lyda dina fina råd o springa åt fel håll ibland- för NU kan jag också promenera utan utstakad väg o tid!! Tack för goa kommnet o tips
KRam Ninne

Barbro sa...

Det är så man har det om man är autistisk. "Ny på jobbet varje dag"

Många som borde prova på det för att fatta hur de har det.

Nica sa...

Idag gick jag hela min vanliga runda - plus lite till - åt andra hållet.
Intressant.Och lustigt, för oj vad jag såg helt andra saker. Tror att jag har blicken ständigt lite högerorienterad -och på bakvägen nu, såg jag helt andra saker.

:) Kramar hårt.
Hoppas vi ses snart!