15 januari 2011

Cover med original

Pialotta har en musikutmaning som jag kikat in på ett flertal gånger. Har varit sugen på att delta. Och om jag kan stoppa in en Bruce-video har jag ju svårt att säga nej...

Denna vecka är temat covers och original. En del covers är bättre än originalet, en del sämre. Vi är säkert flera som förvånat tonåringarna när vi kan texterna till deras "nya" hitlåtar!

Men.

Om en artist skriver en låt och ger bort den till en annan artist, något som Bruce ofta gjorde i sina högproducerande låtskrivartider, då är det kanske inte lika självklart vilken av låtarna som är cover?

Under The River Tour 1981 turnerade Bruce Springsteen & The E Street Band bl a i Storbritannien (själv såg jag honom i Stockholm, på Hovet...). Dave Edmunds såg Springsteen uppträda på Wembley Arena och när han efter showen var backstage spelade Bruce en låt och sa, "Jag skulle vilja att du gör denna, om du gillar den."

Låten spelades in av Edmunds som första spår på albumet D.E. 7th, 1982. Den släpptes även som singel och nådde 28:e plats på den amerikanska Mainstream Rock singellistan. Förekomsten av en tidigare oregistrerad Springsteenlåt i kölvattnet av The Rivers framgång var dessutom tillräcklig för att ge Edmunds hans högst placerade album i karriären: 56:a på Billboard Top 200.

Är då Edmunds version originalet?

På The Essential Bruce Springsteen, utgiven 2003, finns en inspelning med Bruce från 1979, där anses Edmunds version vara en cover...


Visst är det skillnad på engelsk och amerikansk rock? Personligen tycker jag (sorry Bruce!) att Edmunds svänger mycket, mycket mer. Vad tycker du?

Tillägg 16/1; det ska vara ett foto med i inlägget som har med musiken att göra...  TUR att jag har tagit många på Bruce, så de räcker till flera inlägg!


9 kommentarer:

Lena sa...

Det där är en väldigt svängig låt, och även om Bruce är en otroligt bra artist så håller jag nog med dig....Edmunds svänger mer.

Misswhatsit sa...

Härlig musik med bra "drag". Jag instämmer faktiskt med er om att Edmunds är ett strå vassare.:)

Hoppsan. Det var en miss att jag hade satt in fototrissen. Har suttit och påtat med den och tänkte mig inte för.:)
Ha en skön lördag!

Lisbet sa...

Hej! Här är jag igen :) Voj, voj, dendär chokladen i ditt förra inlägg! :)
Idag började jag mitt nya liv (igen en gång). Har sådan värk i mina armar och det är jobbigt med allt möjligt som har med händerna att göra just nu. Inte börjar jag väl få reuma? Måste försöka med hälsosamheter nu!

Jag är ingen musikkännare. Lyssnar gärna, men vet ofta inte vem som uppträder. Borde fråga mina döttrar, som är experter! Men de är inte hemmavid, jullovet är ju slut.

Hoppas du har en skön lördagskväll!

kram

Sara sa...

Åh, tack, tack, tack!!! :)
Vilken bra beskrivning av alla maskor, jag tror nu att virka mormorsrutor kommer gå som en dans! :)

Tack igen! ♥

Monica o Jacob sa...

Härlig musik med bra drag, Dave har ju varit med sedan 60 talet och haft en hel del godingar.
The boss är ju The boss, och du har helt rätt vad beträffar Marianne F den rösten överträffar det mesta.Har haft henne med förut med the Ballad of Lucy Jordan mf så jag tänkte förnya mej den här gången;-):-)
Ha en bra söndag;-)

Mia sa...

Härliga val! Jag hade också såna där funderingar, vad som är original eller inte...å det gällde en annan Bruce-låt...*L*

Pialotta sa...

Åh vad jag blir glad Anni att du fått tummen loss :)
bruce, The Boss är alltid Kungen i mitt liv då det gäller musik, men kan hålla med om att vissa covers är ett strå vassare:) Edmunds version är ju bara så svängig att jag lyfter lätt i stolen här.. digg, it baby digg it :)
Kul du ville vara med..
Som sagt, det är så svårt att bara hålla sig till en eller två musikvideos.. de allra flesta har svårt att välja.. så var och en gör som den vill med det.. fast visst blir det en aning segare att få upp bloggsidan om man nu inte går in på permalänken förståss:)

Pialotta sa...

Foto vill jag ska följa med i musikuppdraget.. därav namnet:)
Här kan du läsa.. jag hatar att kalla det "Regler" (vi är inga barnungar) .. men lite info:)

Piaotta sa...

Så du har haft tillfälle att fota Bruce oxså.. riktigt nice:)