27 januari 2011

Veckans hus - moderna fasader

MIN HÅRDDISK HAR KRASCHAT!
Kan jag få berätta att det inte är speciellt kul?
Håller tummarna för att min lokale IT-expert kan göra något när han kommer hem från jobbet
och är glad att jag hade påbörjat detta inlägg tidigare i veckan...Vid Stockholms central byggs för fullt, vilket Hedwig visade i sitt inlägg med bilderna på Stockholm Water Front. De hus jag visar är starten på planerna att däcka över spårområdet norrut längs Klara Sjö för en "fortsatt kraftig stadsutveckling".Uppsala konsert och kongress är ritad av Henning Larsens Tegnestue i Köpenhamn och invigdes 2007. Det är ett spektakulärt bygge och har fått flera priser för sin arkitektur.
En dräpande utsaga om huset kan läsas här!London; Centre Point Tower i korsningen Oxford Street och Charing Cross Road - är det en modern fasad?
Ja, i kontrast till de gamla husen längs Oxford Street.
Nej, det är byggt 1963-66 och var en av de första skyskraporna i staden.
Byggnaden ritades av Richard Seifert på ren spekulation av Harry Hyams, en engelsk miljonär. Hyams ville endast hyra ut huset till en enda hyresgäst vilket ledde till att huset stod tomt under många år, vilket förmodligen var precis enligt Hyams planer - kontorshyrorna steg nämligen i rasande fart under denna tid!Hotellet i Jurmala byggdes i början av 1970-talet med 160 rum och hade den då mest berömda nattklubben och casinot i Lettland. Verksamheten lades ner i slutet på 80-talet och fastigheten stod tom i mer än 12 år innan den köptes av estniska fastighets-/investeringsbolag och byggdes om totalt. I slutet av maj 2005 kunde nya gäster tas emot.


Idag har jag äntligen blivit utsläppt efter att ha passat Lilleman som haft feber sedan förra tisdagen. Kunde fotografera av en nybyggd villa i min närhet, klart modern i sitt utförande! Undrar om det är ett elskåp som så fult placerats vid staketet?Och i Vällingby Centrum finns det nybyggda K:fem-huset, ritat av Gert Wingårdh. Från norr möts man av en svart vägg som jag ville visa, men idag sken solen och höghusen intill speglade sig i fasaden. Aha - var det så arkitekten tänkt sig byggnaden?Kommer man från söder brukar fasaden lysa röd, det är det utskjutande taket som speglar sig i den vita fasaden. Men idag sken som sagt solen och allt såg annorlunda ut mot det brukar...

14 kommentarer:

Cari sa...

Många vackra fasader. Konserthuset i Uppsala har jag ännu inte sett.
Hoppas att det fula elskåpet (?) vid villan tas bort snart. Det är ju enormt stort också.

Susie på Stjärnarve... sa...

Det sista huset var verkligen imponerande och det första trodde jag var ett hotell i London. Villan var fin, men som du påpekade - ett hemskt placerat elskåp förstörde hela intrycket. Och inte kan dom göra som oss, måla blomslingor på elskåpet, för det passar ju inte husets stil.

Hedwig sa...

Datastrul är verkligen stress- och irritationsmoment nr 1 - hoppas det löser sig.
Kul att få se mer av det nya kring Stockholm C, det skall bli spännande att komma upp framöver och se vad som hänt.
roligt att dagens solsken gav dig en helt ny upplevelse av husen och jag kan tänka mig att det blir ännu finare i sommarljuset. Jag är egentligen inte så förtjust i de kalla, platta glasfasaderna, men speglingarna gör dem njutbara i alla fall. Jurmala hotellet med tallen som speglar sig ger liv åt fotot.
Kul och tack för ett bidrag som tål att studeras en stund till - även om inledniningen är vit. Har inte haft tid att grotta mig in i din kod.

Elisabeth sa...

Många fina bilder! Uppsala konsert och kongress tycker jag är kul. Fotot från Jurmala tycker jag du har fått till väldigt bra, med tallen som speglar sig. Härligt. Ha dé!

Leena sa...

Många fina hus i ditt bidrag! Bäst gillar jag huset i Jurmala med den ståtliga tallen speglandes i väggen.
Uppsalas konserthus är lite spektakulärt och kanske vänjer man sig. Det måste vara svårt att hitta på nya former i arkitektur, former som verkligen fungerar. Läste länken med nöje: ”Det är mycket skrik och lite ull” sa käringen som klippte grisen. :)

Anonym sa...

Men du, det var väl inte så länge sedan du hade datastrul senast?? Hoppas det löser sig så jag får fortsätta titta på dina vackra bilder.

Halloj världen! /Inger sa...

Oj!

Det var många spännande hus!

Lycka till med att rädda hårddisken!

Lisbet sa...

Jag har också haft krasch med hårddiskar. Fått börja om på nytt med mina program och favoriter osv... håller på och lappar ihop nu.

Snillrika bilder igen!

Ha en fin helg!

kram

Janicke sa...

Jisses vilken duktig fotograf du är!

Gudrun sa...

Verkligen härliga bilder. :)
Hoppas att du fått ordning på din dator.

Önskar dig en fin helg.

Emma sa...

Haha, vet du jag skulle skapa mitt bidrag med foton jag tagit i veckan, och så hann du före med bilder på samma hus! Så jag fick ta med kameran och gå ut och fota ett par nybyggda villor i grannskapet (lite samma stil som den villan du har med också, men det är i alla fall inte samma hus...).

Jag gillar verkligen den fjärde och femte bilden.

Anonym sa...

Häftigt men de där nybyggda huset var fult tycker jag.Hur har de gått med din data?
Mia

Mona sa...

Haha, läste utsagan om Uppsala konserthus. Det ser onekligen speciellt ut.

Mona sa...

Min tidigare kommentar fastnade tydligen inte. Jag skrev bl a om K:fem-huset som ser spännande ut när solen skiner och speglingar visas på fasaden. Men jag kan tänka mig att det inte är lika kul när fasaden bara ser svart ut. Jag vill helst se arkitektur som fungerar även när vardagen är grå och trist.