01 januari 2011

Jag har en snöanka i trädgården!

Jag tycker inte att jag tillhör det negativa släktet, men inte heller det överdrivet positiva. Tycker att jag är hyfsat bra på att gilla läget. Mår bra av det. Men så är man väl ganska luttrad när man har många barn och är van vid att med kort varsel ändra i planeringen?


Vi blev tidigt bjudna på nyårsfest hos goda vänner. Knytis. Flera familjer. Men mina tonårsgrabbar ville inte. Förhandlingar hjälpte inte. Och jag ville fira med mina barn, inte lämna dem ensamma hemma i huset på nyår. Vi tackade nej till festen.
Gilla läget.

Dottern skulle jobba på Skansen från kl 20 på kvällen. Komma hem med nattbuss för att sedan åka tillbaka och jobba på nyårsdagen. Få några timmars sömn. 
Gilla läget?
Jag lyckades fixa så att hon kunde sova över hos sin farbror som bor på gångavstånd, hon räknade med att komma dit framåt tretiden på natten. Tjäna två timmar på att slippa resa.

Mina föräldrar brukar fira nyår hos min bror, men han mår sämre igen. Orkar inte med så mycket. Var hos doktorn och fick nya ordinationer.
Gilla läget.
Jag bjöd hem mina föräldrar till oss, vi hade mat så det räckte.


Dukade med farmors vackra servis Sterling från Johnson Bros, den hon köpte till sina föräldrar för sin allra första lön när hon jobbade i bokhandel - kan det varit kring 1915? Idag har jag sex mattallrikar, fler assietter, en soppterrin och en kanna. Vi var sju runt bordet, så jag fick gå ut i ateljén och hämta den spräckta tallrik som jag tänker göra smycken av. Inte hälla på för mycket sås, då kunde det rinna igenom.
Gilla läget.


Strax innan dottern åker till jobbet får hon telefon från sin farbror. Han är på sjukhus. Magen. Blindtarmen? Hon kan inte sova hos honom, utan får resa hem på natten ändå. 
Gilla läget.
Senare får vi veta att han ska opereras vid tolvslaget. Men det visar sig att han opereras först på morgonen. Blindtarmen.


Vi dricker champagne till tilltugg och fiskpaté. Ser Grevinnan och betjänten på time shift. Tar Amarone till den helstekta oxfilén och alla ostar. Pausar från all mat med en film, jag diskar...
Gilla läget!
...och de andra ser på Toy Story 3 - en underbar film! Jag får se större delen trots disken, vill inte missa Buzz Lightyears charmerande spanska sida! (Och så har jag ju sett den på bio.)


Vit chokladpannacotta med hjortonsylt och hjortronglöggsgelé. Egen äppelkaka till Lilleman. Han - magrast i familjen - måste knäppa upp byxorna efter all mat! Byter till mjukisar.
Gilla läget.


Ring klocka, ring, vid tolvslaget - sedan ut i femton cm nysnö och en dämpad värld. Det är ljust, men så mulet att knappt några fyrverkerier syns. Ett större sällskap i änden av kvarteret bjuder på sprakande stjärnor. Vi tackar och njuter. Pulsar i snön. Lilleman tappar bort en bandyboll, trots ilsket letande får han nog vänta tills det töar.
Gilla läget.


Ser småstjärnornas dramatiska sista minuter mot Kanada på tv. Somnar vid halv två, vaknar strax före fyra. Måste upp och kolla om dottern kommit hem. Hon ligger i sängen och läser Bob Hansson, ska upp igen om några timmar. Jag märker att maken går upp halv sju, själv går jag inte upp förrän framåt tio, efter att ha serverats te på sängen. Tonårsgrabbarna går upp till lunch, sedan skickar jag ut dem i trädgården. Det är kramsnö. Jag beställer en gigantisk snögubbe.
Gilla läget.

14 kommentarer:

Ingvor sa...

En vacker nyårsafton! Visserligen är inte allt som man planerat, men kan bli alldeles magiskt ändå!
Gott Nytt År!
och du, vilken tjusig anka :-))

Anonym sa...

Ja ibland får man verkligen gilla läget.Min far var dålig så jag fick hålla mig redo hela kvällen.
Vi hade varit på sjukhuset kvällen innan till klockan två,,så det kändes,
MiaE

Anne-Lie sa...

Ogillar ett och annat jag läser men gillar att du behåller näsan över vattenytan! Får oxå lite dåligt samvete då jag favouritemum lämnade en av sönerna själv hemma då han vägrade åka med! Men jag känner att det är hans liv och nu måste han ta tag i det - kan inte curla vidare;-))
Nu ska här strax kalasas!

Anonym sa...

Tack för att du delar med dig! Spännande berättelse med vackert slut. Tror att du har en god förmåga att göra det bästa av situationen, och då menar jag det Bästa! Vilka fina bilder och goda rätter! God fortsättning till er alla!
Anita j

Happy sa...

Hoppas du verkligen gillade läget ändå, det verkar ändå som du hade en fin nyårsafton :-) Hoppas din mans bror mår bättre idag!

Kram!

Cari sa...

Roligt att få läsa om er nyårsafton, trots de negativa inslagen.
Hoppas att han som opererat blindtarmen mår bättre nu.

Och så kommer det ju fler nyårsaftnar.

Ingvor sa...

Ledsamt att läsa om sjuklingar, hoppas att allt blir bra för dem!

Göran S sa...

Vi har läst om din nyårsafton,det var ju bara att gilla läget,konstigt att allt händer en helg!

emsa sa...

Kan man gilla läget så blir det mesta gott nog!! Alltid händer det nå´t!!! Hoppas bror och svåger blir piggare! Kraam o god fortsättning!

Janicke sa...

Gott 2011 önskar jag dig och hela familjen. Och god bättring önskar jag din bror.
Vilken vacker servis!
Ankan får nog många att dra på smilbanden,
Kram

Rosa sa...

Hej. Rosa heter jag o jag ramlade in på din blogg av en slump. Jag måste säga att jag tycker din blogg är väldigt underhållande med vackra saker, kort och underbar skrift.

Jag hoppas det är ok för dig att jag kikar in hos dig lite då och då.

God fortsättning på det nya året.

Öbon sa...

Gilla läget. Maken bjuder hem en kompis, som bestämmer sig i sista stund för att han faktiskt vill komma.
Gilla läget. Är ensam hemma nästan hela dagen med diverse förberedelser (dock bortsåg jag från hur lång tid det faktiskt tar att öppna tre humrar som vi ska ha till förrätt och får stå med allt kladd, medan huvudrätten nästan är klar) medan resten av familjen är på annat håll och handlar, vi ska ha "lilljul" med alla tre barnen och somliga 14-åringar hade inte köpt något alls än.
Gilla läget. Maken tar sig en sup, tar sig två, tre, trots löfte om en vit kväll.
Jag blir tvärförbannad.
Gilla läget. Har köpt rödvin till svärmor och mig, ett vin som knappt är drickbart. Ut i vasken med det. Lika bra det, så det inte hamnar i makens glas.
Gilla läget. Gömmer bubblet som skulle varit till tolvslaget i en av tvättkorgarna. Där letar inte maken. Ger sedan bort det till pappa som en extra julklapp.

Men hummern var god, liksom oxfilén och den hemgjorda vaniljglassen. Makens kompis kunde faktiskt köra hem, trots all ny snö. Barnen njöt av fyrverkerierna.

Anni sa...

Svågerns operation gick utmärkt, han fick komma hem samma dag.

Min bror ligger på intensiven.

Pysselfarmor sa...

så det kan bli ibland ....hoppas att din bror är bra nu!