Sidor

30 november 2014

Tre fascinerande skyltar med anknytning till Jane Austen


Jane Austen var en fantastisk kvinna som lyckades skriva sina socialt kritiska berättelser under en tid då kvinnors främsta uppdrag var att gifta sig gott. Hon hade trots sin unga ålder (och jag citerar SvD:) "rakbladsvass observationsförmåga, mästerlig språkhantering och dito nyanskänsla för det ironiska uttrycket, liksom minutiöst genomförd dialog och en osviklig blick för psykologisk trovärdighet och mänskliga drivkrafter".

När man går genom entrébutiken för att komma till det lilla hus i Chawton där Jane Austen bodde 1809-1817 och skrev några av sina mest kända böcker, uppmanas man att inte stanna till i dörröppningen. Här ska svalorna kunna flyga utan att störas.Jane Austen begravdes i en av Europas största katedraler, Winchester Cathedral, byggd 1709. Här finns också ett fantastiskt klinkergolv som ni inte får se i detta inlägg. Jag kan avslöja att det är väldigt vackert!En man som också utförde en otrolig bedrift var dykaren William Walker. Bredvid hans byst i katedralen finns en liten plakett som inte till fullo avslöjar storleken på hans gärning. William Walker stöttade upp Winchester Cathedral, som sakta sjunkit ner i sin torvgrund, med hjälp av mer än 25 000 påsar av betong, 115 000 betongblock, och 900 000 tegelstenar. Han arbetade ensam på sex meters djup, sex timmar om dagen, sex dagar i veckan - i totalt mörker.

9 kommentarer:

Violen sa...

Det här gillar jag, intressanta skyltar och trevlig text!
Ha en skön !:a adventssöndag!

Spanaren sa...

Tack för bättre vetande till dina fina trissar/ kram

Gammelsmurfen sa...

Även jag tycker om dessa skyltar

Eva Trillian sa...

Fylls av beundran för dykaren! Vilken bedrift!
Att vara snäll mot svalorna är inte illa det heller - men lättare!

Anneli - A'la Foto sa...

Intressant att få lära sig något såhär på söndagskvällen! Tack för det!

Jag önskar en skön första Advent!

Freja sa...

Vilka otroligt intressanta skyltar, på helt olika sätt, du lyckats få ihop till trissen. Spännande och lärorikt, bra jobbat!

Linnéa sa...

Tack för att du delar. Fantastiskt att du varit där, en kvinna som jag fnös åt då jag var ung o helt knäppt snobbig. Men det var då det. Tack för din omsorg Anni jag uppskattar det mycket. Hänger på denna vecka för jag vill så gärna vara med. Med det går å h....med kreativiteten. Har nu världens bästa vecka. Stort tack!

Mias Mix sa...

Vilka intressanta skyltar! Min mans farfar var en stor Jane Austen-beundrare när han levde. Men stackars William Walker att jobba där nere i mörkret helt själv!

Åke sa...

Otroligt utfört arbete av William Walker, kul han fick en sådan skylt :)