16 oktober 2016

Äppel päppel pirum parum

http://picasion.com/

På fredagskvällen följde vi med spänning det svenska flicklaget som tävlade i EM-finalen i truppgymnastik. Väninnans dotter var med, så det var toppenkul att se att tjejerna tog brons!

Efter sin middag stack sönerna på scout-LAN och maken och jag var ensamma hemma med vitt vin och krabba.På lördagen plockade vi resten av våra äpplen och körde till Äppelfabriken på Färingsö för att musta. Hela 149 kilo äpplen hade vi med oss, det är inte illa av två gamla Cox Pomona (en halv kasse kom från Filippa och Gul Richard).Musteriet ligger på en liten smal väg, några hus bort från caféet och butiken.
Jag önskar att det varit soligt, för höstfärgerna var fantastiska!Kön till fikat var lång, så min väninna kom perfekt när vi hunnit fram till kassan. Jag valde de två chokladsmakande kakor som fanns.En mysig timme som vi faktiskt tillbringade utomhus, eftersom det var fullt både inne i caféet och i växthuset!På äppelutställningen kunde vi se att det träd vi köpt som Transparente Blanche mycket riktigt var ett Filippa. I år gav det en hel del frukt och till min glädje är de goda - jag var lite sur när jag insåg att vi fått fel träd. Nu är jag glad igen! Dessutom har vi ympat på både Transparente Blanche och Gul Richard (vårt gamla kommer inte att leva så länge till), så det har blivit ett litet familjeträd.Det här är de torra resterna efter mustandet.

Vi fick 16 femliters Bag in Box fulla med must! En av dem lämnade vi hos mina föräldrar där pappa stod i köket och kokade in gröna tomater. Han råkade berätta att han också hade en älgstek i ugnen, så jag frågade snabbt hur dags vi skulle komma.

Och eftersom steken räckte till oss också, kom vi tillbaka några timmar senare och åt en god middag med mamma och pappa! Helt perfekt, när jag inte planerat vad vi annars skulle äta.Idag satt jag länge på verandan och läste i de Allt om Trädgård som jag lånat på biblioteket. Tänk så inspirerad jag blev! Jag fick faktiskt undan flera sådana där saker som jag visste skulle göras, men jag inte riktigt funnit lust till.Först klippte jag gräset och de löv som än så länge har fallit. Körde över fallfrukten också. Sedan planterade jag om en drös med små vallmoplantor som jag frösått, en del i rabatt och andra i kruka. Hoppas att de klarar vintern!

Jag skördade mynta, gräslök och citronmeliss, vet att det egentligen är alldeles för sent men varför låta kryddorna vissna? Myntan var så fin!Lite röj och städande i trädgården blev det också. Kan inte låta bli att fascineras över hur eländiga och vissna funkiorna ser ut samtidigt som ...... den hängpelargon jag köpte på Bauhaus (!!!) är finare än någonsin!

Nu ska jag sätta mig med fötterna högt och se på film, det blir bra!

18 kommentarer:

Mias Mix sa...

Jag kollade inte på gymnastiken men hängde med via facebook och instagram då vi också hade en väns dotter med. Jättekul för dem! Kommer ihåg sonens första SM-guld (innebandy) när han var 14 år, snacka om stolt mamma man var då :)
Vad bra av er att ta vara på alla äpplen. Jag har kämpat med mina men mycket har vi tyvärr släpat upp på komposten. Skäms på oss! Då har vi ändå låtit vänner och grannar komma och plocka. Äpplena tar aldrig slut i år. Nu har ni must så ni klarar er hela vintern. Så gott. Och vilken vacker miljö! Perfekt med middag hos föräldrarna sen.
Önskar dig en fin härlig vecka!

Cari sa...

Vilken härlig helg. Kan sakna Äppelfabriken (men det är mer praktiskt för oss att åka till Roslagens musteri).
Mina pelargoner är också fina fortfarande (inte i klass med din men med mina mått mätt 😂)

Lisbet sa...

Vilken fin helg du haft! Inte klokt så mycket äpplen!
Fina bilder! Och vilken ståtlig pelargon!
Ingen sol här heller och inte visar den sig den kommande veckan, enligt prognosen, fem plus hade vi på dan.

KajsaLisa sa...

Du hittade fina färger i allt grått, 149 kilo, det var inte illa :)

Anneli - A'la Foto sa...

Det var en helt otroligt stor och maffig och vacker hängpelargon!! Och när jag läser cox pomona blir jag såå sugen! Vi hade ett sånt träd när jag var barn och det var så gott! OJ, vad jag vill ha det nu!! Annars väntar jag på Ingrid Marie som fortfarande inte kommit ut i handeln och det är så synd för det är ju nu de är som godast!! Snart blir de ju övermogna!
Det låter som du har haft en ljuvlig helg! Hösten är verkligen fin nu! Lite sol på detta skulle inte skada! :)

Helen sa...

Vilken härlig helg och vad fantastiskt med ett äppelmusteri!! Det finns inget sådant i våra trakter. Hos mig har tyvärr mina två äppelträd dött de senaste åren ��. Måste nog plantera några nya.

Janicke sa...

En så härlig helg! Fantastisk hängpelargon, ska du övervintra den?
Så klok du är som lånar tidningar på biblioteket, det glömmer jag alltid bort.

Nette Cecilia sa...

Har en kusinsdotter som sysslar med gymnastik också dom är skickliga .Åh så mycket äppel ,avis då jag tänker på vårt träd som gav 10 äpplen i år .kramen Nette

Violen sa...

Jag missade gymnasterna och det är jag ledsen över! Vilken kroppskontroll de har! En imponerande mängd äpplen, tycker mig känna doften ändå hit! Bra att ni tar vara på frukten, det ligger massor av äpplen och ruttnar i trädgårdarna!

Unknown sa...

Åh, så många härliga höstbilder med allt vad hösten innebär. Gillar stolen med armbanden!! hoppas många handlade. Ha en fin vecka. /Lotta

Anonym sa...

Vilken fantastisk pelargon! Kul att dom visade gymnastiktävling på TV. Jag har haft jobbhelg så för mig var det inte läge att kolla men syrran som är fd gymnast och har döttrar som tävlar satt som klistrad. Och hon fällde nog en och annan tår också. Döttrarna tävlade inte nu men den äldsta var med i SM i trupp/mix. Dom är ju så imponerande duktiga. Jösses, själv känner man sig som ett tungt kylskåp... Ha det gott! Kram

Barbro sa...

Åter igen kan jag känna mig avundsjuk. Jag vill ju ockaå ha äpplen, i min egen trädgård. Men de klarar inte klimatet, i så fall bara de suraste sådana kanske, och de klarar jag mig ifrån. Får handla på Konsum istället. Katja - min favorit.
Mycket klokt att ta tillvara på all frukt som blir över. Men jag undrar vad gör du av 16 femliters Bag in bok med äpplerester? Är bara nyfiken-

De var jätteduktiga tjejerna i gymnastik, så häftigt att du har en bekant i tävlingen. Såg dem innan vi for för att äta och bowla så jag var ju inte riktigt insatt i tävlingen, men såg så suveräna de var.

Anni sa...

Ja du Barbro, det såg onekligen ut som om det var resterna vi fick med oss hem. Jag har ändrat i texten för det var såklart 16 BiB med must och inget annat!

BP sa...

Som vanligt full rulle hos dig! Kul med ett brons till truppgymnastiktjejerna!
Sedan så skrattade jag gott åt "sanden" i skottkärran:-)

anemonen sa...

Här rullar det på fortare än kvickt hos dig. Önskar jag hade lite av din energi. Lyllos där. Nåja jag ångar nu att vi inte körde våra äpplen från de gamla träden från 30 talet som ännu bär rikligt med frukt till musteri. Tänkte inte så långt Grrrrr. Tack för alla fina bilder och tänk transparent Blanche var min fars favoritäppelträd så det hade vi men det dog tyvärr och äpplena var känsliga så de fick man plocka från träden innan de föll.

betty-NZ sa...

Autumn is a great season for photos and smells and sights! I haven't had apple cider in a long time, so I hope you had a sip for me. :)

Gurkiss sa...

Hej!

Vad roligt med brons :)

Du är verkligen duktig med din trädgård och plantor :)
Kul med äpplemust på sina egna äpplen :)

Ha de gott.
Kram Gurkiss

svar: Det är inte blöja på taket *hehe* Det är bomull :)

Eva Trillian sa...

Vilket härligt, höstigt, livsglatt inlägg i all enkelhet! :) Du inspirerar!
Måste kolla om vi har något musteri i närheten (ja, närheten och närheten - inom en 10-mils radie kanske då) det r synd att låta äpplena förfaras!