30 maj 2017

En somrig tjejhelg i Blekinge


På förmiddagen i fredags flög jag till Ronneby. Vid starten från Bromma tryckte jag kameran mot fönstret och lyckades få med mitt hus precis i nederkanten på bilden, tyvärr med skärpan på fel ställe.
Med tanke på att jag ingenting såg är jag glad att jag i alla fall fick med kåken!Jag blev upphämtad av Ingvor som kommit körande från nordvästra Skåne och vi åkte direkt till Café Mandeltårtan vid Ronneby Brunnspark. Här satt vi och njöt i solen i en timme innan Razzy och Öbon dök upp, de hade kört bil från stockholmstrakten tidigt på morgonen. Jag hade bokat flyget för att ge två andra väninnor chansen att få plats i bilen, men de hade hoppat av evenemanget.

Efter ytterligare en timme kom Anne-Lie som haft otur med pyspunka på vägen från Västkusten.Vi hade inte lidit det minsta av att sitta i solen och vänta, men när Anne-Lie ätit sin sena lunch tog vi oss över ån och kikade runt lite bland de vackra byggnaderna i Brunnsparken.
Annika, vår värdinna i Karlskrona, hade dock väntat otåligt på oss. Hon hade trott att vi skulle finnas hos henne när hon slutade jobbet för dagen, men hon hann förbereda både det ena och det andra innan vi dök upp. Då hade de som skulle bo på hotell hunnit checkat in också.

Anne-Lie bjöd på vår klassiska Pimm's, en ny upplevelse för Ingvor som inte heller hade träffat alla de andra förut. Vi är alla gamla bloggvänner från ett slutet forum, men det betyder ju inte att alla har setts IRL.Så det var minsann både trevligt, gott och otroligt mysigt att sitta ner och mumsa och prata och skratta tillsammans. Ett skypesamtal med en väninna i Värmland som inte kunnat komma, fick tårarna att rinna - inte av sorg utan av sanslöst skrattande!Precis efter solnedgången kom vi ut på en kvällspromenad i underbart vackra Karlskrona.Jag hade inte gått runt bland de små husen på Björkholmen förut, tänk vilken idyll de gamla arbetarbostäderna är idag!


Efter kvällspromenaden sov vi gott och så sågs vi alla vid niotiden på lördagen, då hade även Barbro kommit från sina svärföräldrar.Vi satte oss i två av bilarna och körde kustvägen till Orranäs där det tillverkas getost.Tyvärr kunde vi inte handla just då eftersom mjölkning av getterna pågick.Vi körde vidare till idyllen Kristianopel, en liten pärla som osar av charm!Här flaggar man glatt med Dannebrogen för att minnas sin historia. Kristianopel grundades av danske Kristian IV år 1600 och överlämnades till Sverige 1658.Vi åt lunch på Sött och Salt i hamnen och gick sedan runt bland de pittoreska små husen.

Och påmindes om att vi var på landet där löpsedlarna ser lite annorlunda ut än hemma i nollåttaland.Sedan gick vi upp på resterna av försvarsmuren. Den starkare delen av muren, den mot land, raserades redan 1678 och stenarna därifrån togs till Karlskrona.Nu ligger här en söt stugby med utsikt mot havet åt flera håll.Och Anne-Lie, ja hon gjorde som hon brukar. Alla vi andra stod i rad för att fotografera hennes bad.På vägen tillbaka kunde vi i alla fall köpa lite getost. Tyvärr fanns inte så mycket att välja på då getterna sinat sedan i höstas och precis börjat ge mjölk nu när de fått killingar. En stor sats med getost var på gång inne i mejeriet.
Åter i Karlskrona hade det pågått rally och nu var det prisutdelning på torget. Så udda med rallybilarna och den pampiga kyrkan tillsammans!
En glass slank ner innan vi handlade middagsmaten och Barbro gav sig av igen.Nu blev det Aperol som fördrink. Självklart förevigad med alla möjliga kameror.Sedan åt vi lax och hade det lika trevligt och glatt som kvällen innan.På söndagsmorgonen gav sig alla bilister av ganska tidigt och vi som var kvar gick en förmiddagspromenad.Nog är det otroligt vilka bostadslägen det finns?Vi insåg att vi egentligen inte varit runt så mycket i själva Karlskrona denna gång. Staden ger sådan mersmak!Till sist skjutsades jag till flyget och efter en disig och mycket skumpig landning var jag hemma, flera timmar före stackarna som fastnat i bilköer ...

9 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Oj så mycket fina upplevelser , fina bilder och måånga bilder men alltid lika trevligt att läsa .Kramen Nette

BP sa...

Vilken underbar bildkavalkad från Karlskrona, där jag faktiskt aldrig varit. Så många fina pärlor det finns på hemmaplan. Ibland frågar jag mig varför jag/vi alltid åker utomlands, när det finns så mycket kvar att upptäcka i Sverige. Enda svaret jag har är "vädret". Å ni hade ju en fantastisk tur med den saken också.

Anne-Lie sa...

Helt klart ett härligt äventyr som gav mersmak!

Lisbet sa...

Ja se det var dagar att minnas!
Gissar jag rätt då jag tänker att jag kunnat vara med där :) ?
Tack för att du delade med dig av dina upplevelser!

Lena i Wales sa...

Vilka trevliga dagar och tack så mycket för en trevlig rundvandring i en stad det var längesedan jag var i.
Ha det bra!

Mia Eggimann sa...

Det ser helt underbart ut, vilken idyll. Jag var där för många år sedan när min moster bodde där. Fint väder hade ni med.

Vonkis sa...

Det är verkligen fint i Karlskrona, var där -98. Herre min je, det är ju snart 20 år sedan!

Och som vanligt blir jag hungrig efter att ha läst här :-)

Eva Trillian sa...

Vilka fantastiskt fina dagar :) Sitter här och får semesterfeeling och lite längtan!

Mias Mix sa...

Så många idylliska bilder! Ser jättemysigt ut där. Och vet ju att ni hade roligt också! Min man föddes i Ronneby, men jag tror faktiskt inte jag varit i Blekinge. Annars har jag nog varit i de flesta landskap i Sverige. Smidigt att flyga. Vi bilar till Skåne nästa vecka.