07 augusti 2017

Till Millesgården med dottern


Igår höll jag prova-på-kurs i glasfusing för Mia och tre av hennes vänner. Kreativiteten sprudlade, men de lämnade alldeles för mycket bulle och chokladkaka kvar till mig. Jag är gräsänka denna vecka och vill inte trycka i mig allt som blev kvar, så jag åkte in till dottern och gav henne resterna. Efter en god sushilunch blev det en utflykt till Millesgården. (TIPS! Med Kulturarvskortet är det halva entrépriset. TIPS!)Här ställer Lars Jonsson ut fågelmålningar i olja och akvarell. Jag föredrar akvarell och älskar rödhakar!Kunde inte låta att fota av denna till Gärdsmygen.Dessutom fanns djurskulpturer av Kent Ullberg i olika material.

Efter att ha njutit av konsten och köpt oss var sitt vykort med rödhaken på gick vi ut i parken med alla Milles enorma skulpturer. Kontrasten mot bakgrunden är minst sagt speciell.Vissa kroppsställningar är också speciella. Yoga, eller?Och så den här eremiten som spanar på brudarna.Hur tänkte Milles när han gjorde honom? Skägget och pubeshåret är snarlika.Men visst är det fascinerande hur Milles fått fram formernas mjukhet i ett hårt material?Förutom alla statyer är trapporna och stenläggningarna något som imponerar.Det finns tre rejäla stentrappor. Alla lika vackra.Terrasseringarna, ja de är också i sten.Den här fontänen som symboliserar hela Millesgården finns vid ursprungsentrén.Det visade sig att dottern aldrig hade varit inne i huvudbyggnaden, bara i utställningshallen och parken.Här som finns så fantastiska mosaikgolv!Tänk att herr och fru Milles själva kröp runt på knä och lade bitarna.
Så finns skulpturer och marmorerade väggar, den stora ateljén med högt i tak, det lilla utrymmet där frun fick sitta och måla samt den långa gången med antika skulpturer.Vid fikat hade dottern en helt ny syn på hela museet, nu när hon sett mer av det. Dessutom var bullen med svart vinbärssylt och mandelmassa väldigt god! (Mitt fula glas med te med mjölk fick inte vara med på bild.)Så satte vi våra entrébevislappar bland alla andra och promenerade till Gullvivans trädgård som jag länge velat besökamen se där var det var stängt. Vi stack upp kamerorna över staketet och fotade det vi kunde. Jag lärde mig återigen att hemsidor inte uppdateras utan att man måste ofta kolla på facebook för att finna det som är aktuellt. Suck.

8 kommentarer:

Mias Mix sa...

Tack för igår och tack för länken! Vi är väldigt nöjda, det var jättekul :) Och hade gärna ätit mer för det var vansinnigt gott men måste ju tänka på figuren...
De där statyerna faller inte mig i smaken men trapporna är jätteläckra, gillar även målningarna på fåglarna! Vad synd att trädgården var stängd. Ja det är verkligen facebook och instagram som gäller nu för tiden! Kram

BP sa...

Ser att din dotter går absolut i sin mammas konstnärliga fotspår:-)
Kul att Mia och hennes kompisar gick på kurs hos dig och att du hittade en Gärdsmyg åt Gärdsmygen. Gillade akvarellarna, även om jag annars inte är så värst förtjust i akvareller.

Å precis som Mia tycker jag inte om skulpturerna heller, men gillar dina vinklar på dom i dina bilder.

Rost och rädisor sa...

Vilken trevlig dag ni verkar ha haft och så fick jag ett tips på handelsträdgård också när jag är i krokarna.
Allt gott
/Anette

Anne-Lie sa...

Noterar att du åker till dottern för att lämna av fika och sen går ni ut och fikar :)
Statyerna är otroligt vackra!

Vonkis sa...

Det är verkligen fint på Millesgården. Det är ett tag sedan jag var där nu, tror det var när de hade sin utställning om Beatrix Potter.

Ang. glassen i Söderköping.
De gånger jag ätit på Smultronstället har de bara haft Sia-glass. Tror grejen hos dem är deras stora och lite roliga uppläggningar. Åker du till Söderköping någon gång rekommenderar jag istället Göta glass som också ligger vid kanalen, de har egen glass.

Eva Trillian sa...

Så mycket tänkvärd konst på Millesgården. De där fåglarna är ju helt fantastiska!

Maribel sa...

En härlig utflykt, fåglarna blir mina favoriter, speciellt den lilla Rödhaken.
Ha det fint /Marika

Janicke sa...

Millesgården är verkligen en pärla. Spännande, rolig, vacker, oändlig mängd detaljer att upptäcka.
Tack för rundturen!