Sidor

02 oktober 2017

En helg på västkusten


Vi kom iväg strax efter sju på lördagsmorgonen. Jag var inte så pigg då, men visste ju att jag kunde sova i bilen. Nu skulle vi till Halmstad för att fira min morbror som fyllde 80 år.Det var makalöst vackert med dimman, höstfärgerna och den lågt stående solen. Jag hade gärna stannat och fotograferat, så det var lite frustrerande att sitta med mobilen på motorvägen och se allt bara svepa förbi.Vi stannade till på IKEA i Jönköping för att köpa lakan till äldste sonen, han behöver en annan storlek när han flyttar nästa gång. Annars körde vi nonstop till Heagårds skafferi, norr om Halmstad, där vi träffade min väninna Eva.Vilket mysigt ställe detta var! Dagens lunch även på lördagar, men dessutom såklart en hel del annat att välja på. Cafédelen var även butik och allt var snyggt exponerat under de vackra tegelvalven.Flera olika sittplatser; långbord, vanliga bord och bekvämare fåtöljer att jäsa i - här fanns plats för alla modeller. Det var inte så många där när vi kom, men sedan fylldes det på riktigt bra.I bortre änden av byggnaden var en finare restaurangdel.Jag åt varmrökt lax, maken valde charkplanka och Eva åt dagens fläskfilé (vilket visade sig vara en lite snålt tilltagen portion).Efter att ha checkat in på vårt hotell i Halmstad fick vi och två släktingar (som visade sig bo på samma hotell) skjuts av Eva till min morbrors lägenhet. På balkongen står min kusin och vinkar välkomnande!På väggen hade morbror sina föräldrars bröllopsfoto. Morbror var bara dryga månaden och min mamma 2,5 år när mormor dog.

Under sina glansdagar var morbror både spelare och tränare i Halmstad bollklubb, men idag är han en mager skugga av den man han en gång var. Vi var hos honom i en dryg halvtimme, åt tårta och överlämnade paket. Det var ungefär vad han orkade med.Ombyte på hotellet, en öl på en pub och sedanhade min kusin bokat bord åt oss på Restaurant Pio.
Så gott och så trevligt det var!

Min mat (karljohansravioli) var inte den vackraste på foto, så jag bjuder på min brorsons förrätt; tre variationer på lax.Makens kummel med grönkål och rödbeta var fantastiskt god (liksom min fläskfilé).Efter maten gick vi över gångbron till min kusins lägenhetdär vi bjöds på champagnepannacotta och en hel del god dryck.Det blev sent innan vi vandrade tillbaka till hotellet i den ljumma höstkvällen. Halmstad var fyllt av festande ungdomar denna lönelördag.

På söndagen körde vi via Göteborg och äldste sonen. Vi handlade två rediga kassar med mat, lagade sex portioner kyckling till matlådor och åt räkmackor innan vi körde tillbaka till Stockholm.

Idag skulle jag ha stått i butiken, men hade klokt nog bytt bort dagen med en kollega. Istället följer jag det som händer i Las Vegas. När jag slog på teven på morgonen var det två döda och tjugo skadade, men jag insåg att siffrorna kommer att bli mycket, mycket högre. Just nu är de uppe i 50 respektive 200 ...

HUR kan sådan grymhet finnas?

5 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Fint att kunna fira en 80-åring och kombinera det med att hälsa på Göteborgaren :) Hoppas han hittat boende nu.
Avskärmad från verkligheten sedan igår (självvalt) så fick jag inte till mig om vad som hänt i LAS förrän för någon timme sedan. Fruktansvärt. Vad är det för fel på folk?

BP sa...

Heagårds skafferi - mums, helt i min smak, inredningen alltså.
Sedan fick jag nästan en matorgasm när jag såg laxtallriken, speciellt laxtartar älskar jag:-) Å då Pannacotta är en av få sötsaker som jag gillar slinker den också ned - så vackert upplagd!
Å toalettskylten är en höjdare - helt i min smak den också.

PS. Vilken fruktansvärd tragedi i Las Vegas!!! Men med landets icke befintliga vapenlagar lär det inte bli den sista masskjutningen - tyvärr... DS.

Susanne sa...

Vilken härlig trip :) Och vilket ställe, Heagårds! Kanske nåt att besöka framöver. Så du har också barn i Göteborg... Jag har min dotter boendes där med sin sambo. Och hon lär nog bli kvar där om inget annat inträffar. Göteborg är ju en väldans trevlig stad att besöka, dessutom :)
Jag och maken var på besök i vår huvudstad i fredags och hade tänkt oss en promenad ner till Gamla stan men blev sittandes i bilkö.... i över en timme så tiden rann ifrån oss men tack och lov hann vi med att få i oss en bit mat innan föreställningen började, 19,30. Var och såg Brolle på Göta Lejon <3. Wow! Det var verkligen nåt vi gillade och kommer leva länge på. Man behöver verkligen positiva inslag mitt i annat elände som händer i vår värld... Må så gott. Kram <3

Lisbet sa...

Det var en fin dag då ni hann med mycket! Förstår att det känns frustrerande för dig när du snabbt åker förbi en massa vackra vyer och inte hinner fota.

Nu har jag funderat och funderat. Hur få Sommarminnesången åt dig... Den finns inte på youtube, men hittade ngt på google. Sången börjar med "I en badvik som jag känner...". Och den handlar inte om sånadär silverfiskar :) utan om den vackra silverfisken i sjön :) Kanske jag kan skicka noter och text åt dig?

Nu ska du ha det riktigt bra!
kram

Olga T sa...

Så du har varit i mina trakter! Trevligt :)
HBK följer vi ju så klart. Men det var ju ett tag sedan din morbror var aktiv antar jag så jag kanske inte vet vem han är.

Las Vegas ja, finns inte ord.