19 oktober 2017

Min trädgård just nu


Sedan förra fredagens Blommig fredagsinlägg har jag röjt lite i trädgården. Räfsat på grusgången och sopat av trappan. Maken har fått handla hem täckbark och markduk, för jag ville göra fint under mina rhododendron.

På lördagen var jag på luffarslöjdskurs, på söndagen besökte jag en trädgård som vill vara med när vi har Öppna Trädgårdar nästa år, på måndagen var jag sjuk. Pang bara. Förkyld.

Jag som skulle lyssnat på Linda Schiléns föredrag på tisdagen och varit på tjejmiddag ikväll. Så trist att lämna återbud! För att trösta mig lite lägger jag in mitt nya bidrag till Blommig fredag redan nu.

Utanför mitt hus blommar fortfarande mina fyllda flitiga lisor. De har växt sig stora och vackra och står i fem höga blå krukor på var sida om entrén.De är verkligen en favoritblomma och jag är oerhört tacksam för att jag kan hitta dem billigt på Lidl av alla ställen!På ena sidan av entrén har klockrankan fått växa sig galen, nästa år ska jag satsa på den blåblommande och ett lite mer ordnat klätterstöd.Lite spridda som vore de självsådda står mina fyllda och halvfyllda rosenskära. I morse var de böjda för det var kallt under småtimmarna, men under dagen har de repat sig.Det lilla växthuset står väl inbäddat med det rödbladiga prydnadskörsbäret bakom sig - det som skulle bli högst två meter men är minst fyra. Jag klagar inte!Den höga höstastern jag fått av mamma. Frodig och frikostigt blomvillig.Inne i växthuset har jag nu skördat de sista tomaterna. Jag fick en planta (som blev två) av dottern och har fått mängder säger mängder av små söta tomater. En del föll så fint och mjukt i min korgstol med den blå filten.Chilin är det dags att skörda.Plötsligt kom det upp en physalisplanta i krukan med chili. Den lär inte hinna ge någon frukt, men det var kul att ett gammalt frö legat kvar i jorden och grott. Kunde kanske ha vaknat något tidigare bara.På sydsidan av växthuset ger björnbären lite mindre frukt än tidigare år, trots att jag vattnade under den torra sommaren.Ett rotskott kommer dock upp i gräsmattan någon meter bort. Det ska få stå kvar så gräver jag upp det i vår.

I morse var det vitt på gräs och rotskott.Så fascinerande att se de små iskornen!Även grönkålen hade fått vacker frost, men den hade hunnit tina lite innan jag kom ut med kameran. Visst ser den ut som koraller snarare än kål?Höstanemon har väl de flesta trädgårdstokar?Utanför ateljén står pärlan, min japanska lönn som jag fick gratis av trädgårdsmästaren för att han inte trodde att den skulle överleva.

Framför står ett litet prydnadskörsbär som jag köpte i Danmark förrförra påsken. Hade inte en tanke på att det kunde få så fin höstfärg också!Nog är lönnen rent magisk när solen skiner?!Jag lyckades stå ute och skära lite glasänglar när solen värmde. Fick närgånget besök av en bärfis. Tänk att ett så litet kryp kan ha så stor skugga!25 kommentarer:

BP sa...

Det bidraget passar verkligen perfekt till Blommig fredag. Det är fortfarande mycket som blommar hos dig! Å korallerna var otroligt vackra!
Osis med förkylning, men om det är en tröst så är du inte ensam om den. Krya på dig!

Susjos sa...

Men va....så mycket som fortfarande blommar i din trädgård, imponerande bilder! Bärfisens skugga var också imponerande ;-)

Så kul att du nämnde Roy Fares café i min blogg, har aldrig hört talas om honom, men när vi satt på SATURNUS CAFÉ så berättade väninnan om Roy Fares café dit hon skulle gå! Världen är allt bra liten :-)

Paula i pörtet sa...

Vilken underbar bärlus...av allt det vackra du visar så fastnar jag ändå hos honom, så speciell och så avslöjande...
I min växtzon nr 7 blommar ingenting längre, men det är ok, så ska det vara när man börjar längta efter vit snö och krispigt kalla dagar. Jag har förberett och plockat fram halsdukar, vantar och mössor, långkalsongerna ligger ännu kvar i vinterförrådet...

Luna Ek sa...

Kul att titta in hos dig igen. Hoppas du mår bättre nu.
Ha en bra helg Luna

Marit sa...

Så vakkert det er hos deg nå! Flotte høstfarger på alle lønnene, og høstanemoner må en jo ha selv om de kan være vanskelige å få til å trives. Fylte Flittige Lise er også så vakre. De må jeg huske på å kjøpe til neste vår :)
Ha en fin helg!

Maggan sa...

Så mycket vackert som blommar hos dig fortfarande och vilken vacker färg Lönnen har fått nu på hösten.Så synd med förkylning den kommer alltid olämpligt hoppas på god bättring.I natt har vi haft frost nu vet man inte om det ligger snö på marken någon morgon men jag är beredd jag bor i zon 5 och har varit med förr.Ha det gott/Margareta

Carina sa...

Härligt mycket som blommar hos dig... Men mindre kul med förkylning. Min har liksom poppat upp igen efter att ha varit bättre några dagar. Körsbärs- och plommonträd får ofta helt ljuvliga höstfärger och det är ju ingen nackdel precis. Men visst är skuggorna låånga nu :)

Krya på dig! Carina

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

PS... länken från blommig fredag fungerar inte... ;)

Carina

Maribel sa...

Hej Anni!
Den dubbla flitiga lisan är en favorit, i år hittade jag inga rosa.
Din röda lönn gör mig än mer säker på att en sådan fattas hos mig.
Hoppas kunna visa en fin bild av björnbär nästa år, har planterat två i år. Hoppas du kryar på dig.
Trevlig helg /Marika

Trädgård i Torslanda sa...

Inte för att jag längtar efter frost men det ser väldigt vackert ut på dina bilder. Rosenskäran blommar som galna här också, fortfarande.
//Helene

Anette i Torsåker sa...

Åh vilken samlig med härliga bilder. Tack för titten.
Trevlig helg!
/Anette

Anita sa...

Viket härligt inlägg även om det var tråkigt att läsa att du är förkyld. Fantastiskt med den vackra lönnen som "inte skulle överleva". Den visade verkligen att så inte var fallet. När man ser bärfisens skugga kan man tro det är ett monster. Håller med om att grönkålen ser ut som ett korallrev. Jag smakade min frostnupna för en stund sedan och den smakade fint. Klockranka odlande jag förr men har ingen bra plats för den längre. Men jag odlade den blå (fast blommorna blev vitgula innan dom övergick i blått). Den fyllda Flitiga Lisan är fantastisk. Som små rosor. Jag har sett på olika bloggar att det är många som hittat fynd på Lidl.

Blev nyfiken på din chili. Så rikligt med frukter. Vilken sort är det och hur är den i styrka?

Krya på dig nu och ha en skön helg!
Kram Anita

PS! Du frågade hos mig vad som växte under min japanska lönn. Det är en spansknäva som heter 'Klaas'. Just den sorten går nog inte att få tag i längre men spansknävorna är fantastiska långblommare. Dom börjar i mitten av juli och blommar sedan långt in på hösten. Mina brukar blomma i november.

Susie på Stjärnarve... sa...

Nämen, har du inte dom blommor som verkligen finns i blått i blått!? Det var udda..... *fniss'
KRAM och TREVLIG HELG - hoppas du är på bättringsvägen!
Susie

Inger sa...

Mycket höstfint hos dig, fastnar för höstastern.
Lycka till med dina hortensior!
Trevlig helg!

Susjos sa...

Hehe...nu var jag tvungen att googla på Roy Fares, och han har gjort en del ser jag...och inte var han dum att titta på heller! Men som sagt kakor och desserter är inget som frestar mej så mycket :-D

Anjas Hill sa...

Fina bilder på frostbitna växter. Själv avstår jag gärna från frostbilderna även om de är vackra. Hatar nämligen kylan - och särsklit efter denna "sommaren".
Den lilla bärfisen med den stora skuggan ser så rörande ut.

Ha det himla fint!"
/Anja

Min Lilla Kokvrå sa...

Så mycket fint du har att visa från din trädgård.
Frostbilderna är verkligen vackra och jag bara älskar de japanska lönnarnas röda färg :)

Trevlig helg!
Birgitta

Rost och rädisor sa...

Många fina bilder, men bärfisen gillar jag särskilt. Härligt när man kan stå utomhus och jobba.
Allt gott
/Anette

Villrose sa...

Men - det var jo de fylte flittiglisene! Kjempefine. Jeg har hatt den sorten flere ganger, og ser alltid etter den. Sånn rosafarge med litt blått i.
Ha en fin helg!

Nette Cecilia sa...

Härligt i din trädgård ,här är allt fruset nu -5 grader då överlever inget.Trevlig fortsättning på helgen ,Nette

Eva Trillian sa...

Ett inlägg med vackra detaljer som värmer sinnet med alla sina färger!
Krya på dig!

Veronica sa...

Vet du att jag är galet avis på din vita klockranka. Jag köpte 2 påsar med frön av den i våras men inte en enda lyckades jag få att gro. Den blå däremot verkar tycka om mig :)

Krya!

//Veronica

Mias Mix sa...

Så trist och onödigt att bli sjuk. Hoppas du mår bättre nu! Fantastiskt vad det blommar fortfarande! Häftig bild på lilla bärfisen!! Vi har också en japansk lönn, de är otroligt vackra. Brukar plocka några kvistar och lägga på bordet när jag dukar till middag.
Sv: De viner vi druckit hittills har varit jättegoda! Jag har inga supergamla. De äldsta är från barnens födelseår och det är deras viner. Men jag har några som är 10-15 år. Och så har jag hittat fynd utomlands, viner som kostar många hundra här hemma, men runt hundringen utomlands. Chateau Lafite Rotschild från 1949 kan nog tyvärr vara för gammal, tappat all spänst och fruktsyra. Men det skulle vara en upplevelse att prova!
Och älgflugor har vi tyvärr. De är hemska. Verkligen anfaller och sätter sig i håret eller nånstans.ss Och då släpper de vingarna och ser mer ut som en spindel som är svår att få bort. En dag fick jag först en i pannan när jag red, den fick jag bort, sen när jag kom hem hade jag en i nacken... Lilla Charles fick en i sin ljusa kalufs när vi plockade svamp. Hoppas du fortsätter slippa dem!

Anonym sa...

Sent besök i din trädgård, men du hade mycket fint. Gissar att den vackra lönnen har tappat bladen vid det här laget. Mina är kala nu i alla fall, men de är så vackra under den tid de har höstlöv.
Kram Kristina

janicke sa...

Åh så härligt, med superfina bilder! Du har verkligen ett paradis.