04 november 2017

Månadens trädgårdsbild - november


Natten till fredagen kom den första riktiga frostnatten till min trädgård - och ändå inte. Jag är så tacksam för att det fortfarande är milt nog för klockrankan att blomma. Kontrasten mot piprankans vissnade blad blir stor.Mina flitiga lisor tål inte så låga temperaturer, de har gett upp, men denna afrikanska tusensköna bestämde sig för att blomma igen efter någon månads uppehåll.Fågelbadet med stillastående vatten hade en tunn, tunn ishinna.Jag tänkte försöka fotografera samma vyer varje månad, även om den inte kommer att skilja sig så väldigt mycket åt just under vintern. Från trädgårdens sydspets.Och vyn från min narcissäng, i höst har jag också grävt ner massor av tulpaner här - det blir intressant att se hur det tar sig.På trädäcket har jag och Lillhunken ställt ihop utemöbler. Vi hittade inte den stora presenningen, så maken får gräva fram den och färdigställa paketet idag.

Helena tycks ha missat att lägga upp veckans länksida för Blommig fredag, så jag länkar till hennes huvudsida. Nu ska jag ta morgonens andra tebalja och njuta av de scones maken har bakat.

14 kommentarer:

mossfolk sa...

Härligt med blommor i trädgården i november!
Jag har inte satt en enda tulpanlök i höst. Har efter flera års idoga försök lärt mig att rådjuren är väääldigt hungriga på våren. Och mina tulpaner är bestämt bästa sortens kalasmat...

Maribel sa...

Hej Anni!
Klockrankan är otrolig, bildar nya knoppar hos mig fortfarande, men det är nog tyvärr över snart. Hittade några frökapslar och det är jag glad för. Fina bilder med huset, undrar om det är ditt blåregn som klättrar över fönstren?
Ha en trevlig helg!
Marika

Anita sa...

Visst är det härligt med klockranka. Jag hade det förr, fast den blå. Nu har jag ingen riktigt bra plats men sugen blir jag. Vilken härlig färg på den afrikanska tusenskönan. En riktigt färgchock i mörka november. Och så snyggt med isen på fågelbadet. Som en härligt abstrakt tavla.

Så roligt att du ska fotografera samma vyer varje månad. Det kommer jag också att göra och jag ska starta i januari. Hade ju några på mitt senaste inlägg men dom kom mer till av en slump, inte planerade. Ert hus är så fint och det ser så fint ut med träden som inramning. Spännande med narcissängen och ännu mer spännande med tulpanerna. Hoppas du får ha dom ifred för rådjuren. Jag har gett upp tulpaner i trädgården. Däremot har jag satt 'Apricot Beauty' i en terrakottakruka som jag hoppas få ha ifred. Ett litet test.

Du frågade om jag hade hosta runt mitt äppelträd. Jag har svarat hos mig men klistrar in svaret även här så att jag är säker på att du ser det. Här är det ...

Det är riktigt att det är ett äppelträd men det du ser är inte planterat runt trädet, det är en rabatt som ligger framför men när man ser bilden ser det nästan ut som den ligger runt trädstammen. Det är inte hosta utan lungört. Jag odlar dom mest för bladens skull. Jag har olika sorter och bladen är olika på dom. På våren när dom blommar är dom dessutom vackra med sina pastellfärgade blommor, som en påse med lördagsgodis. Normalt har vi en blöt tomt men i somras så var den oerhört torr. Men nu är det inte det minsta torrt längre, nu är det alldeles för blött istället. Det där med lagom har inte slagit igenom i min trädgård :)

Önskar dig en fortsatt skön helg!

BP sa...

"A happy garden" skulle jag vilja säga, där det fortfarande finns mycket liv kvar. Dessutom blev ju bilderna extra fina då du passade på att fota när det var soligt ute:-)

PS. Jag tipsade dig och några till om bokläsningsenkäten genom att länka till era bloggar i mitt inlägg. Det var några stycken som nappade. Dessutom kom det några till som läste mitt inlägg, men inte är "stammisar" hos mig. Jättekul! Hoppas du också hänger på! DS.

Anjas Hill sa...

Afrikansk tusensköna - den vilda arten såg jag för första gången på Atlasbergen i Tunisien 1974...
Vilket vackert hus du bor i.
Att fota på ett och samma ställe under ett år, varje månad kan ha sina poänger, men själv tröttnar jag.
Tänker ibland på dig när jag glor i mina två medelhavsblå, stora kärl - som bara står tomma...;-)!

Ha det gott!
/Anja

Rost och rädisor sa...

Lite avundsjuk på er som fortfarande har blomning kvar. Här lade klockrankorna av denna veckan, men de har stått emot ett tiotal frostnätter, storm och hällregn. Verkligen tacksamma.
Mysigt att ha tulpanblomning att se fram emot och en bild från samma ställe per månad kommer att bli en rolig dokumentarion!
Allt gott
/Anette

Åke sa...

WOW SÅ VACKERT!!! Lite vemodigt... men det fina går i dvala och återkommer till våren :) Jag fick ett par hyffsade skott igår då termometern visade -5° 40 talet mil norr om dig... Jag ska kanske hänga på...

Eva Trillian sa...

Hösten är en favorit just för att allt gör sig redo för vila. Ja, visst blir lite mörkare för oss - men fokus blir annat och ...ja, jag gillar det .
Vacker bild på den tunna ishinnan!

Olga T sa...

Å så härligt!
Visst är det kul med kartor!!
Tyvärr hade vi vänt från Gamla Stan när vi hade mailkontakt. Det får bli vid en annan resa.

Violen sa...

Det finns fortfarande mycket som är vackert i din trädgård! Lätt bedagade skönheter är också värda att betrakta. Hos oss har blodnävan glatt oss med några nya, fräscha blommor! Är tiden ur led?

Anonym sa...

Vilket fint hus ni har, kul att se lite av det. :) Det är roligt att följa en vy i taget under året och se skillnaderna, ska bli kul att följa.
Kram Kristina

Annette sa...

Det är litet vemodigt med höst, när trädgårdsmöbler och hos oss även studsmatta ställs undan. Jag har krattat lönnlöv i två timmar (ännu mer kvar...) och tänkte på hur mycket man ser fram emot att löven skall spricka ut på våren, men hur mycket slit det är att kratta upp dem på hösten. I morgon skall jag ta en bild av lövhögarna, man tror knappt det är sant med de enorma mängderna. Jag gillar de stora träden, annars skulle det bli väldigt öppet och blåsigt här på Roslagsslätten, men det är trist att det inte går att få liv i rabatterna på grund av alla trädrötter. Däremot kan man ju satsa på vårlökar, så det har jag gjort i år igen, som skall ned i jorden innan det blir tjäle. Däremot visste jag inte att jag borde satsa på gamla sorter. Enligt en trädgårdsexpert på SVT ruttnar framodlade lökar och försvinner, medan gamla sorter överlever i åratal. Undrar om det stämmer..?

trädgårdsdrömmar sa...

Älskar Klockrankan Hade en blå och en vit ett år och som dom blommade.Underbart att se på.
Trevlig helg.

Villrose sa...

Fin klokkeranke!
Utrolig trivelig "Saltkråkan"-hus! Fint å se bilder gjennom året fra samme vinkel.
God helg!