24 november 2017

Mjuka färger i en engelsk trädgård


Kan man någonsin bli besviken på en engelsk trädgård? Det har i alla fall aldrig hänt mig. Bara det här att man sitter i bilen på väg någonstans just vid lunchdags och tänker att det vore trevligt om lunchen gick att kombinera med ett trädgårdsbesök.Och så hamnar man här, i Barrington Court i Somerset.Självklart finns här en muromgärdad köksträdgård. Ja, från entrén är det  till och med två murar med portar att gå igenom.I mellanrummet finns åt ena sidan en vacker blomsteräng som inte riktigt hade hunnit slå ut vid vårt besök.Men själva gången är kantad av fantastisk färgprakt!Förstod man inte var man hamnat, så gör man det snart.Obligatoriska lerkrukor i en engelsk köksträdgård.Liksom en stor dos charmig kunskapsförmedling.Köksträdgården har varit i kontinuerligt bruk sedan 1910-talet och här odlas grönsaker som aubergine, kronärtskocka, sparris, kål, paprika mm. Längs murarna trivs persikor, nektariner och fikon.
Till blomsterträdgården går man över en ekbro och genom en ny mur. Här klänger blåregn, klätterhortensia, jasmin och humle.
Tegelgången byter mönster från fiskben till cirklar till diamanter till fyrkanter och anses vara en av de vackraste i landet.Att Gertrude Jekyll ligger bakom trädgårdsplanen inser man i den vita trädgården. Hon blev tillfrågad när hon var över 70 och mist en stor del av synen. Man skickade jordprover i kakburkar till henne och trots att bara hälften av det hon föreslog genomfördes så anses trädgården vid Barrington Court vara ett av de bästa bevarade exemplen på hennes trädgårdskonst.

Jekylls näckrosdamm framför Strode House (byggt 1674) flankeras av upphöjda blomsterrabatter som jag inte fotograferat ...

Det är innanför dessa vackra fönster vi snart ska äta lunch.Men först går vi bort mot huvudbyggnaden, längs den fantastiska tegelgången - ser ni mönstren?Eftersom detta är ett inlägg till Blommig fredag visar jag inga bilder inifrån huset som står omöblerat men är oerhört vackert och sevärt. Det är från 1500-talet och var det första "Country House" som köptes av National Trust 1907. Då var det bara ett skal med en vind full av ugglor.

Överste Lyle och hans familj hyrde huset och fyllde det med fantastiska träpaneler som räddades från byggnader som skulle rivas. Det var överstens fru som kontaktade Gertude Jekyll angående trädgården. Sedan dess har huset bland annat fungerat som hem för pojkar från Street Court School i Westgate-on-Sea som evakuerades under andra världskriget. Pojkarna älskade sin tid här, de cyklade runt i omgivningarna och lekte med de beaglar som föddes upp i en kennel i ett av husen på ägorna. Den 6 juni 1944 stod de i fönstren och såg på flygplanen som drog segelflygplanen som skulle över till Normandie.Vi gick tillbaka till Strode House och åt i den vackra matsalen, sedan fortsatte vi vår färd mot London.

Detta blev ju inte det färgstarkaste inlägget jag kunde åstadkomma, men min längtan till England är just nu så stor att jag behövde frossa lite i bilder därifrån.

15 kommentarer:

Marit sa...

Så vakre bilder! Engelske hager er jo kjent for sin skjønnhet, og de skuffer aldri. Nøkkrosedammen var så utrolig fin.
God helg!

Eva Trillian sa...

Bilder från en vacker plats och vacker årstid :) alla årstider har sin charm - och det menar jag, även om det är mörkt och regnigt och ruggigt nu när jag tittar ut :) Det är ju ändå mysigt inomhus så här års ;) och om en månad har det vänt ... ljuset kommer åter!

BP sa...

Vilket läckert inlägg!!! Ja, det är nå't visst med engelska trädgårdar och "mansions". Kombinationen är så typiskt brittisk och så oerhört charmig. Den stämningen finns ingen annanstans i världen. Antar att även lunchen var en riktig höjdare med ingredienser från köksträdgården.

Inger sa...

Jodå, kanske inte besviken men inte alltför imponerad har jag blivit av några trädgårdar i England. Men den här som du visar ser ju jättefin ut. Och jag längtar också dit.
Trevlig helg!

Min Lilla Kokvrå sa...

Wow, vilket ställe!
Måste planera in en resa och besöka dessa fantastiska engelska trädgårdar.

Trevlig helg!
Birgitta

Maribel sa...

Hej Anni!
Härliga bilder från en fantastiskt vacker trädgård. Underbara stockrosor, ljuvliga stenläggningar, förstår att du gärna vill tillbaka till England, ett fantastiskt land.
Trevlig helg!
Marika

Villrose sa...

Engelske hager og murer...
....skuffer ikke!
Mer, mer!

God helg!

Carina sa...

England är ett härligt land så jag förstår din längtan. Jag tittar mycket på husets färg, kanske allra mest taket och hur man fått till toner som matchar det. Liksom en bild med en vit plantering... Underbar inspiration alltihop.

Ha en härlig helg! Carina

Anita sa...

Kan jag någonsin bli besviken på en Englesk trädgård? Jag tänker tillbaka på alla trädgårdar jag besökt i England genom åren och kan inte minnas att jag blivit besviken på någon. Sedan får man ju favoriter förstås. En favorit jag har är Great Dixter, en annan Knighthayes Court och jag skulle kunna tänka mig (när jag ser dina bilder) att Barrington Court också skulle bli en favorit. Bara den muromgärdade köksträdgården som man passerar genom två portar för att komma till. Vilken varm känsla jag fick när jag såg portarna, eller rättare sagt växterna mellan portarna. Och bara att läsa inledningen "The Gardens at Barrington Court are home to a wide variety of wildlife" får mig att bli glad. Intressant också att läsa om huvudbyggnadens historia. Och jag kan tänka mig att lunchen smakade väldigt gott efter den trädgårdsvandringen. Tack för en härlig rundvandring i Barrington Court!

Önskar dig en fortsatt skön helg!

Susie på Stjärnarve... sa...

Som anglofil skulle jag helt klart kunna tänka mig att bo i England, allra helst i sydvästra delen. Jag skulle t.o.m. kunna tänka mig att bo i ett gammalt hus (fast ännu hellre i en modernt ombyggd lada) bara trädgården var fantastisk. Fast nu är det tyvärr lite sent påtänkt - dessutom trivs jag fantastiskt bra här på Gotland. Betydligt bättre trädgårdsväder än i Stockholm.....
Den "vita trädgården" har jag sett, men tyvärr gillade jag den inte alls. Den var tråkig tyckte jag. Kan ju ha berott på tidpunkten som var i början på september, men alla andra trädgårdar vi besökt har alltid varit i september eller april och dom har alltid varit härliga.
KRAM
Susie

Lena i Wales sa...

Som du säjer, svårt att bli besviken på en engelsk trädgård. Speciellt de skötta av National Trust, de är alltid välskötta och det pumpas in pengar i projekten. Annars kan den ekonomiska biten göra att flera trädgårdar har problem.
Somerset är inte så långt från mej i Wales, så denna trädgård får hamna på min "vill besöka lista".
Tack för vackra bilder och den historiska tillbakablicken!

Maggan sa...

Vilket helt underbart ställe du besökt i England de är otroligt duktiga på trädgård och där kan man väl aldrig bli besviken. Jag har inte varit dit men har tagit del av program från landet och dina fina bilder och den fina informationen du ger om just detta ställe får en att verkligen vilja åka dit.Ha det gott/Margareta

Jannibele sa...

Himmel så mange nydelige bilder. Ingenting kan måle seg med engelske hager. Jeg må bare få oppleve det en gang. Takk for turen.
God søndag.
Jannicke

Olga T sa...

ÅÅÅÅ så vackert! Vill ta med mig min kaffekopp och sätta mig i den trädgården NU!! Tack för vackra bilder!

Åke sa...

Man läste allt med andakt vill jag lova... så mycket vackert... jo det gjorde också min längtan till England inte mindre...