13 april 2018

Ett bygge att följa


På onsdagen kände jag att förkylningen vände. Med små steg framåt sopade jag undan så pass mycket på trädäcket att jag kunde få fram en stol och sitta en stund i solen.Krukorna hade jag vält upp i ren ilska över förkylningen någon dag tidigare och genast fick jag sällskap av mina koltrastar som började gräva i den blottade jorden.

Rödhaken dök också upp, men inte i närheten av kameran. Såklart.När jag satt i tevefåtöljen och snorade upptäckte jag att det fladdrade något stort utanför fönstret. Blåregnet runt glasverandan brukar vara fullt av gråsparvar som tjattrar och någon koltrast som bygger bo, men nu var det något större. Nötskrikan!

Och efter ett antal vändor insåg jag att ett par nötskrikor bygger bo i blåregnet. Hur sjutton ska det här gå!? Wikipedia anger att äggen kläcks efter 16-19 dagar och ungarna sedan stannar i 19-20 dagar, vilket innebär att boet används upp till 40 dagar efter att äggen lagts. Okej, det är ca 60 dagar tills trädgårdsvisningen då det vimlar av folk, så det finns lite marginal. Men att måla huset och tvätta fönstren, nja det får kanske vänta?

10 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

kanske blir det som det blev med duvan som byggde i trädet på gården hos oss senaste sommar ,det blev inget bo . Den var försvunnen följande dag . Fåglarna är rätt ivriga nu . Vi hade ca - 6 grader senaste natt så insektätarna får nog äta vad som bjuds nu . Tyvärr har jag inga flugor åt dom . Trevlig helg ,nette

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilket trevligt projekt på gång. Hoppas det blir ett bo med en liten familj.
Idag var det helt underbart, stod ute och skolade om mina paprikaplantor.
Ha en trevlig helg /Marika

BP sa...

Så kan det gå när man har fågelrestaurang på tomten hela vintern. Då får man räkna med att "gästerna" stannar och bygger ett bo under taket. Åt andra sidan är bygget ju perfekt bloggfoder. Å putsade fönster är helt överreklamerade;-)

Marit sa...

Nøtteskrike hadde jeg mye besøk av før, men i de siste årene har jeg ikke sett den. Den er så vakker med den blå fargen bak på ryggen. Heldige deg som kan ha blåregn. Det er min ønskeplante nr.1 :)
God helg!

Rost och rädisor sa...

Så mysigt när fågellivet flyttar in och du kanske får följa den nya kullen på nära håll.
Trevlig helg
/Anette

Laila sa...

Så trevligt att bli utvald av nötväckor! Tror ingen kommer att lägga märke till otvättade fönster/väggar i din trädgård! Fint med de blå krukorna på daäcket. Ska bli spännande att se vad du fyller dem med!
Önskar dig en trevlig helg!/Laila

Anita sa...

Verkligen ett bygge att följa. Nötskrikor är fina, Inte ofta jag ser dom. Jag är faktiskt lite avis :)
Dina koltrastar verkar nästan tama. Jösses som dom kan sprätta om våren. Förra året så lät jag löv och skräp (som jag klippte i små, små bitar) ligga kvar i rabatterna och la bara på ett lager med kogödsel över. Det tog inte lång tid innan koltrastarna hade börjat sprätta omkring löven. Men dom är så fina så dom är förlåtna. Jag har många hos mig nu. Dom samsas med sidensvansarna om äpplena. Riktigt gulligt att se faktiskt.
Härligt att du också sett rödhaken. Ett riktigt vårtecken. Och apropå vår! Inatt hade vi inga minusgrader och nu är det plus 14 och solen skiner! Ser ut att bli en ljuvlig vårdag!

Ha en skön helg!
Kram Anita

Susie på Stjärnarve... sa...

Dwt är underbart nu, varje dag kommer en ny fågel och besöker en. Trots att vi aldrig matat några fåglar (lite knepigt när man har hund som sitter nedanför och väntar på smulor - eller på ett riktigt skrovmål)!
KRAM/Susie

Eva Trillian sa...

Underbart att du räknar ut tidsschemat för nötskrikorna och anar att det kan fungera - istället för att genast skrämma bort dem! Du har ett gott hjärta :)

Anette sa...

Upplever förkylningsdagar så det blir en del fågelskådning. Plus lite trädgård i mån av ork.
Anette