14 februari 2019

En skiss över trädgården och det där med siktlinjerOkej, skissen är kladdig och inte perfekt, träd och buskar är inte exakt på rätt plats, blommorna i alla rabatter är inte rosa i verkligheten och träslipern som kompenserar höjdskillnaderna är inte så dominerande men ändå;

Jag har gjort ett (andra) försök att rita upp min trädgård (i första försöket fick grusgångarna fläcktyfus). Mitt smultronställe på gott och ont, min lilla plats på jorden. Dessutom tema för veckan hos Trädgårdsfägring.

De två tomtgränserna mot norr har uppvuxen syrenhäck och gunnebostängsel mot grannarna på andra sidan. De långa gränserna åt öst (från grusgången söderut) och väst har vildvuxen klasespireahäck mot gatorna. Vi tog ned elva träd när vi köpte huset 1991 och några till senare, främst björkar men också en gigantisk ädelgran. Plommonträdet, mullbäret och ett äppelträd har vi planterat, övriga fruktträd fanns redan och ger fortfarande gott om frukt.

Det konstiga röda i min skiss är faluröda snickerier; spaljéer, portaler och liknande. Det bruna är alltså slipers som fungerar som rabattkanter och höjdutjämningar då hela tomten sluttar åt sydöst.

Om ni vill kan ni öppna en rundvandring i min trädgård i nytt fönster och jämföra med skissen för att få lite mer förståelse.

Men så är det redan nytt tema hos Trädgårdsfägring imorgon. Lika bra att jag tar det på en gång. Siktlinjer. Ett så viktigt begrepp som så många missar - framför allt inom stadsplanering skulle jag vilja säga. Siktlinjerna behövs för att man ska kunna orientera sig. Byggs de igen blir hjärnan vilsen.

Men nu håller vi oss i det lilla, i trädgården. Det finns flera sätt att tänka på siktlinjer då. Det vanligaste är att planera siktlinjer med en lockande fokalpunkt längst bort, något som lockar en att gå dit. Eller genom att öppna upp för en vacker vy.Två exempel från Jardin d'Angelique, en pärla i Normandie.
Och ett pampigare exempel från Champ de Bataille, Normandie.


Men det finns ett annat sätt att se på siktlinjer också: när man planerar en trädgård går man gärna omkring och tittar i själva trädgården utan att egentligen tänka på hur den ser ut från huset. Något man bör göra är att från köksbordet, från soffan, från sovrummet eller något annat ställe där man gärna ser ut genom fönstret, se ut i trädgården och bortanför tomtgränsen. Finns där något som stör? En vägskylt? Ett fult hus? Något annat? Hur kan man dölja detta genom att plantera något i siktlinjen som döljer det fula? Med detta i tanken kanske trädgårdens planering blir lite annorlunda!

16 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Vore intressant att se ditt paradis i verkligheten . Tittade på äldre bilder igår kväll såg att vi var väldigt aktiva med Stockholmsfarandet ett år då vi var dit 2 ggr . Hoppas vi kan få komma och titta om vi kommer på sommaren ,kramen Nette

Susie på Stjärnarve... sa...

Visst är det så att man MÅSTE fundera på vad man ser och varifrån man ser det. Det är ju otroligt viktigt. Nåt vi fick tänka på när vi flyttade hit och det var en stor murrig skog mittemot - som numera är ett kalhygge. Fast vi gillar det senare. Det är ljust och fint och det växer en massa kul där ute och fort dessutom.
KRAM/Susie

BP sa...

Det syns helt klart att du gått på KTH! Vilken fin ritning! Jag skulle aldrig kunna göra en sådan, då jag har noll "lokalsinne" om man säger så, inte ens på en liten yta.
Siktlinjer hade jag aldrig hört talas om, så tack för infon där:-)

Paula sa...

Ojoj, här planeras för fullt. Är så imponerad av alla trädgårdsentusiaster och odlare, jag har försökt skapa intresse för det men icke sa nicke. Jag lyckas inte uppbåda någon frenesi över det som växer. Jo i naturen, men inte planterat. Men det hindrar mig inte från att uppskatta vackra trädgårdar, tvärtom! En film om Arnold? Det måste jag ta reda på mera om. Trevlig helg!

Lena i Wales sa...

Intressant tankar kring trädgård, du väcker mig verkligen.
Gillar din skiss

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilken fin skiss du gjort, över trädgården, ser ut att rymma det mesta.
Vackra bilder från Normandie, härligt med rosenportalerna.
Ha det gott /Kram Marika

Eva Trillian sa...

Din trädgård är fantastisk i bild och berättelse :) kan inte påstå att det behövs pampigare exempel i samma inlägg ;)
SV: Du har ju redan Blogger som Användarprofil :) Så du behöver nog inte ändra på något. Men om så är fallet så: Inne på Blogger (där du ser Inlägg, Kommentarer osv i vänstermenyn) går du in på Inställningar och sedan Användarinställningar. Där kan du sedan välja att använda Blogger som Användarprofil :)

Rost och rädisor sa...

Jättekul med din skissen över den härliga trädgård och tack för rundvandringen! Kommer ihåg den från första gången, men nu blev ju allt så mycket klarare.
Jodå, även grönsaksodlaren har tänkt siktlinjer i potagen må du tro, men gammal trädgård man tar över kan det vara svårare med.
Ha det så gott
/Anette

Vonkis sa...

Er trädgård alltså, den verkar helt underbar, både på foton och skiss. Och just trädgårds- och odlingsskisser är det något speciellt med. Vet inte vad det är men sådan får mig alltid att bli på bra humör och drömma om en liten odlingslott så jag får rita en egen :-)

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Tack för tipsen! Det är ju viktigt att försköna där siktlinjerna störs av något då blir helheten ännu bättre.
Trevlig helg!

Carina sa...

Tack för skissen - det ger så bra överblick och jag vet inte vad decimeterprecision egentligen skulle bidra med :) Siktlinjerna i första bilden med den vita soffan, häcken och blicken sen kan studsa ut och placera trädgården i sin omgivande miljö är på pricken en av tolkningarna jag ser. Och det där om siktlinjerna inifrån är jag numera noggrann med. Jag kommer behöva hitta något kreativt sätt att dölja fult i förgrunden för att se den fantastiska vyn bortom.

Men nu när jag kan börja få in 'fasta' punkter så småningom ska jag också börja mäta och sen föra över på papper. Har i nuläget inga bra referenspunkter.

Ha en fin helg! Kram, Carian

Annette sa...

Så kul att se! Jag har ju sett att ni har en lummig trädgård med många olika rum, men på skissen syns det ju mycket tydligare.

Violen sa...

Intressant att se skissen och få en överblick över din fina trädgård! Vilket arbete det ligger bakom din skapelse!

Maggan sa...

Det var en fin skiss du gjort över din jättefina trädgård där kan man verkligen se hur den är uppbyggd.
En trädgård jag gärna skulle vilja vandra i för den innehåller så många fina detaljer.Ha det gott/Margareta

Mias Mix sa...

Din trädgård är så fantastiskt fin, mysig, välplanerad. Helt enkelt perfekt!
Nu ska jag baka ut degen till fällorna och njuta av lugnet före stormen. Snart kommer båda små gullungarna och ska vara här hela dagen. Undrar vem som är tröttast ikväll?

Lisbet sa...

Din trädgård är något utöver det vanliga! Mycken omtanke och planering ligger bakom, helt klart är det så! Underbart ställe att njuta i.
Ha en fin helg!
kram