15 juli 2019

En helg med alpackor, älgar och egna ungar


De kommer inte tätt, inläggen i semestertid, men ni får desto rejälare inlägg att bita i ;-)

Vi fyllde jämnt i våras, maken och jag. Helgen som gick var det dags att inkassera födelsedagspresenten från våra barn, med våra barn!Schemat var som synes preliminärt och öppet för infall. På fredagsmorgonen hämtade vi upp dottern och mellangrabben vid Sundbybergs station och körde mot Sala.Vi gillar att gå på loppis, så när skylten dök upp fick maken stanna bilen. Jag köpte en blå keramikform, dottern en stol som vi fick ställa undan inför hemfärden och Lillhunken en tavla.Sedan fortsatte färden enligt schemat, med ett besök på Aguélimuseet där de flesta av oss föredrog Prins Eugens tavlor. Så kan det gå.Muséet låg i finfina omgivningar och med ett snyggt smidesstaket.Vi vandrade lite längs ånoch fann en inspirerande soffa som snickrats till prinsessan Estelle. Sedan började det regna och vi åt lunch på Norrmanska gården som förmodligen är toppenfin när det inte regnar.Dottern hade spanat in en loppis som inte bara vi utan även väldigt många andra besökte. Här hittade jag blå Nittsjökoppar i en modell som jag har sedan tidigare, för en sanslöst billig peng. Köpte också en del tyg att riva mattrasor av.Vi for vidare och checkade in på Norrängens alpackagård, där vi skulle bo under helgen. Maken och jag fick ett dubbelrum med utsikt över en alpackahage, samtidigt som barnen bodde i en lite större lägenhet där vi passade på att fika.Efter att vi packat upp och gjort oss i ordning skjutsade maken mig och dottern till Sätra Brunn där vi promenerade runt bland de vackra husen. Nu hade molnen skingrats helt och solen sken från klarblå himmel!Vi provade brunnsvattnet men föredrar Stockholms vatten, även om detta kanske ska vara nyttigare?Sedan var det dags för konsert med Lisa Ekdahl! Dottern och jag satt allra längst fram, det har vi gjort på tre av de fyra konserter med Lisa som vi varit på. Nu firar Lisa 25 år som artist och dottern som var tre år när Lisa slog igenom har hennes låtar i blodet. Extra kul då att få höra hela första plattans låtar plus tre extra från nyaste skivan. Där hade vi sanslös tur, för det var våra favoriter från den skivan som snurrades fram på "choklad"hjulet med låtar. Våra två och en sång som Lisa skrev när hon fick veta att Rikard Wolff låg i koma. Lisa berättade innerligt om sin djupa vänskap med Rikard och följde upp med sången de skrev tillsammans, den som blev Rikards signum; Pojken på månen. Ja jisses, det gick rysningar genom hela mig då.

Tillbaka från konserten lyckades vi med lite krångel åka taxi. På gården hade samtidigt maken och sönerna grillat, badat bastu, pool och badtunna. Nu satt de och såg på en evighetslång film (dessa reklampauser!) med Mel Gibson.Lördagsmorgonen inleddes med en god frukost uppdukad i det stora gemensamma rummet, sedan var det dags att träffa alpackorna tillsammans med Paul och hans medhjälpare.Vi började i hagen med nyklippta mammor och deras otroligt söta ungar!De vuxna kom fram och åt pellets ur våra händer, helt försiktigt utan att man kände deras tänder.Lite knepigt var det ju att få bra bilder på den som åt ur ens egna hand. Det blev mest en massa päls!På gården finns också några lamor, när man såg djuren tillsammans blev det tydligt hur stor skillnaden är.När vi kom till hanarnas hage fick vi också känna på hur mycket starkare och lite buffligare de är. Där var det lite läskigare när man kände deras tänder, så vi var glada att vi varit hos honorna först.Efter matningen fick vi med oss fyra alpackor på skogspromenad. En av dem hade aldrig gått promenad förut, så han var lite extra spattig. Annars gick de så lugnt och fint bredvid oss. En joggare som kom på stigen blev lite överraskad av synen.Mellangrabben och Lillhunken dukade upp en superläcker lunchbricka som vi mumsade på i gårdens lusthus, sedan valde vi att sola och bada i poolen samtidigt som äldste sonen läste igenom reglerna till det spel dottern hade överraskat oss med i bilen dagen innan.Självklart hade det med alpackor att göra!
Reglerna var superkrångliga, jag förstod inte mycket men såg att man fick många slutpoäng för glas så jag satsade på det. Tyckte det var lite kul att jag för hantverk kunde köpa choklad som jag sedan kunde köpa glas för.
Och jag vann!Samtidigt hade det satts upp tält, dragits fram bord och börjat serveras öl på gårdsplanen. Här var det lördagspub med trubadur! Vi lyssnade en stund, men barnen hade bokat bord på Måns Ols utvärdshus så vi lämnade underhållningen och åkte dit.En fantastiskt vacker kväll och ett bord med bästa läget vid sjön. God mat och riktigt härlig miljö. Dottern passade på att fotografera gräsandsungaroch jag min chokladiga efterrätt på ljusblå keramik.Puben var i full gång när vi kom tillbaka, nu med ett litet band som snart hade avverkat hela sin repertoar. Vi tog några öl och fascinerades över bandets hängivna fans som dansade sig blodiga på grusplanen.Så blev det söndag, frukost, utcheckning och färd mot okänt mål. Maken fick körhänvisningar fram tillGårdsjö älgpark!Här hade barnen bokat in oss på en färd bland älgar, så vi satte oss på de traktordragna vagnarna och tuffade iväg.Till skillnad mot hos alpackorna så började vi hos hanarna. De kom springande när de hörde oss komma. Så mäktiga!Leif som driver parken var en riktig showman när han berättade om älgarna samtidigt som han matade dem. Vi satt lydigt kvar på våra vagnar och såg på.När de mäktiga djuren kom gående längs med vagnarna fick vi klappa dem och känna försiktigt på deras stora horn.10 månader av 12 kan Leif gå in till dem, men under brunsttiden är det helt livsfarligt att komma nära.Från hanarna till honorna och där fick vi se fem veckor gamla kalvar. Samma dag var de på bild i en stor artikel i DN.Lunchen på hemvägen var det enda som barnen inte planerat in, men precis bredvid loppisen där dotterns stol skulle hämtas upp låg charmiga Karleby tingshus och där var det så lämpligt öppet café! Vi beställde våfflor och varma mackoroch kunde i väntan på maten gå in på loppisen bredvid där två av grabbarna köpte glittrande ametisteroch jag två mattor! Jodå, jag ska väva klart mina mattor på Gotland, men de här var pinsamt billiga. Och lite blå.Efter fikat hann vi gå in till de tre loppisar som låg på rad bredvid den med dotterns stol, de var inte öppna på fredagen så det här blev lite bonus. Och bilen blev full. Lillhunken som satt på extrastolen längst bak hade det extra trångt.Ja jisses. Har vi inte världens goaste ungar, så säg!

13 kommentarer:

Lillian www.sognafaret.no sa...

Du verden så flott opplevelse dere fikk alle sammen. Det er ikke mye utenom hverdagen en skal gjøre, før en har en mengde nye minner å se tilbake på. Trivelig med mange dyr rundt seg.

Cari sa...

Vilken härlig helg.
Ni har verkligen fantastiska barn. Vilka bra idéer.
Tack de ska jag komma ihåg till egna utflykter.

Mias Mix sa...

Jösses vilken underbar helg! Den hade ju verkligen allt. Gillar den röda bänken. Och snygg klänning dottern har. Hon har tydligen inte ärvt din kärlek för blått. Så mysigt att få vara tillsammans och uppleva allt detta. Perfekt present 😊❤

Lisbet sa...

Vilken upplevelse! Härlig present av barnen!
Och du berättar så fint om allting så jag sitter bara och ler och känner mig som om jag var med på ett hörn ngnstans.

emsa sa...

Ja det har ni verkligen❤️underbar present��

BP sa...

WOW! Verkligen en present helt i din/er smak! Precis som Mia gillade jag också den röda bänken, snyggt!
Alpackorna var verkligen söta, och jag förstår joggarens reaktion. Jag menar hundar på skogspromenad är ju en sak, men alpackor. Coolt!
Modigt att klappa älgarna, undrar om jag hade vågat. Tror inte det;-)
Det är till synes inte alls dumt att fylla 60 om man har sådana ungar:-)

Janicke Henrikson sa...

En slingrande present! Grattis till alla ungar och alla år.

Alicia sa...

<3!

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilken härlig present med många upplevelser.
Stort Grattis!
Marika

Bosse Lidén sa...

Vilket inlägg. Det var många saker att smälta för er när ni kom hem. Många roliga aktiviteter.
Loppisar är kul. Göra fynd ännu roligare. Soffan var tuff. Som jag spelade Lisas första skiva. Undra vilka som var de tre favoriterna. Tror jag är säker på två av dem. Jag har flera av hennes skivor. Tycker bäst om de på svenska. Mums för efterrätten.

Vonkis sa...

Vilken present! Och så himla söta alpackorna var. Sala var vi i förra sommaren men bara i gruvområdet. Helt klart finns det mer att se där.

Paula sa...

Jaa, du har världens härligaste goaste ungar (förutom min förstås). Helt fantastiskt vilket arbete de lagt ner för att göra er gemensamma helg till en riktig höjdare. Och så härligt att ni fick vistas bland djur, vi har alpackor i Sunnansjö nära där jag bor, kollade du på deras ögonfransar? och älgparken i Långsjö har jag besökt och klappat de stora mäktiga snälla djuren. All god mat därtill, konsert, och inte minst umgänget och loppisarna, vilket fint minne ni fick!

Susjos sa...

Ja, jösses vilka barn ni har!!! Snacka om cool överraskning!!! Klappa älgar,jo jag tackar jag, de är så himla ståtliga och stora med sina häftiga horn!
Vilken fantastisk helg ni fick!
Stort grattis igen!!!