Sidor

fredag 9 augusti 2019

Sensommarträdgården


Tänk på försommaren, när allt är nyplanterat och förhoppningarna på årets blomsterprakt och grönsaksskörd är stora. Alla förväntningar. Lyckan över att vintern äntligen är över.Och på sensommaren, när man knappt kommer fram i sin skapade djungel. När allt blommar och mognar och man har svårt att hänga med och njuta.Minns ni krukan med nyplanterade hängpelargoner som jag köpt billigt på Lidl? Jag skrev att de skulle nå ner till golvet innan sommaren var slut och att det var svårt att riktigt fatta.Fullt så långt har de inte nått än, men så är ju sommaren inte slut heller.På uteplatsen, det är där jag har alla krukor, står denna skönhet. Jag köpte den på en av loppisarna på väg hem från alpackahelgen. Är det en spikklubba? Jag tror det. Kvinnan som hade den hade drivit upp den från frön hon tagit i Turkiet utan att veta vad det var. Hon sa att frukterna blir som kottar och att jag skulle ha frön för all tid framöver. Någon som vet?Mina liljor har klarat sig bra utan angrepp av baggar eller larver.

Fuchsiorna har tyckt om sommarvädret, men den här vill gärna tappa knopparna istället för att låta dem slå ut.

Linnétagetes, Paradisblomster, Rosenskära och Flitiga lisor frodas.I min potager växer det så det knakar. Bilden är tagen från sovrumsfönstret och bör klickas upp.Grönkålen har inte varit täckt, men klarat sig bra (hittills). Plocksallaten fungerar bra som undervegetation.I en annan låda samsas Zinnia och tomater.Hos sparrisen har jag satt några paradisblomster, en fin kombo.Inne i det lilla växthuset råder full anarki. Jag tjuvade tomaterna i början av sommaren, men sedan har de fått vara. Sonen som vattnat allt när jag varit bortrest har inte behövt beskära eller tjuva. Nu växer tomaterna upp i taket.De ligger över stolen och trasslar in sig i varandra.
Mognar för fullt gör de, både ute och inne. Tror att jag har sju olika sorter, fick flera nya varianter när jag fyllde år i våras. Det ska bli riktigt kul att jämföra alla.Den som trasslar till allting värst av alla är den lilla djungelgurkan. Blommorna är bara 4 mm men jag hittar dem överallt, i tomaterna, i paprikorna och i chilin. Fyra frukter har vi smakat på hittills, jag hoppas att vi kommer att hitta dem alla där de gömmer sig!

I trädgårdens sydspets mognar krusbär, hallon, vinbär och mullbär. Dottern med älskling har varit här och skördat. Själv har jag kokat krusbärschutney och är rätt tacksam över att slippa ta hand om vinbären detta år. Hallonen och mullbären äts direkt, men jag vet inte varför mullbären är så otroligt små? Kanske att de blir större när plantan växer? Väldigt smakrika är de i alla fall.Annabelle har inte trivts någonstans i min torra trädgård, men nu har jag flyttat henne igen och hoppas att jag funnit den optimala platsen. Har lärt mig att trädgårdens sydspets är den fuktigaste även om den också är den soligaste.Hit ner flyttade jag ju min magnolia efter att den vantrivts på olika ställen i så många år. Det är den som anas i bildens högerkant. På denna plats har den växt något helt otroligt och i våras fick jag äntligen se ordentligt med blommor på den. Detta gav mersmak, så på försommaren planterade jag två andra magnolior till höger om denna (grävde bort en gammal krusbärsbuske) och nu köpte jag ytterligare tre magnolior på väg hem från vår sommarresa. Två av dem satte jag här till vänster där maken och Lillhunken fick gräva bort den stora (men fula) ädelsyrenen. Det lär väl ta ett tag innan stoppskylten döljs igen, men tänk om alla fem kommer att trivas här - vilken vägg av magnoliablom jag kan få då! Det kan bli en rent chockartad upplevelse för alla som åker förbi med bussen :-)

Ja ja, först och främst hoppas jag att de övervintrar och trivs hos mig.Att det varit en fantastisk säsong för rosor har jag sett att många berättar. Så även här. Min gamla Flammentanz var nästan självlysande i kvällsolen.
Under rosorna frodas lavendeln. En av de många stora plantorna har superlånga blomställningar som hänger ner i marken. Dottern har skördat blommor till sina fantastiskt fina broderade tygpåsar.Bolltisteln lockar humlorprecis som kransveronikan. Favoritväxt (tack Piet Oudolf)!Ytterligare något som skördats är alla skuggmoreller. Makens tyngd lyckades knäcka en av de största grenarna, men så behövde ju trädet ändå beskäras. (Fast kanske under lite mer ordnade former.) Jag kokade saft på hela skörden, sylt och likör har vi kvar sedan tidigare år.

En del plommon har vi också fått, men de flesta föll till marken när jag var på Gotland. Vi brukar få långt mer än vi behöver så marmeladförrådet är överfullt, men förra året fick vi inga plommon alls. Just då ville jag verkligen ha en liten skörd eftersom jag testat att frysa in halvor för att sedan koka sås till ankbröst - jisses, så gott! Nu fick sonen plocka allt som såg bra ut så att jag kunde rädda och frysa in en del i alla fall. Själv var jag då för snurrig för att kunna böja mig.

Så ni som undrar över mina kristaller; jag har inte varit till någon läkare sedan första gången när jag var på akuten. Jag vet att det finns flera rörelser man kan göra och jag har testat några av dem. Känner mest att jag inte vill väcka den björn som sover, så jag provocerar inte fram något nu när jag kan fungera. Det är INTE kul när världen går i spinn eller med de kräkningar som följer. Men självklart är jag beredd att ändra mig om så behövs. Hoppas bara slippa mer av kristallsjukan, för den påverkar onekligen planeringen i stil med vad migrän gjorde för mig förr.Avslutar med den magnifika petunian vi fick av makens kusin i maj. Den är kanonstor och väldoftande.
Och blå.

18 kommentarer:

Nica sa...

Alltså... så underbart. Jag är ju här så fort du uppdaterar, men kommenterar vääääldigt sällan. Men du vet att jag finns där <3
Tänk att vi satt där i växthuset. Och nu är det härligt erövrat!
Jag har allt annat än gröna fingrar, och har inte varken tålamod eller kanske intresse heller. Men jag njuter fullständigt av att du bjuder på det där som jag inte kan. Det är så vackert! Det är så rikt! Så underbart!
Tack, tack för att jag får titta på avstånd (och lite sist på riktigt) Älsk, som vi säger i vår bransch

Lillian www.sognafaret.no sa...

wow for en blomsterprakt du har i din hage! Sette seg ned der og drømme seg bort mens en spiser selvdyrkede grønnsaker.

Carina sa...

Tänk att det kan bli så frodigt från att vara så lite på våren. Och tänk att jag, varenda år glömmer och tänker att jag kan plantera något framför för det ser ju så ofrodigt ut i april... Så jag ler när jag läser om att knappt komma fram - ett igenkänningsleende.

Grönkål - jo förra sommaren kalåt larverna men si det bekymrade inte kålen. Den tog nya tag och var sen fantastisk i september men då kom fru älg med barn på besök :) I år har jag inte satt någon så jag är lite avundsjuk på din. Och allt annat gott ätligt du visar i bilderna. Frysta plommon i sockerlag gjorde mamma förr och det var suveränt.

Kram, Carina

Maribel sa...

Hej Anni!
Vilket fantastiskt potpurri av härliga bilder och en fantastisk trädgård. Bilden av verandan är svår att slå, så vackert. Det är nog bra med en stoppskylt, kan lätt bli en olycka annars, om man spanar in i trädgården i stället för att se på vägen.
Ha en trevlig helg /Marika

BP sa...

Snacka om maratoninlägg! Du måste ha varit ledig idag;-)

Ja, antingen är din trädgård en oas eller en djungel. Helt underbara bilder på allt som verkligen frodas hos dig som ju är född med gröna fingrar. Du älskar ju sådant där!

Själv skulle jag absolut njuta att gå runt hos dig, sniffa in alla dofter och njuta under sommaren, men att ta hand om allt när det väl vissnar - nej, det är en mardröm för mig.

Min mamma var ju lika dedikerad som du vad gäller blommor och rabatter. Hon var otroligt duktig och vann en massa priser i olika tävlingar. Men såååå hon slet. Så nej, jag njuter framför datorn istället och håller mig till min "tråkiga" balkong utan en enda växt. Bra så för en som inte ärvt mammas gröna fingrar och hängivenhet till allt som växer.

Vonkis sa...

Älskar din trädgård! Vilken rikedom med alla blommor, frukter, bär och grönsaker.

Min balkong har invaderats av gröna larver i år. Jag har plockat och plockat. Men men. Det är som det är. Har plockat in fröer från olika tagetes så det får bli ett omtag nästa år :-)

Nette Cecilia sa...

Oj så mycket vackert i din trädgård . Tyvärr är det sällan jag hinner med blogginlägg nu för tiden ,ja är mest på facebook o instagram ,kramen Nette

Susjos sa...

Det är bara att hålla med alla andra, vilken fantastisk trädgård! Känner inte igen hälften av alla växter! Men Annabelle vet jag att du berättade om när jag la ut en bild på vår hortensia som vi hade vid radhuset! Jag hade ingen aning om att den hette så!
Hoppas kristallsjukan gett med sig!
Kram!

Violen sa...

Vilken blomsterprakt! Det kan man kalla lön för mödan. Din trädgård är otroligt vacker! Tack för alla fina bilder som låter oss andra njuta av skönheterna!
Ha det gott!

Susanne Granholm Carter sa...

Herre jösses vilka blomsterprakter!! Både maken och jag har läst och beundrat er trädgård och dess växtlighet. Du bjuder på en massa tips och idéer att ta vara på. Vi hade så många planer med vår trädgård i år men inget har hunnits med. Men men... vi har gjort annat så det får bli nya tag till våren :)

Ulrika sa...

Vilken FANTASTISK trädgård ni har!! Underbar!!

Kristinas oas sa...

Säger som alla andra: vilken trädgård ni har. Wow! En magnoliavägg hade väl varit något? Tänk så fint. Hoppas de och Annabelle trivs.
Har helt missat kristallsjukan, ta hand om dig! Hade en klasskamrat på högstadiet som drabbades.
Kram!
Kristina

Karsten F sa...

Hej Anni

Jag har bilder av spikklubba här: https://g2karsten.blogspot.com/2018/08/brutal-varme.html
Och jag har hört att där finns i blå/lilla art.
Hela växten är giftig...

Superbilder från din trädgård:)

Ha en trevlig vecka

Trädgård i Torslanda sa...

Det är verkligen frodigt hos dig. Gillar din potager och vilken bra översikt du har från huset.
Ha det gott
Helene

Anjas Hill sa...

Hej Anni!
Skulle gärna ha klickat upp varenda bild, men det gick inte. Speciellt skulle jag velat se närmare ditt potager och ditt underbarat vackra rosenhus! Husbilden med rosen tar ju bara andan ur en!

Ha en bra vecka!
/Anja

Susie på Stjärnarve... sa...

Det är klart att petunian är blå, fattas bara annat! *fniss* Väldigt vackert har du i din trädgård och jag gillar att du planterat vackra växter ihop med det ätbara.
Idag har vi tagit bort e stor buske samt klippt ner 99% av en Clematis vid ingången. Allt beroende på torkan..... Nu sägs det att vi ska få regn framåt kvällen, men jag tror inte på det. Det är 24 grader och strålande sol!
KRAM/Susie

Mias Mix sa...

Fantastisk trädgård som alltid! Och håller tummarna att kristallsjukan håller sig i skinnet. Kram

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Anni! Här kommer en väldigt sen kommentar från mig, du kanske inte ser den men jag bara måste kommentera ditt härliga inlägg. Vilken ljuvlig trädgård ni har"

Hängpelargonen från Lidl, ja den minns jag och undrade lite för mig själv om det verkligen skulle lyckas. Och som det lyckades! Och så vacker den är mot den blå krukan.

Minns att du fick börja om med dina tomater och ändå skördar du massor. Jag har också skördat men bara små. De stora har börjat skifta i färg nu och när dom väl kommer igång brukar det blir rena ketchupeffekten (ursäkta det dåliga skämtet). Däremot ramlade en av krukorna omkull och ett halvt kilo gröna tomater låg på golvet. Dom blev till supergod tomatmarmelad.

Ja rosorna har blommat som bara den i år. Min enda Austinros 'William Morris' har massor med knoppar på gång. Hoppas den bara hinner avmogna innan vintern.

Men att du sluppit alla liljebaggar! Anar att dom kanske kommit hem till mig istället :) Mina liljor blev knappt något av trots att jag plockade och plockade och plockade!

Nu ska jag titta vidare på dina reseinlägg. Minns hur jag slukade dom du skrev förra sommaren. Nu ska det bli roligt att följa med på årets resa. Du beskriver dina resor så trevligt att jag känner det som jag är med.

Och ... så hoppas jag att kristallsjukan håller sig i schack så du kan fortsätta njuta av sensommaren.

Kram Anita