20 maj 2020

Blommor i keramik och äkta vara


Egentligen skulle jag göra pärlor i lera. Men så provade jag att göra blåbär. Och sedan blev det vallmofröställningar. Tur att jag började med pärlorna, annars hade det inte blivit några alls!Det slutade med att jag hade gjort mest vallmo. Sedan målade jag alla blå och så småningom fick de skaft.

Pärlorna har jag fortfarande inte använt trots att det var dem jag hade ett projekt till.De stora keramikblommorna som fick skaft i förra inlägget kräver visst lite förklaring, de är inga ljuslyktor. Det som jag skrev skulle brinna var betongen. Här syns både de nytillverkade och de gamla lagade. Vid tillfälle ska jag sätta mig i solen och pilla bort papprören som användes som gjutformar.Förra fredagen hyrde maken lastbil och körde till Göteborg för att flytta hem Äldste sonen som är i stort sett klar med sina studier på Chalmers. Exjobbet ska lämnas in på fredag.Annars händer det knappt någonting här. Jag pular mest i trädgården, men när det blev några kalla dagar kom jag av mig med det också. Igår kröp jag runt och rensade ogräs, det märks att fjolårets kristallsnurr lät ogräset växa lite väl mycket. Plötsligt har jag massor av knölklockor i en rabatt, dem har jag alltid lyckats hålls stången förut.

Kylan har gjort sitt med magnoliorna också. Den här Soulangiana som planterades i fjol ska i alla fall få en blomma redan i år, det gör mig glad!Den som inte heter Messi kämpar på, snacka om valuta för pengarna! (Ja, jag vet vad den egentligen heter).Genie, som ska vara rikblommande har inte alls gillat minusgraderna och den på bilden är köpt som en Black Tulip vilket jag undrar över.  Knopparna är inte alls mörka, nästan svarta. Undrar just vad detta är? Här syns det tydligt på den högra före detta knoppen vad frost och minusgrader kan göra. (Magnolian är köpt i Danmark, så att klaga lär inte vara så stor vits)Den rosa stjärnmagnolian hade många blommor som for illa av frosten, men några knoppar har klarat sig.Nere i mitt magnoliahörn finns också min magnifika Exochorda, pärlbuske.Nog är knoppställningarna som pärlor på tråd?Under pärlbusken har min ramslök börjat blomma för första gången, det ger mig hopp om att den ska fortsätta att trivas. Än har jag inte skördat något.I söndags shoppade vi lite nya buskar, dels två Viburnum som också planterades neråt magnoliahörnet eftersom det är den fuktigaste platsen i min torra trädgård. Kejsarolvonet blommar tidigt och doftar underbart.Snöbollsbusken blommar senare och blir förmodligen alldeles för stor för sin plats. Ibland går jag mer på vilja och känsla än på förstånd. Äsch, om de bara trivs så blir det nog bra.I den uppgrävda jorden längs häcken planterade jag två paradisbuskar och en smällspirea som är ljusare i färgen än den jag har vid verandan. Snart ska jag plantera ut alla solrosplantor mellan de här tre buskarna, men än så länge ägnar jag mig åt att släpa dem ut och in ur växthuset så att de vänjer sig vid utelivet. Åh, jag vill ju bara kunna plantera ut alla småplantor nu så att jag slipper allt släpande! Dags att få ordning i växthuset, kan ni förstå det, vädergudar?

Vi handlade både på Brunnsvikens trädgårdar och på Ulriksdals slottsträdgårdar. Skillnaden mellan dessa två handelsträdgårdar är verkligen milsvid vad gäller utbud och antal besökare. Parkeringen vid Ulriksdal var inte bara överfull, den var nästan kaotiskt full och det var helt vansinnigt mycket folk inne på handelsträdgården. Jag blev superstressad och kunde inte alls tänka mig att gå runt och kolla. Det får bli en annan dag när inte coronan får folk att vallfärda till platser som denna.

12 kommentarer:

Razzy sa...

Asså din trädgård.... Om jag bara hade en pyttebit av den i min så hade jag varit superglad, din är så magiskt häftig med alla rum och växter. Bamsekramar Eva

BP sa...

Javisst vill vi ha våren/sommaren 2018 tillbaka med värme. Eller om det var så då att trädgårdsälskare inte gillade det året heller, för allt blev brunt i maj/juni.
Som totalt okunnig vad gäller blommor så var hälften av dina telningar helt obekant för mig. Har alltid beundrat entusiaster som kan såväl namnen på plantorna och som dessutom vet vad de gillar och ogillar.

Men Magnolia och ramslök kände jag igen i alla fall. Köpte faktiskt en förpackning med ramslök hos den lokala ICA, utan blommor då. Men guuuuu så gott med ramslökssmör och -majonnäs. Lärde mig av en bloggar för några dagar sedan att ramslök är fridlyst på Åland, men hon hade precis som du planterat två plantor i sin trädgård. Lyx säger jag bara:-)

Maribel sa...

Hej Anni!
Din keramik är så fin, både vallmo och annat. Magnolian liknar inte Black Tulip, men den kan bli fin ändå. Vädret har svängt, det är varmare ute, och hoppas som du att jag kan tömma växthuset från perenner och flytta dit alla tomater.
Ha en trevlig helg /Kram Marika

Lena i Wales sa...

Mer blått för trädgården! Wow, gillar det! Kanske inte så svårt att gissa att jag gör det,hi,hi.
Så fina grejer du gör!
Hoppas att värmen kommer till er nu, det kan ni behöva.
Ytterligare en varm och solig dag här i Wales.
Ha det bra!

Vonkis sa...

Det är så härligt att få njuta av din trädgård genom bloggen, att få se skiftningarna efter årstiderna men även hur den hela tiden utvecklas. Det märks att ni lägger ner mycket tid och kärlek på den.

Ätliga trädgården sa...

Härligt i trädgården nu och du har ju så mycket fint! Pärlbuske har jag suktat efter länge och fick en liten planta i fjol som överlevt i kruka och nu bara väntar på att komma ut i trädgården. Har förälskat mig i bären, men knopparna är ju också gudomliga.
Ha det så gott
/Anette

Janicke Henrikson sa...

Fint att se så mycket fint i din trädgård, både nuvarande och kommande. Spännande med ramslöken, minns att jag satte i min kolonilott men det blev inget. God är den! I år ska jag sätta piplök på min lilla plätt.

Villrose sa...

Lett å forstå at valmuefrøkapsler inspirerer til å lage noe fint!
Frosten har vært slem med Magnolia, men noen vakre blomster ble det visst! Jeg har ingen som blomstrer ennå, men kan nyte av en nabos fantastisk blomstrende tre :)
God helg!

Carina sa...

I trädgårdssammanhang kan förstånd, att vara förståndig bli mer en belastning än en merit. Nej du har inte fått Black Tulip. Visserligen kan färgen variera beroende på vädret men formen på blomman är tyvärr helt fel. Trist!

Det var en bit mitt i när jag tänkte - det här blir en fantastisk vit rabatt... Tack - ja ibland läser jag för fort och för enkelspårigt. Så klart att betongen måste brinna :)

Kram, Carina

hagen vår sa...

Hei! Utrolig vakker keramikk du lager. Ha det godt! Anne

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Så vackra dina vallmokapslar är, vilken ljuvlig blå nyans både på dom och de stora keramikblommorna. Magnolior och frost går inte så bra ihop, det märkte jag också. Men min vita hann ändå stå där och lysa kritvit några dagar så jag fick både njuta av den och fotografera den.
Pärlbuske har jag testat hos mig men den dog. Hade sorten 'The Bride' men den fungerade inte alls. Din är ju magnifik! Ramslök får naturligtvis det att vattnas i munnen. Kul att du fått blommor på den.
Hoppas du nu slipper kånka dina solrosplantor för nu har ju äntligen vädret blivit bättre. Min lushortensia står ju numer på altanen :)

Har hört att det är väldigt trångt på vissa plantskolor men att det var så trångt trodde jag inte.

Kram Anita

Eva Trillian sa...

Gillar verkligen din keramik :)
Grabben hemma nu alltså - Hälsa så gott!