25 juni 2015

Franska kort


Jo alltså, Torsdagstema ska bara vara ett foto, men det är ju så mycket jag gillar här! Hur ska jag då kunna begränsa mig?

I Flavigny finns sedan många år den lilla - och enda - fabrik som tillverkar anispastillerna jag minns från min barndom. De började exporteras 1965, med receptet är från 1591. Det tar 15 dagar att framställa pastillerna som alla har en liten anis i mitten. Anis var/är en nyttig krydda och munkarna ville bevara fröna genom att stänga in dem i socker, det var så pastillen kom till.  

Gissa om det doftade gott i byn? Och provsmaka alla sorter fick man förstås!


I närliggande Alesia har man funnit spår från det sista stora slaget mellan romer och galler. Här doftar det Asterix lång väg! Idag finns ett fantastiskt museum med storslagen utställning om slaget. Med audioguiden blev det extra intressant, speciellt som jag valde barnguiden och fick allt lite roligare presenterat.

Just nu var det dessutom en Asterix-utställning, men den var helt på franska.


Underbara lilla slottet Bussy-Rabutin var lagom stort och hade en labyrint i trädgården. Jag älskar labyrinter!Invändigt var dekorationerna otroligt fantasieggande och annorlunda. Massor av tavlor på oväntade motiv och så förstås en hel del på kungligheter av alla de slag. Men de var estetiskt presenterade, så det var inte tråkigt på något sätt. Tydligen finns Gustaf II Adolf också här, men det missade vi.Cistercienserklostret Fontenay är en magiskt vacker, stillsam och fridfull plats med otroligt vackra salar. Jag uppskattade verkligen att få se ett cistercienserkloster som inte var vandaliserat och uppbränt av Henrik VIII, det var ju precis vad han gjorde med de som fanns i England. Nu kunde jag få en aning om hur Fountain Abbey i Yorkshire sett ut en gång.

Ni skulle bara höra akustiken här i klostersalen när sonen började sjunga. Det är 16.7 meter högt i tak.Klostergården, som gjord för filminspelningar. Sonen såg Harry Potter framför sig, jag såg Rosens namn framför mig.


Slottet i Époisse öppnar för besökare 1 juli, men vi kunde gå runt i trädgården. Alla slottets byggnader på södra sidan hade förstörts i samband med franska revolutionen, vilket gjorde att man såg in på den inre borggården.


Men vi gillade duvslaget mest. Tänk va, långt före breven, före epost, före telefon och Skype ...
Brevduvor!!Här fanns plats för 3000 duvor och stegen gick att föra runt i rummet så att man kom åt rätt duva. Undrar hur det lät här inne och hur skitigt det blev?Men så finns också sådant man bara snubblar på. Skyltar som avslöjar något väldigt lokalt. Angora-mohairgarn!?! Måste kolla! Och så köpa 6 hekto knallblått mohairgarn från gårdens getter.


Och en skylt i en smal gränd, men den visste jag om. En liten ostbutik med egna ostar. Fyra sorter köpte vi, men har inte smakat dem än.

Sådant kan man få uppleva när man befinner sig i Bourgogne!

Torsdagstema - I like!

7 kommentarer:

Violen sa...

Gillar dina franska kort! Bra att du inte begränsade dig när du har så mycket spännande att visa upp!
Fortsatt trevlig semester! Här hemma hos oss lyser solen idag men det är ingen värme att tala om!

cissi sa...

Vilken fantastisk resa ni har! Roligt att läsa om era upplevelser och se alla vackra bilder! :)

Annemor sa...

For et deilig reisebrev. Og da jeg så klostergangen og dueslaget tenkte jeg også på "Rosens navn"
Takk for at du delte.
Ha en deilig dag.
Mormor

http://www.starbear.no/mormor/2015/06/25/i-like-torsdagstema/

BP sa...

Det här var nog det bästa inlägget hittills från din resa i Frankrike. Intressant och annorlunda - dessutom en blå himmel:-)

Anne-Lie sa...

Säger bara som så att detta var verkligen en orgie i njutning!

Eva Trillian sa...

Tack för att du delar med dig av din resa :) Fina bilder - jag kan verkligen inbilla mig h ur bra det var!
Anispastillerna - de sålde jag som ung i en lanthandel på ett friluftsmuseum :) och visst åt man en o annan!
Gillar också er olika referenspunkter: Potter vs Rosen :)

Janicke sa...

Underbar resa du gör! Duvslaget - vilket spännande ställe! De där anispastillerna har jag inget minne av, låter speciellt.
Och mig har du hunnit tänka på, det värmer ♥ Läste just att det är bestämt att resterna av Gärdetstugan nu ska rivas, ska återställas till parkmark = där ska sås gräsmatta :(
Var på Gärdet häromdan, hundfiket, nostalgiskt, nä jag längtar inte tillbaka men fortfarande lite mer hemma än här. Kan sakna alla vovvar med vidhängande hussar o mattar.
Hade en krukväxt med häftiga blad o fick för mig att lägga i frysen för temat Under ytan.
Kul att du gillade lampan o blombuketten, det gör jag också! Går ut o plockar vilda blommor här, det blir så fint.
Glassen - ååååååååh så jag önskar att jag vore med dig i Frankrike!! Vi kan väl ta en orgie vid Tessinparken när du kommer hem.
Håret, jag snodde upp det där en helt vanlig dag, jättesnyggt tyckte jag o har inte lyckats göra om det ...
Några solglimtar har vi haft, men ack så lite. Idag ösregnar det, lille Nacho är här men är helst inne.
Kram o ha en bra hemfärd när ni ställer nosen mot norr ♥