Sidor

18 mars 2021

Den lilla hantverksbutiken Castor

Nu tänker jag berätta om den lilla hantverksbutiken Castor som funnits på Österlånggatan 27 i Gamla stan i 30 år. Här är vi ett antal hantverkare från södra halvan av landet som delar på lokalen, kostnaderna och arbetsdagarna. Liksom resten av Gamla stan lever vi på turismen, sommaren och jul är våra bästa tider då vi får in tillräckligt för att klara resten av året.

Eller det var så det var. Före pandemin. Det senaste året har tömt kassan, trots vissa lättnader från hyresvärd och krispaket. Och vi är verkligen inte ensamma.

I detta inlägg tänkte jag presentera Castors medlemmar och vad vi gör. Det är inget betalt annonsinlägg, för sådana resurser har vi inte. Det jag hoppas på är att ni som läser kanske minns oss när ni kommer till Stockholm (Gamla stan är grymt coronasäker = folktom) och att ni tills dess kanske kan tänka er att följa oss på Facebook eller Instagram (vi heter Castor Konsthantverk) och hjälper oss genom att gilla och gärna dela inlägg. Ett litet klick betyder otroligt mycket!Egoist som jag är börjar jag med tre bilder på sådant jag själv gör.
Första bilden visar ett glasfat, 30x30 cm.
När detta kom ut ur min glasugn blev jag väldigt glad,
det är ett av mina absoluta favoritfat!


Jag gör smycken i glas, dessa har silverhänge och silverkedja.
Örhängen, slipsnålar och manschettknappar finns också.Pynt i form av små segelbåtar, änglar mm är mina bästsäljare.Vi har två silversmeder, Eva och Patricio.
Deras utbud är enormt!
De har funnits i butiken nästan sedan start
och brukar stå på mässor och marknader,
något som helt försvunnit det senaste året.De kombinerar silvret med bärnsten.
Eller fossiler.Men gör också färgglada ringar i gummi med diverse oäkta pynt.
De jobbar även i titan och järn.


Vår äldsta medlem är Chris,
hon har inte fått stå i butiken det senaste året och saknar det väldigt.
Från hennes ekologiska jordbruk kommer fantastiska maskintvättbara fårskinn.
Chris syr tofflor i olika storlekar, för både de minsta och största fötterna.Hennes boor är storsäljare.
De finns i flera färger och två längder.
Men hon syr också nallar, får, smyckestroll och handledsvärmare.
Bland mycket annat.


Aira är lika mycket konstnär som hantverkare.
Hon syr underbara ponchos i ekologisk ull. Jag älskar min blåa!


Hon syr och broderar mobilväskor


och sagolika arm- och halsband med pärlor.Vår ordförande Ute syr i skinn och textil. Vackra väskor,


värmande hattar och
ponchos. Bland annat.Sist men inte minst har vi vår keramiker Sara
som både gör bruksföremål och pynt.Just nu har vi ingen syrningskruka i butiken,
men den här har en finurlig tyngd inuti som hjälper till
att hålla det som ska syras under ytan.


Det var de här blomkrukorna som gjorde att jag fick upp ögonen för henne
på Enköpings trädgårdsdagar för några år sedan. Och på den vägen är det.

Imorgon ska jag stå i butiken igen.
En annan dag ska jag visa bilder på våra kommissionärers saker.
15 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Vet du vad Anni! Jag hade faktiskt planer på att besöka Castor redan förra året men ... då vet vi ju vad som hände. Jag hade tänkt överraska dig och åka upp en dag när du skrivit att du skulle vara där. Hade tänkt skoja lite och ta på mig hatten som jag har på min profilbild så att du direkt skulle känna igen mig. Nu blev det ju inte så men jag lovar att jag ska besöka Castor ... och dig, för jag vill åka dit när du är där.
Det var verkligen roligt att få se presentationen. Du kan vara så nöjd över ditt vackra glasfat. Kan tänka mig att det pirrade till av glädje i magen när du tog ut det ur glasugnen.
Jag har två väninnor som jag tror skulle älska butiken och jag ska även tipsa dom. Kanske kommer vi alla tre tillsammans.

Kram och fortsatt fin torsdag!

Lena i Wales sa...

Så roligt att få en presentation av er!
Jag har ju varit i butiken en gång. Första försöket att komma dit gick fel, letade på Västerlånggatan, inte Österlånggatan. Klantigt av mig. Men andra gången kom jag rätt. Tyvärr var inte du där och damen där var upptagen, så kunde inte ge en hälsning.
Så tråkigt med det ekonomiska dessa dagar, många som lider.
En underbar butik som jag varmt rekommenderar!

Maribel sa...

Hej Anni!
Så mycket fina saker ni har till försäljning. Härlig första bild med allt det blåa och gråa. Hittar mycket som jag gillar, fårskinn, tomtar och glasföremål.
Ditt glasfat är mycket vackert.
Skulle så gärna besöka gamla stan och er affär, vi får se när läget tillåter.
Ha det gott /Kram, Marika

Violen sa...

Tack Anni! Det här är en höjdare! Efter att ha varit hemmasittare i ett års tid är det en fröjd för ögat att få se vackert och välgjort hantverk. Hoppas det snart lättar så att ni igång försäljningen och får välbehövliga inkomster. Dessvärre ser det inte så hoppfullt ut i dagsläget med vaccinstrul och annat elände.
Stor kram!

BP sa...

Vilket fint inlägg! Visste inte att ni är så många som "delar på" butiken. Sista skylten sammanfattar mycket väl vad Castor står för. Det är så otroligt sorgligt att Gamla Stan är folktom och därmed även alla butiker.
Har ni tänkt på försäljning via nätet kanske. Idén slog mig när jag såg vilka saker ni säljer. Tror det skulle absolut generera lite mera inkomster än vad ni har nu.

LillaSyster sa...

Underbar butik! Jag tänker som BP med nätförsäljning.

Carina sa...

Vet att jag såg de mest fantastiska fårskinn i Gamla stan men kan inte säga om det var just Castor. Men jag har mycket keramik - som fungerar till lyst och funktion - och nästan allt är köpt i er typ av butik eller direkt av keramikern.

Kram, Carina

Nette Cecilia sa...

Oj så vackra ting och jag älskar ditt glasfat . Vi har också det jobbigt nu ingen vill köpa kläder då det inte ordnas fester och tillställningar . Det har varit 2 dagar bättre nu på gardinsidan . Men men räkningarna samlas på hör . Hoppas du har samlat lite krafter efter allt du gått igenom . Kramen ,Nette

Ditte sa...

Vilken trevlig presentation och jag hittade både dig och inläggget hos bloggvännen BP. Jag ska med stort nöje länka till detta inlägg i min blogg på onsdag då det kommer ett inlägg om Gamla Stan på min blogg.
Jag är ofta i Gamla stan och har sett butiken men inte gått in. Ska absolut ändra på det och titta in på måndag.

Anonym sa...

Vilken fin butik. Jag har nyligen börjat följa din blogg och om jag lyckas komma till Sverige i framtiden ska jag absolut besöka den. Jag är också sugen på att handla på nätet om ni kan skicka så långt som till Australien.
Din blogg är jättefin. Hanna i Melbourne

Janicke sa...

Fin presentation av er alla och av alla fina saker ni har. Hoppas att ni kan hålla ut.

Vonkis sa...

Ni har sannerligen så många vackra saker men det där fatet är helt outstanding! De där tofflorna såg riktigt härliga ut. Jag kan verkligen sakna att kunna ha sådan, de är för platta för mina fötter nu för tiden. Men å så varmt och gosigt sådana är att ha på sig.

Stort tack för tomatfröna (fröerna?). Idag blev allt klart med köpet av odlingslotten så nu har jag sått några av varje :-)

Anni sa...

På min mobil kan jag så fint skriva svar till var och en av er, men när jag sedan tittar på datorn står alla min svar i en klump utan att man förstår vem jag svarar. Trist. Jag tog bort dem.

Så allesammans - TACK för era fina kommentarer! Vi jobbar på att få till en webbshop, men det är många frågor som kommer upp när flera ska dela på den. Det bästa vore såklart om en person ansvarade för allt; sidan, skötsel av lagret, packetering och utskick, men det går inte när alla hantverkare har olika förutsättningar. Jag lovar att berätta och länka när shoppen fungerar.

Anni sa...

Ett extra tack till Hanna i Melbourne - så kul när någon som inte själv bloggar skriver en kommentar. Vissa saker kan absolut skickas till Australien!

Susanne sa...

Meeen Åh vilket underbart inlägg!! Så härligt att både se och läsa om er alla och se era fina mästerverk. Jag och maken var förbi för några år sen när vi var i huvudstaden för att gå på Björn Skifs senaste konsert. Tyvärr var butiken stängd och timmen var sen men hoppas få möjlighet att göra ett besök framöver. Jag tänkte precis samma som andra nämnt kring webhandel :) Hoppas verkligen att ni får till det och skicka gärna en inbjudan när den är igång! Ha en underbar vecka!! Stor Kram