09 april 2021

Våren och jag gick i ide

Den drabbar flera av oss lite då och då, funderingen över om man egentligen har något att komma med, något värt att blogga om. Hur många krokusar på bild kan man visa?

Men visst, jag röjde i pallkragarna. Rensade, gödslade och grävde runt.

Köpte två små pinnar till päronträd på Lidl. Får se om de är något som går att spaljera. Vill inte lägga för stora slantar på det.

Makens gamla mandelpotatis låg kvar i kylen efter höstens surströmmingsätande. Nu hamnade de i två krukor. Kostar ju inget att prova!
Näten är för att hindra koltrastar och ekorrar att gräva runt i jorden.

En fin blå emaljgryta togs hem från förrådet med skatter efter röjet i skärgårdskråkslottet. Matchade med blå minipenséer.


Pensé- och annat-krukorna var perfekta att så i. Handtagen praktiska att lyfta i.

Salladen fick flytta ut i växthuset.

Ekorren sällskapar.

Sitter så snällt och blir fotograferad.

Mellangrabben kom hem på påskafton för att mumsa påskbord.

Sillar, lax, kallskuret, köttbullar, prinskorv och goda ostar. Det blev en enklare buffé i år.
Ölen är från Schweiz, den hemkryddade bäsken kom inte med på bild.

Sedan fick de tre sönerna ge sig ut på traditionell lappgömma efter sina påskägg. Lillhunken hade varit fundersam eftersom han sett att jag på skärtorsdagen gav mamma det påskägg han brukar få och denna morgon hade han inte fått första lappen till lappgömman vid frukosten ...

Men så hade jag ju köpt extra fina nya plåtägg denna gång!

I plåtäggen fanns redan fyllning som jag tagit ur för att kunna ge sönerna sådant de gillar (Lillhunken äter inte choklad och Äldste sonen är inte så förtjust i surt). Påsarna med bridgeblandning fördelades mellan maken och de äldsta sönerna och då upptäckte Mellangrabben att det låg lakritspinnar i blandningen! Han sorterade nogsamt ut dem och lade dem på mitt armstöd.

Det franska möblemanget togs ut från lusthuset där det vinterförvarats,

rostskadorna slipades och målades över innan allt ställdes ner i bersån.

I lökängen sticker kejsarkronor (är det väl?) och allium upp bland narcisser och tulpaner. I år har jag köpt Trico garden för att mota bort eventuella rådjur. Hoppas att det fungerar.

Så långt var allt väl och vårkänslorna frodades. Men så ...

Ja. ni vet ju. Instagram och Facebook fylldes av bilder på det förhatliga.

Både jag och ekorren kom av oss.

Snabbt som sjutton fick jag plocka in massor av sådder som flyttats ut i växthuset, så nu är det kaos här inne. Chilin såg döende ut, men återhämtade sig tackolov.

Så småningom gör jag också det.

(De kalla dagarna utnyttjade vi till att rensa i fasters högar av diabilder och färgfoton. Det var tuffare än jag väntat mig, med många bilder på mina farföräldrar och mina föräldrar som unga. Jag fasar för att börja röja i mitt barndomshem i sommar!)

Nu blir det helgjobb i butiken.

16 kommentarer:

Lillian www.sognafaret.no sa...

Så trivelige dager når en har ekorn på besøk i hagen.

Villrose sa...

Ha! Jeg har ikke engang krokus å ta bilde av!
Herlige ekorn-bilder :)
Synes det påskebordet ser veldig fristende ut.

God helg!
/Irene

BP sa...

Ja, du har ju levt i idet ett tag nu med minst sagt oregelbundna inlägg. Men du har ju varit med om ett och annat mindre trevligt under hösten/vintern också. Så du är förlåtit;.)

När jag läser inlägget är jag såååå glad att jag bara har en balkong som varken kräver omsorg eller åtgärder när det börjar snöa... Okej då, jag har ingen Kurre som hälsar på så nära, men jag har en som sprintar upp illa kvickt på tallarna vid parkeringsplatsen.

Diabilder - suck! Inga här alls, men en himla massa negativ som borde tas om hand, men aldrig gör det. Typ - vem bryr sig - egentligen alltså...

Maribel sa...

Hej Anni!
Dina bilder på ekorren (ekorrarna) är så fina. Det ser ut som att han njuter av att vara modell. Våren kom av sig med snö och kalla vindar. Tror det blir lite varmare idag, och ingen blåst. Skönt.
Ha en trevlig helg /Kram, Marika

Marit sa...

Så vakre bilder av ekornet! Ja, snøen kommer rett som det er på besøk her også. Det er en saktegående vår vi har i år, men varmen kommer nok i år også.
God helg!

Vonkis sa...

Som svar på din krokusfråga, rätt många.

Min gissning är att ekorren passade på att få sig en titt över potatisodlingen för att komma på ett sätt att forcera gallret, när du trodda att den poserade för bilder. De är slipade de där.

De där trågen man kan köpa blommor i är verkligen bra att spara, tyvärr har jag bara ett handtag kvar men det fungerar bra ändå.

Ditte sa...

Vad gäller krokus kan i alla fall inte jag se för många. Trevligt att vara igång med "jordbruket" och perfekt att hitta fina krukor/kärl till blommorna. Undrar om vi också ska satsa på att så lite sallad och annat i plastlådor. Absolut värt ett försök.
Ekorren sitter verkligen fint och visst fick du till skarpa bilder.
Tackar för ännu ett tips; att slipa det rostiga och sedan måla.
Hoppas du haft en bra jobbhelg.

Carina sa...

Nej vi har allt att vinna på att prova och inget eller väldigt lite att förlora :) Egen mandelpotatis låter gott!

Och dina små sålådor var ju superpraktiska. Men visst känns det som våren gick i ide. Här har varit mest uppehåll men en isande kall och stark vind. Men jag är nöjd - fick flyttat och planterat en ny plantering, till och med gödslat innan regnet och blåsten häromdan.

Vi åt påskbuffé här också men jag har glömt att fixa och gömma ägg. Min son var här, min dotter bor i Oslo, men han äter sällan socker... ..så det blir liksom inte så uppskattat.

Hoppas ni fick besök i butiken! Kram, Carina

Janicke sa...

Krokus tål jag hur många som helst! Liksom andra vårblommor, alla andra årstiders också. Mycket tack vare Isa har jag bestämt mig för att ha mest bukettblommor på mina små odlingsplättar, det ska bli så bra.
Synd med detta bakslag i vädret, har inte börjat så än och det är lika bra. Satsar mest på direktsådd, så det får vänta lite till.
Lycka till med Trico Garden, hoppas att det funkar för dig.

Lena i Wales sa...

Vad tråkigt med bakslag, men tyvärr inte alltför ovanligt i april.
Man kan faktiskt visa väldig många krokus, speciellt om de är blå😊.
Trevligt med påskbuffé och ser jättegott ut dessutom.
Smågodis, vad jag längtar efter det, mums.
Ha det bra i er fina affär!

Lillianna på Pinktownroses sa...

Hej!
Skrattade gott om din lite syrliga kommentar om Hur många krokusar man kan blogga om....:-)
Men sedär, du hade ju en massa annat fint att visa och många blåa saker oxå!

//Trädgårdshälsningar Lillianna
www.pinktownroses.wordpress.com

Susanne sa...

Våren kom verkligen av sig och det känns så vansinnigt trist!!
Får njuta av dina härliga vårbilder här istället. Smart att lägga nät i krukorna. Vi hade förra året stora problem med pilfinkarna som liksom sand/jordbadade i vår potatis och lökplantering... Jag grävde igen hålen men dom var snabbt där igen och gjorde nya och sen blir vi inte av med björnbärsbusken som säkert funnits där innan vi flyttade hit. Vi har björnbär på andra platser och där får dom gärna stanna men just här vill jag inte ha dom och det går fasiken inte att bli av med grenarna som tar sig upp överallt. Så i år blir det inget potatisland. Det får bli en äng för våra pollinatörer, för dom ska vi vara rädda om :) Vi har ett annat projekt på gång, så kanske vi trycker ner några potatisar där istället.
Ha en toppenbra vecka! Kram

Maggan sa...

Krokusar och vårblommor kan man aldrig få nog av den här årstiden och förstås inte heller Ekorrar.
Det är så härligt att få umgås lite grann med familjen i dessa tider det uppskattar man extra mycket.
April är ju en besvärlig månad vädermässigt då det oftast blir bakslag men det är ju helt i sin ordning.Ha det gott/Margareta

Violen sa...

Du behöver inte oroa dig, jag kan se hur många trädgårdsbilder och ekorrar som helst! Men nu kan vårvärmen gärna rappa på så att vi får se mer av växterna i din trädgård.
Ha det gott! Hoppas du hade många kunder när du jobbade i butiken

Kristinas oas sa...

Ja, segare vår kan jag inte minnas. Men jag gläds åt att blåsipporna har blommat en månad, härom året blommade de över på tre dagar... Här blev det också lite panik när snön föll, men den låg ju inte så länge, som tur var.
Kram!
Kristina

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

"Kommentargranskningen har aktiverats. Alla kommentarer måste godkännas av bloggskribenten" .... :)

Ja du Anni, här var ju ett totalt fullmatat inlägg som bara gått mig förbi. Men log lite när jag läste inledningen. Hur många krokusar på bild kan man visa? Jag har känt samma men med blåsippor. Ibland är det skönt att ta paus och komma igen med ny energi!

Det där med gamla potatisar i kylen har jag prövat i år. Jag sparade några röda Cherie som var så små att dom inte var något att tillaga. Har låtit dom ligga i uterummet i en månad och nu har dom fina groddar. Ska pröva att sätta dom i krukor. Små sättpotatisar lär ge många små potatisar medan stora ger få stora sägs det. Och det har nog stämt för senaste åren har jag bara fått tag på stora sättpotatisar och får inte alls lika många men däremot blir dom stora. Funkar det här ska jag spara min egen sättpotatis i kylen till nästa år.

Tänk att du hittade en så fin blå emaljgryta ... och kunde matcha med vackra blå penséer.

Dina ekorrbilder är något alldeles extra. Ekorren poserar verkligen för dig och verkar gilla att vara med på bild. Toppenbilder!

Märker nu att jag verkligen missat inlägget för nu är det påsk och påskgodis jag läser om. Dom där lakritspinnarna som blev utsorterade känner jag till. Dom är jättegoda :)

Jaha ... och så kom jag till slutet. Och till det som gör att vi alla kommit av oss i vårbestyret ... det där vita som besökt oss men som förhoppningsvis nu kommit för sista gången den här säsongen. För nu vill vi ha våååår, riktig våååååår. Snart får vi sjunga "Sköna maj välkommen"!

Kram och fin avslutning på april!