Sidor

31 mars 2022

Nordiska trädgårdar 2022

Det blev en sväng på Nordiska trädgårdar idag, den stora trädgårdsmässan i Älvsjö som inte arrangerats under pandemin. Jisses, vad med folk det var redan första dagen - då som det brukar vara hyfsat lugnt!

Jag och väninnan kom dit när de öppnade och hann ta oss igenom allt vi ville se. Idéträdgårdarna och de olika balkongerna brukar vara mina favoriter, det är främst där jag får inspiration. Resten av mässan är mest kommers inklusive diverse kändisar som säljer sina böcker. Några tv-kända karlar från Österlen drog till sig ofantliga mängder med fotograferande kvinnor.

Nu var det ont om idéträdgårdar och det finns säkert många anledningar till detta. Leveransproblem och planeringsproblem är två, jag anar att mässan fick klartecken så pass sent att det var svårt för seriösa aktörer att bygga upp något.

Därför är mina bilder främst från balkongerna!

Flera balkonger var riktigt mysiga (de andra får ni inte se), men jag är svag för majolikakrukor, piedestaler och William Morris, så den här Karin Larsson-inspirerade balkongen fick min röst.

Att jag hellre ser andra blommor än pelargoner beror på min känsliga näsa. Pelargondoften är inget för mig.

Keramikampeln gillade jag skarpt. Ångrar att jag inte gjorde en eller två när jag lekte med leran, det var faktiskt en av mina planer.

En harmonisk balkong i naturnära färger och många kungsängsliljor (min landskapsblomma) var också fin. Anar att den kan vinna publikens pris.

En annan var fantasifull och färgglad till tusen. En träfisk i takkronan var ett nytt grepp!

Vissa bilder blev visst lite oskarpa, men, men.

Vi fick en pratstund med Malin Björklund som målat med akvarell och tryckt upp vackert tyg.

Om jag tog bild på tyget eller akvarellen? Uppenbarligen inte.

Draperi av rep och glaspärlor gav fint skuggspel.

Det var lite olika färgställningar på de olika balkongerna, men alla hade de en sittplats. Såklart. Många hade ett bröd på bordet.

Ett bröd, som sagt. Och några extra skärbrädor om man har fler bröd.

Lite svartvitt utan bröd, men med fika.

Vi kikade också på miniatyrträdgårdarna. Små busiga tovade lamm blir man glad av!

Så njöt vi lunch och shoppade loss. Jag fick bl a med mig tre gigantiska pioner, ett gäng kejsarkronor och några ympkvistar till vårt familjeäppelträd (det som såldes som Transparente Blanche, men är ett Filippa).

Bra dag!

10 kommentarer:

Isas Trädgård sa...

Tack för titten från Nordiska Trädgårdar - så kul att se !
I år står jag över att åka så det är extra kul med inlägg från mässan.
Ha det så gott !
Kram/Isa

BP sa...

Kul med en rapport från Nordiska Trädgårdar. Nu har jag ju en balkong som är "kliniskt ren", det vill säga inga blommor (inga gröna fingrar) och absolut inga onödiga pryttlar inklusive skärbräden och bröd. Det är alldeles för pyttenuttigt för min smak.
Bee happy och Bar nectar - trodde nästan att du hade tillverkat dessa. Helt ditt stuk, förutom färgen då;-)

Maribel sa...

Hej Anni!
Vi var där tidigt med dottern, strax efter öppningstid. Vi gick inte förrän strax före stängning. Tror vi hann se det mesta vi tänkt oss, och en hel del shopping. Lyssnade på föredrag och fick i oss lite ätbart. Som du så saknade jag idéträdgårdarna, men balkongerna gillar jag att titta på, så olika. Lyckades komma ihåg miniträdgårdarna i år. Blev en hel del inköp. Vi hade en toppendag.
Ha det gott /Kram Marika

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Låter som en härlig dag :) Och kul med nya växter. Mycket folk är inte min grej och kanske är det därför som jag aldrig varit där. Hösten innan och under vintern kan jag ha ambitionen men sen åker jag inte... Men vad vet jag om framtiden :)

Kram, Carina

Lena i Wales sa...

Oh, där skulle jag velat vara!
Vad inspirerande.
Trevligt veckolslut!

Anette Brunsell sa...

Kul med en kik från mässan! Jag är hemma i år. Känner mig inte riktigt redo för sån trängsel.
Utställningsträdgårdarna, balkongerna och miniatyrerna favoriter hos mig också. Otroliga skapelser! Nån kan jag faktiskt ana vem som ligger bakom av stilen att döma. Lite synd att du inte fick med namnen på skaparna.
Jättetack för de inspirerande bilderna!
Ha det gott
/Anette

Violen sa...

Ren njutning för ögat! Önskar att jag hade större balkonger så att jag kunde arrangera något snyggt men ytan är som den är. Får fixa något i det lilla formatet när aprilvädret är över!
Ha en skön söndag!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Åh, vilka fina bilder du har tagit. Jag tog inte en enda det här året.
Min favoritbalkong var också den med inspiration av Karin Larsson. Kungsängsliljor är så vackra. Har flera som till min stora förvåning trivs hos mig. Både vita och den "vanliga" färgen. En fin landskapsblomma du har. Min är också rätt fin ... den vita näckrosen :)
Långlunch blev det för mig också ... och lång fikastund. Såg egentligen inte så mycket av själva mässan men hade vansinnigt trevligt ändå.
Stråhatten hade jag lämnat hemma ... eller är det kanske den som skymtar på din översta bild ... hm :)

Kram

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Tack för titten! Den Karin Larsson inspirerade balkongen tilltalar också mig. Kanske på grund av ytterfodren :-). Önskar jag kunde varit där, nästa år kanske.
Allt gott!
Birgitta

Vonkis sa...

Kom på mig själv med att fundera över hur en trädgård inspirerad av Mumins värld skulle se ut.

Gillade stubb-krukorna på pelargonbilden väldigt mycket.