Sidor

05 mars 2022

Å nu blir det keramikfrosseri!

Bilderna i det här inlägget är rent dokumentära och alls inte av den för bloggen anpassade modellen, men de går alla att klicka upp så de syns bättre!
Tre omgångar med keramik har jag lyckats avverka under vintern. Före jul gick jag en alldeles för kort och stressig variant som inte var bra upplagd alls. Men möjligheten att ta en vecka med heldagar strax efter nyår dök upp och jag tog den! Lillhunken var satt i arbete med sin 3D-skrivare (studentpresent) och tog  fram två stämplar med min signatur. Jag testade dem hemma i lufttorkande lera och de fick godkänt.

En annan uppgift, klart mer avancerad, fick skrivaren att gå i spinn och han fick modifiera modellen.

Men sedan fick jag min Glasgow Rose som jag ville ha den.

Tre varianter av plattor till armeringsjärnet har jag gjort, först denna i mörk lera med blå glasyr. Den förstärkte jag med guld i efterhand.

Sedan med blå glasyr på ljus lera, men jag är inte så nöjd nu heller. Den blå glasyren är inte den som jag använt förr om åren och det är väldigt synd!

Jag gick som sagt en tredje omgång, en hel vecka igen, nu under veckan som just gick. Nu har jag använt mig av engobe, en lervälling med färgpigment som används före skröjbränningen. Efter att engoben torkat har jag tvättat bort färgen på ytorna så att bara det som ligger nere i mönstret finns kvar. Men jag tog ingen bild efteråt ... Å andra sidan kommer bilder på tekniken senare i inlägget, så ni kommer att förstå.

Jag har gjort nya hortensior, den här i en plattare variant

och två som denna. Någon kanske minns de hortensior jag gjorde för några år sedan? Dem målade jag med engobe och då försvann alla detaljer, så nu avstod jag helt från engoberna och det blir enbart glasyr.

Äldste sonen önskade sig sojaskålar till sushi, men tyckte inte att de här var vad han ville ha. Som tur var uppskattades de av Mellangrabben.

De här med liten rundade former tyckte han däremot om.

Med min nya utstickare gjorde jag ett fat och en skål.

Nöjd med skålen,

nöjd med fatet

och nöjd med kombinationen!

Det har blivit en del hus också, först detta. Jag målade vitt runt fönstren när huset kommit hem.

Den här veckan har detta hus kommit till världen. Nu är det målat med engobe för att bli lättare att glasera. Den här veckan har jag jobbat mycket med engober.
Dessvärre tror jag att många av blommorna kommer att ramla av, då leran var i torraste laget när jag fäste dem.

Det blev ett mer Hagrid-liknande hus

och flera husdelar till mina små totempålar i trädgården.

Jag kavlade in en stor spetsduk (från Katthemmet i Visby) till ett fat.

Här penslade jag engobe på de uppstickande ytorna och har sedan glaserat med transparent glasyr.

På detta fat har jag använt samma teknik som på plattorna i början. Jag har penslat engobe på den mönstrade delen.

När engoben torkat har jag med hård svamp tvättat bort det som ligger utanför mönstret (här är ytterligare ett fat),för att med transparent glasyr förhoppningsvis nå detta resultat! (Eftersom jag blev så nöjd med de två översta av dessa blommor!)

Ett tredje sätt att arbeta med engobe. Här ligger den inkavlade duken kvar när jag penslar på engobe.

Sedan tas duken bort, den har fungerat som en schablon.

Jag testade att kavla ovanpå och gjorde ett fyrkantigt fat. Kan ångra kavlingen, men vi får väl se hur resultatet blir.

Av ytterkanterna gjorde jag tre muggar/burkar. Leran var ju full av engobe, så jag ville inte blanda den med annan, ofärgad.

Här har jag först kavlat en skål, mönstret kommer från en kruskavel. Sedan har jag börjat att ringla lera på den kavlade skålen.

Jag har ringlat uppåt och dekorerat med blommor och blad. Det var denna pjäs som var anledningen till att jag lekte med lera igen under sportlovet. Jag hade inte hunnit glasera klart åbäket!

Nu fick jag tvätta bort det mesta av den tjocka blå glasyren och istället pensla på vitt på blommorna och turkos på bladen. Tänkte att det kunde bli snyggt till resterna av den blå glasyren. Gillade att det rann lite turkost.

Men FY så ful den blev! Glasyren har inte färgat alls och hela krukan ser sjuk ut. Den här får jag minsann grubbla vidare på ...

Om några veckor ska allt skröjbränt glaseras och sedan dröjer de nog ytterligare några veckor innan jag får se resultatet. Det blir lätt så när kvantitet går före kvalitet :-)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Imponerad av allt du gör.
/Cari

BP sa...

Börjar förstå varför du inte prioriterar bloggen. Så du har jobbat på! Otroligt fina alster som jag hoppas hittar nys hem. Sedan är jag väldigt impad över vad en 3D-skrivare kan göra. Otroligt läckra skapelser även utan lera inblandad.

Maribel sa...

Hej Anni!
Så mycket fint du gör. Är speciellt förtjust i dina fina hus. Jag anmälde mig till keramikkurs för några år sedan, det blev inget. Nu skall det äntligen bli av, skall bli så kul. Senast jag tog i lera var för många år sedan.
Ha det gott /Marika

Carina sa...

Så många idéer de imponerar på mig. Gillar skålarna med blommor och de kavlade alstren. Det är ju imponerande att tänka i flera steg för att få till slutresultatet som du vill ha det. Och sen imponeras jag över alla idéer kring användbara saker - där brukar det ta stopp för mig.

Kram, Carina

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Oj ... jag vet inte vad jag ska säga. Jag är stum av beundran av allt du gjort. Förstår att du inte hinner blogga :) Skålen och fatet du var nöjd med ... förstår det, så snygga! Liksom skålarna som Mellangrabben gillade. Och tänk vad som går att göra med en 3D-skrivare ...

Kram Anita

Vonkis sa...

Har sagt det förr men det tål att upprepas, så otroligt mycket vackert man kan göra av lera. Eller ja, inte man som in vem som helst, men du förstår vad jag menar. Ska bli spännande att se fortsättningen.

Hur många gånger kan man "måla om" leran om man blir missnöjd med färgen.

Det där med att sätta in lite kakel bland armeringsnätet, det ska jag föreslå för S att vi ska göra på lotten :-)

Violen sa...

Så kreativ du har varit! Eller är, du har alltid något på gång! Kul att se alla dina alster och vad jag förstår kommer det mera!
Ha det riktigt bra nu när vårsolen tittar fram och det snart är trädgårdsdags!

LillaSyster sa...

Du är ju hur duktig som helst- tycker att allt är läckert! Vilken kreativitet =) Kul att få göra det man gillar. Ska bli kul att se då du placerat ut dina totempålar. Önskar dig en skön helg! Jag har precis varit ute och täckt mina blommor.